Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Новков:

Културата е вечност

Снимка: Ани Петрова

Националната програма "Христо Ботев" се развива и утвърждава като най-голямата и основна българска медия за култура, образование, класическа и други жанрове музика в радиоефира. От 4 януари 1971 година Втора програма на Българското национално радио носи името на Ботев. В годините след демократичните промени (през декември 1992 г.), съществуващите дотогава програми "Знание" и "Орфей" на БНР са преструктурирани и програма "Христо Ботев" поема техните характеристики и функции. Тя се превръща в организатор на национални и международни конкурси в областта на литературата, драматургията, забавната музика, фолклора, хумора, детското творчество, както и за хората в неравностойно положение.

Освен уникалната студийна продукция, програмата продуцира български драматургични и литературни произведения в рамките на "Запазена марка Радиотеатър". Предава всички по-значими сценични прояви в областта на музикалната класика и фолклора у нас и в чужбина, както и знакови спектакли от българския и международен културен живот.

Програмата излъчва редовно и концертите на съставите на БНР.

И днес националната програма "Христо Ботев" продължава да бъде културно-образователна, публицистична и музикална, колкото и да я променят дигитализацията и новите технологии.


Мисията и визията ѝ са уникални, а слушателите на програмата са хора, които се интересуват от музика, литература, театър, изкуство, наука, история, български език и всичко свързано с духовното развитие на България, Европа и света.

В екипите на "Христо Ботев" работят не само журналисти, но и специалисти в своята област – писатели, поети, композитори, кино- и литературни критици, режисьори.

"Затова, доколкото културата е вечност, можем да кажем, че програма "Христо Ботев" работи за вечността" – сподели в студиото на "Артефир" директорът на програма "Христо Ботев" Митко Новков, поканен да гостува навръх празника на светите равноапостоли Кирил и Методий.

Снимки: Ани Петрова
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въображаемият процес срещу Путин се разигра и на "Варненско лято" 2024

"Хага", спектакълът, носител на "Икар" 2024 за най-добра театрална постановка, се игра две поредни вечери на сцената на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Представлението предизвика публиката със своята категорична връзка с непосредствената ни реалност. В неговите рамки актьори от Народния театър навлязоха в..

публикувано на 04.06.24 в 16:18

32-рият празник на театъра "Варненско лято"

Варна за поредна година е театър, а причината е 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Над 40 събития са включени в неговата програма. Това са 29 от най-добрите театрални спектакли за изминалия сезон, както и впечатляващи международни постановки. Те ще могат да бъдат гледани на живо, на киноекран и онлайн. Програмата..

публикувано на 04.06.24 в 14:29

Иван Димитров и неговите пандемични разкази

Новата книга на Иван Димитров "Разкази от пандемията или как се сприятелих с един комар" съдържа микро и кратки разкази, по-голямата част от които са писани по време на извънредното положение при пандемията с Covid-19. Корицата и оформлението са дело на Бояна Павлова. Иван Димитров е автор на седем книги с проза, драматургия и поезия, между..

публикувано на 04.06.24 в 12:24

За техниките и тайните на графитите

Всички творци, занимаващи се с улично изкуство, имат своя своеобразна "законодателна рамка". За вдъхновението и мириса на аерозол на първата стена за свободно рисуване в столицата – моста "Чавдар" в "Домът на музите", разказва един от ярките представители на уличната култура Цветан Бизев. Той е съставител на Sofia Graffiti Tour , заедно със своите..

публикувано на 04.06.24 в 08:10

Артседмици на "Артистократи": Как се възпитава у децата любов към изкуството?

Как се възпитава у децата любов към литературата и различните форми на изкуство разказват Ренета Иванова – актриса и сугестопед и Николина Харизанова  – актриса, творец и дългогодишен преподавател, по повод откриващата се днес (3 юни) Артседмица на "Артистократи". В артистичното пространство "Арт къща" предстоят четири артседмици за деца от..

публикувано на 03.06.24 в 09:31