Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акция "Великден без клетки" на 24 април в градинката пред НДК

Снимка: razperenikrile.bg

Трима от всеки четирима българи смятат, че не е морално да се отглеждат кокошки в клетки.

Акцията в неделя е част от кампанията "Разперени криле" на Сдружение КАЖИ – Кампании и активизъм за животните в индустрията 

В градинката пред НДК на 24 април от 11 часа ще разберете какво означават кодовете 0, 1, 2 и 3 на яйцата, който купувате.

От 16 до 18 часа е предвидена дискусия с минувачите, а през целия ден ще има природосъобразни забавления за децата и възможности за рисуване.

Клетъчно отглежданите кокошки прекарват целия си живот в малка клетка, където са натъпкани по около 20 птици. За една кокошка се полага място, по-малко от един лист А4 — тоест 0,06 кв. м.

Кокошките живеят в тясното пространство, оградено от телени решетки, тяло до тяло с всички останали птици и в абсолютна невъзможност да изразяват присъщото си естествено поведение – те не само че не могат да се движат, но дори не могат да разперят криле, нито да махат с тях или да хвъркат.

Кокошката в клетка няма почти никаква свобода да прави повечето от нещата, които са естествени за нея – да се протяга, да се върти, да тича, да се чисти с пясък, да рови и да кълве в земята. Вместо това в клетките ежедневието на кокошките е изпълнено със страдание и стрес.

Клетъчното отглеждане е най-жестокото отглеждане и най-интензивната експлоатация на кокошките-носачки. Автоматизацията във фермите с цел голяма печалба игнорира благосъстоянията на животните и им причинява само стрес и страдания.

Кокошките са принудени по цял ден да стоят върху метална мрежа и възглавничките на краката им често се разраняват.

В природата кокошките прекарват повечето време в кълване и ровене в земята, както и в търсене на храна. Върху теления под на клетката е невъзможно да се рови и кълве. Заради това кокошките често се кълват една друга — понякога до смърт.

Затворени нагъсто в клетката, една кокошка лесно може да стане жертва на останалите. Те са заклещени заедно, стресирани и неспокойни, и никоя кокошка не може да се спаси, ако другите започнат да я кълват. Често се стига до канибализъм и до смърт.

Не е нужно да се поощрява подобно отглеждане на кокошки.

Вече близо 2 000 компании по цял свят се отказват от яйцата, произвеждани във ферми с клетки.

Всеки от нас може да допринесе за промяната. Kогато не купуваме яйца с код 3, отправяме ясно послание към търговците и производителите.

На сайта на кампанията "Разперени криле" можете да заявите отказа си от яйца с код 3 със следния текст:

"Вярвам, че никоя птица не заслужава да живее в клетка, без да може дори да разпери крилете си. Отказвам да подкрепям жестокото клетъчно отглеждане."

Можете да го направите тук.

За живота на кокошките в клетки и за акцията на 24 април говори Петя Алтимирска, председател на Сдружение КАЖИ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53