Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приносът на Дунавската цивилизация

Доц. д-р Роксандра Памукова-Майкълсън
Снимка: Ангелина Грозева

Трако - пеласгите (траките) създават на Балканите и в съседните ареали иновативна, високоразвита култура, известна като Дунавската цивилизация. Тя по настоящите данни е възникнала преди около 9 хиляди години – през 7 хил. пр.н.е. Епохата е определена от изследователите като "златните хилядолетия", през които са управлявали владетели, съчетали едновременно роли на медици, естествоизпитатели и жреци. Това разглежда доц. д-р Роксандра Памукова-Майкълсън в изданието си "Иновативен принос на дунавската цивилизация към европейската наука, медицина и обществено здраве":

"Моите проучвания на културата на траките започнаха през периода, в който живях във Великобритания – тогава научих повече факти за историята им. Имаше много интересни репортажи на BBC, че най-старият град в Европа се намира в България. Ходих в Британския музей и в Британската библиотека при проучванията си. Когато се прибрах в България намерих данни и открих, че  артефакти от най-древната медицина на съвременните хора в Европа, са на около 45 - 47 хиляди години и са на територията на нашата страна. Най-старата книга в света е с химни на Орфей, от чисто злато е, открита е при разкопки на водопровод близо до река Струма. В момента се намира в Националния исторически музей. Счита се, че на същата азбука са писали етруските, които са били тракийско племе, подгонено от елините, преселило се да живее в Италия, според редица антични автори. Докато най-старата книга е създадена през около 600 година преди новата ера, траките осъществяват първите си опити за азбука през около 5500 година преди новата ера. Тази най-древна азбука е съставена от близо 700 писмени знака и се изследва от Харолд Харман, немски професор лингвист. Също така от българския учен доц. Явор Шопов, който открива сходства с по-късните азбуки на Месопотамия и Египет."

В книгата се разглежда историята на най-старата книга в света, историята на Орфей, асоцииран с египетското божество Шет. Азбуката на дунавската цивилизация и първият календар също са показани и изследвани в изданието. Разглеждат се най-древните златни съкровища в света, както и най-древният, известен днес жрец – медик. Доц. Памукова проучва и историята на иновативните методи в медицината, които имат своите паралели днес.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камен Балкански

"Творческа Европа МЕДИА" спонсорира независимата журналистика

"Творческа Европа МЕДИА" работи върху изграждането на пресечната точка между журналистиката и киното. Това стана ясно в деня, организиран от бюрото на програмата в София в рамките на 42-рия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Във Варна екипът на бюрото представи предстоящите за 2025 година конкурси и крайните срокове за..

публикувано на 23.09.24 в 17:35

"Златна роза" 2024 чества 80-годишнината на Цветана Манева

С ретроспективна кинопанорама 42-рият Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" отбеляза 80-годишнината на Цветана Манева. Програмата му включи и специална прожекция на филма " Последната дума". Той проследява последните дни от живота на шест осъдени на смърт затворнички, една от които е героинята на Манева. Считан за неудобен,..

публикувано на 23.09.24 в 14:50

"Златна роза" 2024 – разнообразие от кинотеми на 42-рия Фестивал на българския игрален филм

42-рият Фестивал на българския филм представя пред родната публика във Фестивалния и конгресен център в морската ни столица най-новата българска кинематография – близо 60 филма . 15 пълнометражни, 20 късометражни и 5 сериала влизат в основната конкурсна програма. Това са премиерните и произведени след последния фестивал през 2023 година: "Триумф",..

публикувано на 23.09.24 в 13:20
Ивайло Брусовкси

Една картина за 5 милиона долара в контекста на времето и… независимостта

Гост в "Terra Култура" е Ивайло Брусовски  – художник, актьор, сценарист, кинорежисьор – в един разговор за нравите, времето, независимостта и една картина за 5 милиона долара.  По думите на Брусовски човек не може да бъде напълно независим, тъй като всички сме социални същества и трябва да се съобразяваме със света около себе си. Що се..

публикувано на 23.09.24 в 12:59

"Септември" от Гео Милев – поезията като историческа трактовка

Връщаме се 100 години назад към събитията през 1923 година – времето на септемврийските бунтове. Историческа страница, която със своите документи, мащаб, акт, резултати, масовост, подкрепа, отрицание събужда полемични настроения. Историята е толкова емоционална в оценките на исторически събития, а трябва да е хладнокръвна. В "Terra Култура"..

публикувано на 23.09.24 в 12:47