Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време ли е за втория Ноев ковчег?

Снимка: Pixabay

8 юни е Световният ден на океаните, определен е по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. От 2009 г. се отбелязва официално и насочва вниманието на хората към състоянието и проблемите на Световния океан.

“Невинаги данните, които се предоставят в общественото пространство, са реални и реалистични, но в тях винаги има частица истина, особено когато се касае за резултати, измерени, предоставени анализи от отговорни институции“, казва доц. Николай Вълчев, директор на Института по океанология:

“Един от основните проблеми е свързан с климатичните изменения в Световен мащаб, това е покачването на температурата на повърхностните слоеве на океана, което оказва влияние и на Черно море. Става въпрос не само за топенето на ледниците, което предизвиква от своя страна промяна на циркулацията в Световния океан, носеща непредвидими последици за климата на Земята и за здравето на екосистемите, но става въпрос и за топлинно разширение на повърхностния слой на океана. Двата процеса водят до повишаване на морското ниво, което се очертава като един от основните проблеми за следващото столетие по отношение на нисколежащите заливания и наводнения.

Това е актуално и в контекста на Черно море, в зависимост от това кой от сценариите на международния отдел за климатични промени разглеждаме, те са по-песимистични, по-оптимистични сценарии, в зависимост от икономическото развитие и най-вече и мисията на парникови газове. Говорим за повишаване на нивото в Черно море от 30 до 60 см, което никак не е малко. Това са прогнози, които биха могли и да не се сбъднат, тъй като са свързани с изключително много променливи.“

Ресурси за научна дейност

“Няма достатъчно финансиране на конкретни изследвания от български източници, както и от бюджета, който се делегира на БАН, говоря за мониторингови изследвания, които през последно време се финансират най-вече от Министерство на околната среда и водите. Мониторингът, който се провежда, не е всеобхватен, не е това, което се препоръчва в цялостната му рамка, зададено от различните директиви на ЕК.

Това, което правим ние като изход, е че работим по различни европейски проекти, но те обикновено са съсредоточени в определени екватории. Не бихме могли да обхванем проблемите по цялото крайбрежие, които наблюдаваме в Черно море.

Участваме в около 50 европейски проекти, в които редовно се обменя информация по съответната проблематика, която касае тези проекти и сме в крак със световните тенденции, както за провеждане на самите изследвания, така и за анализите и резултатите, които предоставяме. Както по проекти, така и на ЕК, така и пред Европейската агенция по околна среда.“

Според него тези промени са свързани със здравето и на самата екосистема.

“Много важен елемент е състоянието на студения междинен слой, който се разполага между 20-25 и 70 метра и който зависи от това колко добре ще бъдат охладени повърхностните води през зимата. През последните 10 години наблюдаваме все по-топли зими, има тенденция този слой да намалява своята дебелина. Има случаи, в които той не се регистрира, отсъства, а този слой е много важен за различни диалогични процеси, за екологичното здраве на екосистемата.

Черноморската екосистема се е доказала, въпреки катастрофалните състояния, в които е попадала, но ние като хора трябва да осъзнаем, че намаляването и ограничаването на нашата намеса би спомогнало много този процес да бъде по-ясно забележим, дори може да предприемем следващата стъпка за възстановяване на някои екосистеми“, посочва още доц. Николай Вълчев.

“Изменението на температурата е ключов фактор за развитието на рибите. Когато се повиши с около градус, виждаме изменение в тяхната полова структура. Това се изразява в по-ранно полово съзряване“, казва в “Нашият ден“ гл. ас. Радослава Бекова в Института по океанология.

“Колкото по-висока е температурата, толкова по-рано съзряват рибите полово, което води до изменение в самата популационна структура и динамика на самите риби. А то пък води до израстване на едно поколение, което може да не даде след себе си достатъчно здрави риби, които да доставят една добра популация в бъдеще. Имаме едно подронване на самите запаси.

Свръхуловите също са доста голям проблем. Нещата, които се случват в морето, при самото улавяне на рибата, хващат се много риби, които са част от биологичното разнообразие. Друг лимитиращ фактор е издигането на сероводородния слой. Много от рибите не търпят промяна в кислородното съдържание, което допълнително угнетява тяхното съществуване.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: Pixabay
По публикацията работи: Зоя Христова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връзката между Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на..

публикувано на 16.06.24 в 09:19

Синигерът от нов столичен графит призовава: Премини на зелено днес, за да живееш по-добре утре

Графити стенопис "Премини на зелено" беше открит в близост до Южния парк, който напомня за важността на природата в града и представя 150 идеи как да я опазим. Платформата Move.bg е инициаторът, а партньори са район "Триадица” на Столична община и София Графити Тур. Градската картина можете да разгледате в подлеза към Южния парк от страната на..

публикувано на 16.06.24 в 09:05
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се поддържат и отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и..

публикувано на 16.06.24 в 08:55
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20