Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв трябва да бъде правителственият антиинфлационен план?

Снимка: pixabay

Цените се увеличават с най-бързи темпове от десетилетия насам, но дебатът за инфлацията е коренно диаметрален. Икономическите експерти твърдят, че инфлацията за цялата 2022 г. у нас ще бъде поне около 8,5%.

Важно е какви мерки ще предприеме правителството. Цените не трябва да се управляват чрез закони и силово. 

Експертното мнение и уязвимите групи

Венеция Нецова-Ангова"Нека започнем с най-малките, за които въведохме в бюджета безплатни ясли и детски градини, заделихме около 70 млн. лв. Предвидихме и обезщетения за децата в частните ясли и градини, които не са приети в общински или държавни. В момента тече дискусия, да се подпомагат допълнително семействата с деца, като мерките и конкретният механизъм се уточняват. За работещите хора се предвижда компенсация за гориво, а за най-възрастните ще има антикризисна добавка, която ще продължи от юли до декември месец, каза Венеция Нецова-Ангова, икономист и депутат от "Продължаваме промяната“.

"Дебатът за антиинфлационните мерки, които правителството планира, за съжаление те са всеобхватни и покриват цялото българско население. Би трябвало да са фокусирани върху най-уязвимите групи. Теми, свързани с фиксиране на цени, намаляване на акцизи и ДДС в цели групи и категории от стоки, без да се насочват към конкретни уязвими категории от населението, не е целесъобразно. Освен да издъним бюджета, ще насочим пари към хора, които нямат нужда от такава помощ. В същото време, ако тези пари бъдат разчетени правилно и насочени, където трябва, ще имат много по-силен ефект за хората, които имат нужда от тях", казва в "Нашият ден“ Никола Янков, управляващ съдружник в "Експат Капитал".

Целия разговор с Венеция Нецова-Ангова и Никола Янков можете да чуете в звуковия файл.

Какво трябва да предприемем в ежедневието си, за да оцелеем финансово в ситуацията на световна криза?

Никола ЯнковСпоред Никола Янков: "България не е в криза. В същото време се харчат милиарди от държавния бюджет, без да има такава нужда в момента. Ако идеята е тази политика да работи антициклично, т.е класическият кейнсиански модел на икономика, когато идва рецесия, държавата започва да харчи адски много пари, за да предотврати икономическия цикъл. Но ние не виждаме такава логика в действията на правителството.“

Какво трябва да направи всеки в името на финансовата си сигурност?

"Диверсифицирайте вашия портфейл, като изкарате част от спестяванията си в инструменти, които се търгуват извън България, които са емитирани от големи компании извън страната. Това, което трябва да направи един предприемач, който вижда, че разходите му се качват, е просто да вдигне цените, за да оцелее", съветва Никола Янков. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – Pixabay, БГНЕС и expat.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20
Снимката е илюстративна

Съкращение при майчинство и делба на наследство

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Жельо Иванов от гр. Гоце Делчев пита: Жена ми получава майчинство вече 1 година. Може ли работодателят да я съкрати, или е длъжен да продължи майчинството и през втората година? Никола Михайлов от гр. Рила пита: Приживе..

публикувано на 14.06.24 в 15:35

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33

"Заедно за многообразие" – проект, насочен към равнопоставеността на работното място

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме едногодишната инициатива на Сдружение "Знание", озаглавена "Заедно за многообразие". Тази инициатива е насочена към зачитането на човешкото достойнство, недопускането на дискриминация на работното място, в училище и в обществото. Целта е да се подобри разбирането за..

обновено на 14.06.24 в 09:19