Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Веселин Стойнев: Картината за бежанците е изкривена

Веселин Стойнев
Снимка: www.bnt.bg

На 4 юни (събота) 2022 граждански форум от български общественици и интелектуалци учредяват награда за "Гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ“. Защо има нужда от такава награда, коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев“  Веселин Стойнев, заместник-главен редактор в списание Bglobal и член на организационния комитет.

Защо има нужда от такава награда

"Най-вече, за да направи видима онази част гражданска съпричастност, доброта, труд, която остава невидима, тъкмо защото е безкористна. Стотици хиляди българи помагат на бежанците от Украйна кой с каквото има възможност – жилища, дрехи, наемане на работа, пари... Ние виждаме само проблемите – как държавата не може да се справи с едно или друго, виждаме и как към тези хора се появява завист и т.н. Някак изкривена е картината, че има едни хора по морето, които сега ще бъдат преместени на планина. Когато човешкото и гражданското пречупят националните ограничения, картината за тях ще е много по-ясна. Трябва да обясним и покажем всички това на българските скептици. Въпреки че не мисля, че българските граждани са дебелокожи, безчувствени същества, дори и да симпатизират на Русия, те биха помогнали на хора в беда. Искаме да покажем, че има смисъл да помагаме на украинските бежанци, че не сме лоши като нация и като покажем на съседите си, които мрънкат под носа си и стоят заключени в своята крепост у дома, на ракийка и салатка – нека поканят на тази ракийка и салатка и украинците. Възпитанието и образоването вървят през личен пример – когато видиш, че съседът ти го прави, ще си помислиш, че и ти трябва да го направиш.“

Личният пример на политиците

"Примерите на политиците в НС от последните дни, да кажем агресията на лидера на "Възраждане“, са лоши, защото тази случка захлупи важните теми, които трябва да се разискват в парламента. Например, когато стана скандалът между Костадин Костадинов и депутата от "Продължаваме промяната“, в този момент течеше изслушване за скандалното изказване на  вицепремиера Калина Константинова за бежанците. Този глупав скандал с тези реплики и заплахи е типичен пример как отделни депутати, а в случая и целият български парламент, се оказа недостоен, защото предпочете да се занимава за пореден път със себе си, а не с важните за държавата въпроси. Проблемът на българския парламент е, че все повече се занимава със себе си, проблем е и нивото на възпитание на депутатите и също – политическото лидерство е на много ниско ниво. Езикът на повечето депутатите е абсолютно уличен и това става все по-видимо с всеки следващ парламент. В НС вече попадат все по-сиви, невъзпитани и откровено прости хора.

Още по-голям проблем е, че медиите дават преднина на тази простащина и тя захлупва важните неща в дневния им ред. Простащината става основна новина за тях и се получава едно всеобщо забавление кой на кого дръпнал вратовръзката, вместо да се говори за важните неща. Когато медиите постъпват така, сериозните въпроси минават на заден план.“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Кирилов, Иван Милушев и Елизабет Младенова (от ляво надясно)

Даскал и ловджия се раждаш, а не ставаш

Това твърдят домакините ни от СЛРД "Елен" в Кюстендил. И не можем да не им вярваме, защото са една от най-древните ловни организации и най-голямото по численост сдружение в страната. За тяхната 130-а годишнина предаваме от красивия им Дом на ловеца и риболовеца. Председателят на Сдружението Иван Милушев за изненада на всички започва не с историята на..

публикувано на 26.09.23 в 18:00

По пътя на биоземеделието

Градините с биологично отглеждани зеленчуци на Стоян Симеонов и семейството му се намират в землището на село Лесново, община Елин Пелин. Тези градини лежат на мястото на старото корито на река Лесновска и плодородни е най-важната им характеристика. Стоян и семейството му започват с малки дворни градини, за да стигнат до около 100 декара земя, на която..

публикувано на 26.09.23 в 17:00
Българско неделно училище

Българското неделно училище в Истанбул се нуждае от учебна литература

Василена Ташкова е съвременен будител, който работи за просвещението и националното самосъзнание българските деца и младежи в най-големия турски град Истанбул. Кампанията "Чета на български в Истанбул " е в помощ на учебната дейност в  Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Истанбул, като се създаде ученическа..

публикувано на 26.09.23 в 15:05
Снимката е илюстративна

Доколко реформирано или деформирано е училищното образование?

Училищното образование е една от най-реформираните системи, но дали не се оказва, че е от най-деформираните? Дали обвързването на финансирането на училищата с постиженията на учениците, или изграждането на по-тясна връзка между образованието и пазара на труда, както и включването на родителите и семействата в процеса на обучение, са адекватни и..

публикувано на 26.09.23 в 12:25

"Летища с отпаднала необходимост" – защо е важно да ги има?

На 22 септември 2023 г., точно в деня на националния празник, започна Шестата национална въздушна обиколка на България. Това събитие е организирано от Фондацията "Български военновъздушни сили", съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (АОПА) и Асоциацията на свръхлеката авиация в България..

публикувано на 26.09.23 в 12:20