Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антарктида - бяла приказка. Историята на пингвина Гошо

Спасен пингвин на българската поляна база "Св. Климент Охридски" оживява в детска книга

Снимка: BulgarianAntarcticInstitute

В месеца на детската книга проф. Христо Пимпирев и Екатерина Виткова представят новата детска книга "Антарктида - бяла приказка. Историята на пингвина Гошо", част от културната програма на Българския антарктически институт.

Двамата автори разказват завладяваща приказва за Ледения континент, в която главен герой е пингвинът Гошо, живял на българската полярна база през 1993 година по време на втората експедиция на страната ни. Книгата пресъздава истинска история от антарктическите дневници на проф. Пимпирев за спасяването на ранения пингвин. Тя представя Белия континент по подходящ начин на най-малките с неговия растителен, животински и леден свят и с помощта на красивите илюстрации на младата художничка Мария Цакова.

Разговорът за Антарктида се разширява с покана от проф. Пимпирев за документалната фотоизложбата "30 години заедно в Антарктида - България, Испания и Аржентина", посветена на дългогодишното сътрудничество между трите страни в изследването на Южния полюс.

Изложбата представя 40 фотографии, запечатали незабравими моменти от приключенията на българските полярници с испанските и аржентинските им колеги. Може да бъде разгледана до 11 май в подкуполното пространство на Ларгото (Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика").

Фотоизложбата се организира от Регионален исторически музей - София.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан,..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви"..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред..

публикувано на 22.02.24 в 16:09
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18