Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Чисто, вкусно, честно или Slow Food

Снимка: slowfood-bg.com
Десислава Димитрова е основател на Slow Food в България и е председател на сдружението. По професия е ботаник в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

От 2004 г., като координатор на Slow Food за България, тя съчетава професионалните си интереси със своята страст към традиционните храни и знанието, свързано с тях, съхранени от предците ни и достигнали до нас благодарение на грижата на местните селски общности.

Водена от убеждението, че на Балканите не може да се претендира за национални граници в разпространението на храните, тя инициира мрежата Тера Мадре Балкани през 2010 г., в която събира сподвижниците на Slow Food на Балканите. Тя е представител на региона в Медународния съвет на Slow Food.

Slow Food е международно движение, основано през 1989 г., което полага усилие за запазването и развитието на хранителното разнообразие и традиции. То привлича вниманието на хората към произхода на храната и ефекта от нашите избори като потребители.

Десислава Димитрова е главен герой в “Нашият ден“:

Slow Food

“Ние сме доброволческа организация. Това, което се случва в България е само благодарение на личната ни мотивация. Мотото на Slow Food е чисто, вкусно и честно. Чисто означава да търсим храна, преживявания и места, в които се диша лесно. Честно за мен е най-важната от трите думи. Това означава – справедливо възнаграждение за производителите и справедливи цени за потребителите.“

Етнботаника

“Етноботаниката изучава връзката между хората и растенията – как хората използват растенията в своя бит. Сякаш наближаваме един период на съществуване на човечеството с ограничени ресурси, с необходимост от по-устойчиви практики, свързани дори с производството ни на храна, а и на живот. Мъдростта, която възрастните хора пазят, е безценна.

За съжаление термините  – “традиционни храни“, “здравословно хранене“, “супер храни“, които се тиражират в публичното пространство, вече доста приличат на една дъвка, която си дъвкал цял ден, изпразнени са от съдържание и сладост. Науката може да им даде смисъл, и когато комуникираме подобни теми към обществото, да отговаряме моментално на въпроса – защо това е супер храна? Защо можем да прескочим авокадото и киноата и да се съсредоточим върху нашите храни?  За съжаление в големия град се отдалечаваме все повече от живота като такъв.“

Чуйте пълния разговор, излъчен на 3 май, в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от протеста

Жителите на Локорско и Кремиковци протестират срещу инвестиционните намерения в района

След протеста и автошествието на жителите на с. Локорско и кв. Кремиковци срещу инвестиционното намерение за изграждане на кариера за добив и преработка на строителни материали на територията на район "Кремиковци" – разговор в "Нашият ден" с Марин Грозданов , представител на инициативния граждански комитет, организирал протестната акция...

публикувано на 03.09.25 в 10:24
Обмяна на опит по Еразъм+

Илия Петков: Всяко дете има право на качествено образование

"Специални, равнопоставени и ценени в училище и в живота" е проект и инициатива на Средно училище "Иван Вазов" в град Сопот. Училището има сериозен опит в работата по европейски образователни проекти от 2007 година, основно по програмата на Европейската комисия Еразъм+.  В "Нашият ден" разговаряме с координатора и основен двигател на тези..

публикувано на 03.09.25 в 11:00

"Не изяждай мечтата си!"

Новото издание на култовото предаване " И рибар съм, и ловец съм " тази неделя е посветено на един неочакван аспект от риболовните и ловни практики – мечтата! Защото рибарите отдавна вече са повече мечтатели, отколкото колоси на семейната прехрана. Водещите Асен Масларски и Росен Мирчев беседват за новата мода в риболова, а именно "Хвани и..

публикувано на 01.09.25 в 16:50

Започва Църковната нова година

На първи септември започва Църковната нова година . С какво е свързана датата, какво е значението на този ден, какви са приликите и разликите с другите вероизповедания – Ана-Мария Кръстева разказва в "Нашият ден". Кръстева обяснява: "Църковният календар е създаден за нуждите и изискванията на църквата. Има за цел да създава връзка между..

публикувано на 01.09.25 в 10:28

Хестър Гартрел – експертка от Лондон в Екипа на София

В "Мигранти с таланти" ви представяме Хестър Гартрел, която е от Лондон и живее в София от пет години. Тя има бакалавърска степен по история и теология MA (Hons) от Университета в Глазгоу и е завършила магистратура в Университета в Единбург. Преди да се премести в България, е работила в отдела за достъп и ангажираност на "Birkbeck, University of..

публикувано на 29.08.25 в 11:55