Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Недева: Политическата класа у нас все още не разбира какви трябва да са медиите

Снимка: БГНЕС

В началото на този месец Комисията по култура и медии в НС прие за четири минути старите правила за избор на нови членове на СЕМ от парламентарната квота, тъй като мандатът на двама от членовете на СЕМ изтича в края на този месец.

Тази сряда, ден, преди срокът за номинации да изтече, от ИТН внесоха в деловодството на Парламента своята номинация – член на СЕМ от квотата на НС да бъде Мартин Карбовски.

АЕЖ-България реагираха веднага с позиция, която подробно може да прочетете на сайта им и организира протест под надслов: "Спрете гаврата с медиите" в градинката до Народното събрание на 15 април от 18.30 ч.

За протеста и само медиен ли е казусът с предложението на Мартин Карбовски за член на СЕМ коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Ирина Недева, председател на АЕЖ-България.

Към кого е апелът "Спрете гаврата с медиите?
"Този апел е към политиците като цяло, защото на нас ни се струва че не можем да ги делим даже на управляващи и опозиция. Има проблем в България с разбирането от страна на политическата класа какво трябва да се случва с медиите и как да осигурят, това което се изисква според всички правила на нормалните демокрации, а именно редакционната независимост на медиите.
За първи път видяхме от страна на "Продължаваме промяната" опит за диалог с професионалната общност. Да се надяваме, че разумът ще надделее.

Има много сериозни политически залози в момента в България и дестабилизирането на страната ни, като член ЕС и на НАТО определено води до това някой да печели от тази дестабилизация.

В тази усложнена геополитическа ситуация възможните печеливши други държави са ясни. В момента Русия е в открита война с Украйна. Всичко, което засяга огромната машина за дезинформация от страна на Руската държава взривява международното право.
Вместо да правим качествена журналистика в България се оказва че се играят игри за надмощие, кой кого."

Тази номинация бе сравнена от не един колега с номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013. Приличат ли си по нещо според вас двете номинации?
"И тогава имаше стъпка назад, но сега като че ли тази стъпка беше направена много бързо. Най-важното е да се успокоят жестовете, които идват от областта на ентъртеймънта, на шоуто, поне по отношение на това което страната ни трябва да прави спрямо изискванията и регламентите на Европейския съюз. Най-зле стоим в Европа."

Искате ли оставката на Тошко Йорданов като председател на комисията по култура и медии?
"Да, ние сме заявили, че са преминати червените линии на употребата на медийната тема като повод за шоу и като повод за провокации. "


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10