Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Владислав Панев: Енергетиката ще претърпи тотално преосмисляне

Владислав Панев
Снимка: БГНЕС

Какво се случва с енергетиката в държава, която спестява пари на ТЕЦ-овете си, или какво е бъдещето на енергетиката от миналото?

Защо има енергийна трансформация?

“Ясно е, че и в България, и в ЕС тя настъпва първоначално вследствие на идеята за Европейския зелен пакт, целите, които то си поставя до 2050 г., а от друга страна, на разразилата се динамика на пазара, най-вече на течни енергоносители, в последните две години“, казва в “Нашият ден“ Владислав Панев, депутат от ДБ и член на постоянните парламентарни комисии по бюджет и финанси и по енергетика, и допълва:

“От една страна, са последица от пандемията и събитията в Украйна. Цената на суровия петрол и газа в последните две години още повече катализира процеса за тази енергийна трансформация.

Идеята тук не е кое води напред – дали европейската политика, или националната в посока енергийна трансформация, а по-скоро как да превърнем този процес в справедлив и социално поносим с ясната ангажираност по отношение на постигане на неутралност към климата.“

“Енергетиката, каквато я познаваме и в България, и в Европа, а в голяма степен и в световен мащаб, ще претърпи тотално преосмисляне и ще бъде с тотално различна форма и архитектура“, посочва още той.

Политическа и социална справедливост

“Виждаме дори на ниво ЕС какви сериозни дебати се водят. И в посока на това дали може природният газ да бъде горивото на прехода и доколко може да се гледа на ядрената енергетика като на зелена енергия.

Това са теми, които различните държави и икономики със сериозна индустриална ориентираност, в това число и енергийната индустрия, разбират по съвсем различен начин. Те ги интерпретират в интерес на техните национални икономики, и на техните национални политики в областите и на индустрията и енергетиката.“

Справедлив преход

“В някаква степен трябва да се гледа на тези процеси като свързани с един ясни стратегии за прехода – кое след кое правим, за да стигнем до съответните цели, които са поставени и от Зеления пакт до 2050 г., а и съгласно предизвикателството на съвременната икономика и енергетика.“

ВЕИ централи

“Приветствам това, което се случва в България от гледна точна на законодателната инициатива – опростяването на процесите, свързани с чисто законодателните активности по отношение на изграждането на ВЕИ централи за собствено ползване.“

Дезинформацията

“Апелът ми към голяма част от медиите, които концентрират вниманието на слушатели и на зрители върху темите, свързани с енергетика, е да канят професионално подготвени участници в тези дебати“, призовава Панев в ефира на “Нашият ден“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Водещият Божидар Александров заедно с Полина Арнаудова, ПР на НАТФИЗ, и студента Йоанн Стоев в студиото на

Защо приемните изпити в НАТФИЗ се превръщат в риалити шоу?

Да се дипломираш пред очите на публиката, това е привилегия за студентите от НАТФИЗ. От първите им премиери до финалните дипломни спектакли те изчуват детайлите на екипната работа. Как бизнесът и студентите, обучаващи се в театрални и сценични изкуства, могат да са си бъдат взаимно полезни, в "Нашият ден" коментират Полина Арнаудова ,..

публикувано на 06.06.23 в 14:25

Дебатът за бюджета: Удължаване на срока и предизвикателства за финансовата устойчивост

Бюджетната комисия в парламента прие ново удължение на "удължителния" Закон за бюджета, чийто срок изтича на 10 юни. Това решение се прие, с цел да се осигурят плащанията и социалните разходи, тъй като, в случай че не бъде приет бюджетът за 2023 година, няма да има достатъчно средства за покриване на социалните разходи. Ивайло Калфин: С..

обновено на 06.06.23 в 12:25
д-р Виктор Точков

Опорно-двигателната система – какво знаем и какво не (II част)

Какво не трябва да забравяме, за да запазим опорно-двигателния си апарат по-дълго време здрав, какви са причините за множеството заболявания, как да се предпазим от травми, какво е нивото на подготвеност и техника на българските ортопеди и травматолози и какво е значението на рехабилитацията след оперативна намеса? Д-р Виктор Точков е специалист..

публикувано на 06.06.23 в 12:10

“Тестови полет“ – защо преживяването е уникално?

Какво означава "тестови полет" и има ли общо между него и взаимоотношенията между хората? В интервюто за БНР Бонка Бензарова, дългогодишен служител на Летище София, споделя своите впечатления от първия си тестови полет и разглежда аспектите, които са я впечатлили най-силно. Тя описва чувството, което изпита по време на полета, като "уникално “...

обновено на 06.06.23 в 09:15
Румен Карамихалев

Как да направим живота си еко(логично) и ико(номично) възможен?

Как  може да направим живота си по-лесен, по-евтин и по-екологичен? Как да запазим връзката на човека с природата – в „Нашият ден“ разказва Румен Карамихалев . Той е бизнесмен, собственик на дом, който е хем екологичен, хем икономичен. През последните години все повече говорим за  екология  и необходимостта да се съобразяваме с нея, но нейният..

публикувано на 06.06.23 в 08:25