Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Callipoesis – среща на поезията и калиграфията

С изложба в Avrtikl завършва първото издание на проекта Callipoesis, който изследва взаимодействието между поезията и калиграфията като артистични форми на писане със сърцето и душата. Творците зад Callipoesis използват езика и буквите с техните естетически и стимулиращи емоциите свойства, като въздействат на сетивата през една нова – двуфазна форма на изразяване.

Проектът има за цел, чрез поредица от събития: изложби, четения и пърформанси по писане, да обедини две субкултури, две сцени и най-малкото две публики, които да преоткрият социалната важност и обществения престиж на тези две изкуства през творбите на различни поети и калиграфи.

На 26 май 2022 г., от 19:00 ч., в Avrtikl се открива едноименната изложба Callipoesis, която представя серия творби на калиграфите, участващи в проекта и дава възможност на посетителите да се сдобият със специално създадени артефакти. Интерактивното събитие включва още калиграфско изписване на стена и слушане на DJ сет с поетично четене. 

Изложбата ще бъде достъпна за посетители в рамките на три седмици, през които ще бъдат организирани опознавателни и творчески срещи на поетите и калиграфите с публиката.

Callipoesis се ражда като идея на Лидия Кирилова, която тя споделя с Христо Мухтанов и двамата обединяват вижданията си с поетите Ана Цанкова, Вангел Имреоров, Златина Димитрова, Надежда Тричкова и Никола Петров, и калиграфите Даяна Доросиева, Вадим Димитров, Иван Станев, Венцислав Джоков, Елизавета Дюлгерова, Цветислава Колева и Калин Тонев.

Лидия Кирилова е основният двигател на проекта. Шегува се, че е топлата връзка между двете половини и участниците. Тя е творец и дизайнер, автор на бижута, организатор на събития и хендмейд фестивали, вечно търсещ себе си човек. Завършила е българска филология и дизайн, криейтив и визуализация. Пише поезия и критика, рисува, изучава света отвъд материята и видимото. Подготвя се за магистратура по арттерапия и мечтае да работи в тази сфера. Докато се подвизава като графичен дизайнер, започва да изучава калиграфия и летъринг и тези две изкуства подемат непосредствен диалог с поезията в главата ѝ, от който се поражда идеята за Callipoesis.

"Тези две артистични форми изразяват искрена и моментна емоция и симбиозата между тях много ме вълнува. Ритъмът, в който съществуват поотделно и който създават заедно“, казва Лидия Кирилова.

Първото издание на Callipoesis започна през април с поетично четене и изписване на калиграфии на живо в Театрална работилница "Сфумато“, а в края на април на инициативата беше посветен специален брой на "Литературен вестник", в който бяха поместени и творби на поетите и калиграфите. 

Разговор със създателя на проекта Лидия Кирилова – чуйте в звуковия файл.

Снимки –  Callipoesis

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата на бързи обороти – 27 юни-3 юли

"Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 3 юли. "Гьоте институт“ - София представя до 7 юли изложбата "Магията цианотипия". Заедно с фотографите Иван Дончев, Боряна Пандова и Михаил Новаков, екипът на Sito Studio реализира..

публикувано на 04.07.22 в 17:49

"Госпожо архитект" – жените в архитектурата на ХХ век

Гьоте институт - България и фондация "Български архитектурен модернизъм" откриват интересна изложба, посветена на жените в архитектурната професия на ХХ век, в Градската градина в София на 4 юли от 18.30 часа. Изложбата е озаглавена "Госпожо архитект" и в нея до 18 юли организаторите представят в две части различни аспекти от професионалното..

публикувано на 04.07.22 в 16:45

Напусна ни доц. Румен Жеков

На 30 юни след тежко боледуване ни напусна доц. Румен Жеков – дългогодишен преподавател по живопис и ръководител на катедра "Изящни изкуства" във факултет "Изобразителни изкуства" на Академията "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив. Неговото творчество като художник оставя ярко присъствие в съвременното българско изкуство. Отдадената му..

публикувано на 04.07.22 в 15:18

Премиера на "Дневниците на Адам и Ева"

Представлението "Дневниците на Адам и Ева" по текстове на Марк Твен има своята премиера на 4 юли на сцената на Нов театър НДК от 19.30 часа. А участниците в него са актьорите – Павел Емилов и Елица Костова. Сюжетът разглежда въпросите – ако Адам и Ева, толкова различни един от друг, са могли да изградят свой свят и да намерят общ език, то Мъжът и..

публикувано на 04.07.22 в 13:57

"Впрегни звезда в колата си" – логотерапевтична книга за изкуството на живота

"Който усеща “смисъла“, който си поставя цели, ще върви напред!“, казва проф. Елизабет Лукас.  Предизвикателствата в “късметлийската игра на живота” са многобройни, немалко са и собствените блокажи във вътрешния свят на човека. Невинаги е лесно и да придвижим напред собствената си “житейска кола”. От своя житейски и изключително богат терапевтичен..

публикувано на 04.07.22 в 09:35