Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Владислав Панев: Енергетиката ще претърпи тотално преосмисляне

Владислав Панев
Снимка: БГНЕС

Какво се случва с енергетиката в държава, която спестява пари на ТЕЦ-овете си, или какво е бъдещето на енергетиката от миналото?

Защо има енергийна трансформация?

“Ясно е, че и в България, и в ЕС тя настъпва първоначално вследствие на идеята за Европейския зелен пакт, целите, които то си поставя до 2050 г., а от друга страна, на разразилата се динамика на пазара, най-вече на течни енергоносители, в последните две години“, казва в “Нашият ден“ Владислав Панев, депутат от ДБ и член на постоянните парламентарни комисии по бюджет и финанси и по енергетика, и допълва:

“От една страна, са последица от пандемията и събитията в Украйна. Цената на суровия петрол и газа в последните две години още повече катализира процеса за тази енергийна трансформация.

Идеята тук не е кое води напред – дали европейската политика, или националната в посока енергийна трансформация, а по-скоро как да превърнем този процес в справедлив и социално поносим с ясната ангажираност по отношение на постигане на неутралност към климата.“

“Енергетиката, каквато я познаваме и в България, и в Европа, а в голяма степен и в световен мащаб, ще претърпи тотално преосмисляне и ще бъде с тотално различна форма и архитектура“, посочва още той.

Политическа и социална справедливост

“Виждаме дори на ниво ЕС какви сериозни дебати се водят. И в посока на това дали може природният газ да бъде горивото на прехода и доколко може да се гледа на ядрената енергетика като на зелена енергия.

Това са теми, които различните държави и икономики със сериозна индустриална ориентираност, в това число и енергийната индустрия, разбират по съвсем различен начин. Те ги интерпретират в интерес на техните национални икономики, и на техните национални политики в областите и на индустрията и енергетиката.“

Справедлив преход

“В някаква степен трябва да се гледа на тези процеси като свързани с един ясни стратегии за прехода – кое след кое правим, за да стигнем до съответните цели, които са поставени и от Зеления пакт до 2050 г., а и съгласно предизвикателството на съвременната икономика и енергетика.“

ВЕИ централи

“Приветствам това, което се случва в България от гледна точна на законодателната инициатива – опростяването на процесите, свързани с чисто законодателните активности по отношение на изграждането на ВЕИ централи за собствено ползване.“

Дезинформацията

“Апелът ми към голяма част от медиите, които концентрират вниманието на слушатели и на зрители върху темите, свързани с енергетика, е да канят професионално подготвени участници в тези дебати“, призовава Панев в ефира на “Нашият ден“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Светла Коева: За езиковите технологии и езиковите ресурси

Тя е една от най-авторитетните езиковеди в страната . Научните ѝ интереси са в областта на компютърната лингвистика и обработка на езика. Научно и професионално, тя е основен изследовател и координатор при осъществяване на няколко големи и сериозни проекта дигитални бази с езикови ресурси – българският WordNet (БулНет), Българският национален..

публикувано на 04.07.22 в 15:10

Има ли имотен балон?

Достигнаха ли горната си точка бързо растящите цени на имотите? Основателно ли е да се говори за имотен балон? Какви са нагласите на купувачи и продавачи в периода на засилваща се инфлация? “Нашият софтуер обикаля всички имотни портали, в които има обяви за имоти. Събираме ги на едно място при нас. Идеята е, че човек, който търси имот, за наем..

публикувано на 04.07.22 в 11:36
Илиян Василев

Илиян Василев: Русия има големи интереси у нас и затваряне на посолството би било прекален подарък

Защо за една част от политиците е по-важен въпросът дали Кирил Петков е взел еднолично решение, а не търсят отговор на въпроса дали решението на премиера в оставка е правилно за България – коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев“ Илиян Василев , бивш посланик на България в Русия, анализатор, продуцент на предаването "Алтернативата". Нуждата..

публикувано на 04.07.22 в 11:20

Курсове по български език за украинските бежанци

На 4 юли стартира едномесечен интензивен курс по български език за украински бежанци . Инициативата е на академия "Никола Тесла" и близо 150 души ще бъдат част от тези напълно безплатни курсове. През последните три месеца екипът се справя със собствени сили, за да реализира обучението на украинците, потърсили спасение в България. Добрата новина е, че в..

публикувано на 04.07.22 в 11:10

Д-р Ивалина Трендафилова е новият кавалер на Националната награда "13 века България"

Новият кавалер на Националната награда "13 века България" за млад талант в съвременното изкуство и наука е д-р Ивалина Трендафилова.  Националният дарителски фонд "13 века България" връчи престижното отличие за втори път в Балната зала на Двореца. Химикът д-р Ивалина Трендафилова стана вторият кавалер на Националната награда "13 века България" за..

публикувано на 04.07.22 в 10:38