Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 25 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 68 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Събеседник ще бъде един от водещите актьори на варненския драматичен театър Стоян Радев, който в последните години се изявява все по-успешно и като режисьор. Ще поговорим за ролята му на Антонио Салиери в спектакъла "Амадеус", който е номиниран в тазгодишните награди "Аскеер", за режисьорските му спектакли "Поразените" по романа на Теодора Димова и "Кървава сватба" от Лорка, които често гостуват и на софийска сцена, за 100-годишнината на варненския театър и за детската театрална школа "Студио театър", чийто художествен ръководител е той. В минутите след 1:40 ще прозвучи новото издание на рубриката "Запомнете това име".

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска
I go back home – A story about hoping and dreaming е последният албум на джаз легендата Джими Скот издаден посмъртно през 2016 г.
В него пее заедно със световноизвестните интернационални музиканти Джоуи ди Франческо, Оскар Кастро Невес, Рене Олстед, Ди Ди Бриджуотър, Кени Барън, Тил Брьонер, Моника Манчини, Артуро Сандовал, Джеймс Мууди, Питър Ърскин, Джон Пизано, Боб Минцер, Грегоар Маре, Мартин Гяконовски, Майк Валерио и актьора Джо Пеши.
Продуцент е немския композитор и звукоинженер Ралф Кемпер.
Акомпанира HBR Studio Symphony Orchestra с оркестратор Марк Йогерст и диригент Франтишек Дръс.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритен уърлд от Северна Европа – Финландия. Изпълнението е на Марти Покела, акапелните "Туулетар", "Кардемимит", ансамбъл "Талари" и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Христина Белева, Петър Миланов, Райна Василева, Живко Василев, Евелина Христова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Войната между щуреца и лъва", по португалска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Мечо Пух” от Алън Милн – част 3

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• България и светът на този ден: Мъдростта на режисьора Гриша Островски 104 години след рождението му – спомен за аристократа в българското кино и театър, за преподавателя, който създаваше личности и за естета, който ни кара да се замислим и днес – коментар и хроники в звук.
• В Деня на безследно изчезналите деца – да опазим децата на България: за общата и индивидуална отговорност на семейството, училището и обществото преди опасното "бягство в живота"; рисковете, последствията и шансовете за щастлив изход – с училищния психолог Ивайло Йосифов и експерт от Кризисния център за помощ на деца, пострадали от насилие и трафик.
• Истории в ефира: Историята на "Петя, на моята Петя" разказват продуцента на филма Николай Урумов и сценаристите – от спомена за Петя Дубарова, снимачната площадка, през киносалоните, дигиталните екрани и живота.
• Минути на редактора: Какво се крие зад инициативата "Жива библиотека" на община Костенец – разговор с Бойка Кичукова, читалищен секретар на НЧ "Гео Милев" в Момин проход.
•  В Международния ден за борба с множествената склероза разказваме историята на Биляна Савова и работата на фондацията "Мога сам". За заболяването и пътя на болния от диагнозата до лечението – интервю с д-р Михаела Сергеева,  невролог в болница "Свети Наум",  специализирана в проследяването на болни с МС
• В Световния ден за борба със заболяванията на щитовидната жлеза – интервю с д-р Мария Алексиева, ендокринолог с практика в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Виктор Бенев, който заедно с Биляна Фурнаджиева създава среда, освободена от рамки за звук и визия, представя enovae records label night - първото издание, на което софийската публика ще може да чуе разнородната селекция на техни проекти на живо;
• Факт е четвъртият сингъл "Supernova" от предстоящия албум на "VIVA" – момичетата от триото гостуват в студиото;
• OGI 23 - "Бандата с летните хитове”, както често ги наричат шеговито, се завръща с "Диско треска", видеоклип към песента и заявка за албум;
• В съвместната инициатива на Музикаутор и БНР "Земя на таланти" Любомира Павлова – Lyrra представя песента "My Heart Is Beating", записана с Tony Wolf;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Започва 13-то издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер – София" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Гостуват Надежда Славова, директор на фестивала и аржентинския аниматор Хуан Пабло Сарамея, член на Холивудската академия.
Среща с аржентинския поет Даниел Калабрезе, който представи двуезичната поетична книга "Магистрала номер две" в София.
Индийски класически театър в България. Среща със знаменития индийски артист и педагог Алок Пандей след приключването на културно-образователния проект за санскритска драма и театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".
Проектът се осъществява със съдействието на Посолството на Индия в България и Индологическа фондация "Изток-Запад"
• Callipoesis: среща на поезията и калиграфията. Разговор със създателя на проекта Лидия Кирилова и графичния дизайнер Цветислава Колева.
• Арттерапия с подходящата книга: Разговор с издателя Надежда Московска за новоизлязлата книга "Кинцуги. Изкуството на устойчивостта" на фреската писателка и блогър Сесил Сантини.
Изложба "Ли.Нейно" на Боряна Русенова-Айна и Мартина Никова в столичната галерия "Аросита".

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
водещ: Светлана Димитрова
Специален гост световноизвестният тенор Джузепе Сабатини в специално интервю за предаването със Снежина Здравкова. Освен интересни подробности от сценичните му срещи ще представим и нов проект, в който той участва заедно с още четирима свои колеги контрабасисти.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Македония на фокус
Президентът Петър Стоянов каза преди време, че Македония е най-романтичната част от българската история. В момента обаче тя е като че ли най-проблемната. И като такава – проблемна, я представяме в предаването "Премълчаната история" през очите на проф. Кирил Топалов, Никола Кицевски, Цочо Билярски и Стефан Дечев.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ : Михайлина Павлова
Маската – история и легенда
Четвърта серия: Маската като игра
Древногръцкият театър и маската като метафора. Комедия дел арте и маската като персонаж. Докъде е позволена импровизацията? Карло Голдони и революцията на маската-кога на сцената се появяват живите човешки лица.
Маската във времената на модернизма, футуризма, експресионизма и психологическия театър.
Театър "НО" и символизмът на европейския театър.
Разговор с проф. Камелия Николова, доц. Валентина Ганева-Маразова и доц. Андроника Мартонова.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Пътят на българската музика към ефира отвъд спора за квотите
Къде се прекъсва връзката между автори, разпространители и медии, и как в нашия ефир да звучи повече, по-добра и по-разнообразна българска музика дискутират музикалният редактор от Радио София Лили Големинова, издателят и промоутър Виктор Лилов, Никола Николов – музикант, журналист и промоутър, и Боян Бояджиев – създател на шоукейс платформата за български музиканти "Софийска международна музикална конференция".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Уърлд, алтернатив, етно и фламенко от Испания. Популярният Ману Чао, всъщност, е роден в Париж, но произхожда от Пиренейския полуостров – от Страната на баските и Галисия. Ще чуем негови известни и не толкова известни песни на испански и галисийски. Сред останалите изпълнители в предаването – формация "Лос Делинкуентес", Диего Караско, темпераментният андалусиец Парита, етногрупа "Аулага Фолк", "Ла Банда Мориска", каталунецът Нил Молинер и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Янина Богданова
Концертна версия
Записи от Международния музикален обмен.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
За предстоящото майско издание на "Аларма Пънк Джаз”, което този път ще се проведе в неделя под шапката на инициативата "Шумна неделя” заедно с лейбъла за съвременна електроакустична музика "Амек”. В предаването са включени специални интервюта с главните участници в еднодневнния минифестивал – Радуан Гази Мумнех от аудиовизуалния проект Jerusalem In My Heart (Ливан/Канада), Джесика Мос (Канада) и дуото OOHS! (България/Ливан).

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ Мануела Манчева
• Гост: Димитър Костанцалиев – композитор, диригент и музикален педагог, създател и ръководител на детската вокално-театрална формация "Таласъмче". По повод 40 години от началото на неговата творческа дейност и шестдесетия му рожден ден на 27 май, разговаряме за програмата на трите авторски концерта в София и Перник.
• Информация за предстоящи хорови събития в страната

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10