Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жечко Димитров:

Доверието на инвеститорите повиши цените на акциите на борсата с повече от 70% за година

30 години борсова търговия у нас

| обновено на 14.04.22 в 13:47
Жечко Димитров
Снимка: www.bia-bg.com

За начало на акционерното дело в България се приема 1862 г., когато в Цариград е регистрирано параплувно търговско дружество - “Провидение“ с капитал от 12 500 турски лири.

До Освобождението на България са създадени общо 11 акционерни дружества, но на 27 декември 1947 г. имуществото на Българската борса преминава към държавата.

Темата коментира в “Нашият ден“ Жечко Димитров, изпълнителен директор на СФБ Капиталов пазар АД:

“Настоящата оценка на самата Фондова борса могат да покажат цените на нейните акции. От няколко години тя е публично дружество. Въпреки че не се занимава със спекулации на ценни книжа, тя е мястото, в което се сключват сделките на пазара. Въпреки това доверието на инвеститорите повиши цените на акциите на борсата само за една година с повече от 70%. Ако някой си беше купил преди година акции за 100 лева, днес би имал за 170.“

Нужна ли е стратегия? 

“Трябва да има не само стратегия, но и последователна политика и то най-вече от страна на държавата, защото пазарните участници са достатъчно мотивирани, те така или иначе участват, но ако няма инвестиционна среда, култура и последователни управленски решения, това води до изтласкване на Фондовата борса в ъгъла.

Началото

“При възстановяване на борсовата търговия в България през 1992 г. нямаше приет закон за борсите и всъщност Софийска фондова борса, която възстанови дейността си тогава, работихме само на базата на приетия дотогава Търговски закон. През 1992 г. имаше общо 603 акционерни дружества.  Това, което имаше 1992 г. обаче бяха големите очаквания за предстоящата трансформация на държавната собственост – масовата приватизация и огромните очаквания на всички България да тръгне по пътя на развитата пазарна икономика. Частната инициатива, без липса на специализирано законодателство, накара учредителите на Софийска фондова борса – БСК да станат инициатор на възстановяването на тази фондова търговия.“

Финансовите пирамиди

“Това се случи, защото липсваше специализирана нормативна уредба. Да си спомним, че борсата в Ню Йорк съществува повече от 150 г. преди да се създаде Закон за ценните книжа в САЩ. Той възниква именно, защото настъпва големият борсов крах, когато борсовата паника отнема спестяванията на хиляди хора.

Същото се случи и при нас, когато няма законодателство, когато няма правила, се появяват хора, които усещат слабостите на системата и продават обещания на хората, които, ентусиазирани от предстоящите промени,  инвестираха много средства. За съжаление Комисията по финансов надзор не спря лошите практики на приватизационните фондове. От тези 1200 предприятия, които минаха през масовата приватизация, до момента на борсата са останали малко повече от 350, заедно с новопоявилите се дружества, другите просто излязоха от пазара.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделяне на наследството

Валерия Хог от София учи и работи години наред в чужбина, както във Франция, така и в Ирландия. Село Владимир до Радомир я привлича с близостта си до София, със старите си къщи и прекрасната гледка към радомирската котловина.  Къщата, която тя възстановява, е строена преди век, така че спасяването е било съвсем навременно, даже закъсняло...

публикувано на 12.05.24 в 11:25

Вяра и суеверие

Темата за вярата и неверието логично е една от най-дискутираните в страниците на Свещеното Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан ни разказва за проявеното неверие от страна на св. ап. Тома, един от дванадесетте Христови ученици. Неверие, което благодарение на Спасителя..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46