Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ивайло Стефанов: Без здрава местна общност промяна е невъзможна

Казват, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. А колко вярна е тази популярна фраза, можете да се убедите от разговора с Ивайло Стефанов от Училището за соларни специалисти, което се намира в село Прахали, Габровско.

Училището запознава децата с принципите на кръговата икономика, биоземеделието, ветрогенераторите и соларните системи, но може би по-важното е, че ги провокира да мечтаят и да вярват във възможността да променят средата за добро.

"Защото, ако просто сменим един енергиен източник с друг и една консумация с друга, няма да постигнем кой знае какво и енергийният преход просто ще бъде поредният от поредицата преходи в нашия живот.

Без хора, без здрава и сплотена общност Индустрия 4.0, зелен преход, водородна икономика ще останат кухи понятия, разписани в книжни директиви. Нужна е здрава местна общност и подкрепа“ – каквито, за щастие, съществуват и по думите на Ивайло, не са малко.

Вероятно не е случайно, че Училището за соларни специалисти и проектът "Кръгове" са в Габрово – градът на първото новобългарско светско училище, един от индустриалните центрове на страната още отпреди Освобождението, градът е наречен "Българският Манчестър". В него през 1882 г. светва първата електрическа крушка. През 2019 г. в града е построен първият извънстоличен Технологичен парк. Регионален иновационен център "Амбициозно Габрово“, който има амбицията да подпомага иновациите и дигитализацията на бизнеса и публичната среда не само в Габрово, но и в целия регион.

"По градовете много по-лесно се случват нещата. Всеки познава всеки и затова, когато кажем "хайде да направим градина“ и когато видите баща и син да изграждат система за компостиране и да работят в споделената градина заедно, вместо всеки да гледа в телефона си, виждате, че е възможно. Трябва просто критична маса, убеден е Ивайло.

Промяната ще дойде от организации като нашата. Такива, които вярват в силата на местната общност и на това, че малкият човек има силата да променя нещата. Има немалко такива самоорганизирани общности и те са като светулки в цяла България, които не спират да се борят с вятърните мелници.“

Чуйте повече от звуковия файл.


Снимки – Училище за соларни специалисти
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прозорци към подземния свят в Нощта на учените

Преди 145 години, в годината на Освобождението – 1878, са открити първите пещерни животни в България, а около век по-късно вече са съобщени над 860 вида обитатели на българските пещери, което нарежда страната ни на едно от челните места в списъка на страните с най-богата и разнообразна подземна фауна в света. Има ли какво още да се открива или пещерната..

публикувано на 26.09.23 в 10:15

Еврика! Успешни българи: Радина Бодурова

"Когато сложих униформата, започнах да мисля като по-зрял човек", казва Радина Бодурова. Тя е студентка в четвърти курс във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, нейната специализация е щурман и ръководител на полети. В началото на тази година тя получи   голямата награда "Студент на годината", която се връчва от..

публикувано на 25.09.23 в 17:05

Палави делфини, пищящи стриди и гигантски костенурки в Оман

Представете си: лодката пори кристална вода, в която нежно се поклащат пъстроцветни риби и корали. Изведнъж изскача сребърният гръб на делфин, който весело ви опръсква, преди да се гмурне отново. Майки делфинки, следвани от бебетата си, правят лупинги във въздуха. И докъдето погледът ви стига, морето прилича на пълно със сребърни лъжици, които сякаш..

публикувано на 25.09.23 в 08:20

Смирненски като емблема на противоречивата българска история

125 години от рождението и 100 години от смъртта на едно от най-талантливите български пера – роденият в Кукуш Христо Измирлиев. Разсъждаваме за историята на страната, видяна в огледалото на творчеството, но и на живота на нашите класици. Често те са придърпвани за идеологическа употреба, често след това – компенсаторно отричани с обратен знак...

публикувано на 21.09.23 в 10:35

За положителната сила на отрицателната частица "не"

Колко хубава дума е "независимост", назоваваща едно така желано и така рядко постигано състояние. А даваме ли си сметка, че голямата магия на думата, а оттам и на състоянието, се крие в най-малката ѝ съставна част – отрицателната частица "не", показваща, че бремето на зависимостта е отречено и отхвърлено.   Обикновено никой не обича да чува "не" – то..

публикувано на 20.09.23 в 15:35