Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуозност и огнени ритми в Концерт за цигулка, пиано и оркестър от Минко Ламбов

Минко Ламбов,Свeтлин Русев и Йоръм Сон
Снимка: Василка Балевска

Блестящият български цигулар Светлин Русев и прочутата корейска пианистка Йоръм Сон ще зарадват почитателите си на 9 юни от 19 часа в зала "България" с премиерно изпълнение на най-новото произведение на Минко Ламбов – Двоен концерт за цигулка, пиано и оркестър. На диригентския пулт ще застане маестро Михаил Герц, с когото във втората част на програмата филхармониците ще представят Симфония №8 от Антонин Дворжак.

Минко Ламбов
"Основата за мен при написването на композицията беше фламенко музиката. Постарал съм се да звучи хомогенно, общо и свързано. Творбата е в три части като първата е бърза с много ритмични синкопи и модулации. Втората част е бавна, романтична, а третата е с едно намигане към всички стилове" – казва Минко Ламбо.

Светлин Русев (вляво) и Михаил Герц
Концертът за цигулка, пиано и оркестър е поредна творба, която композиторът посвещава на майсторството на цигуларя Светлин Русев. От своя страна виртуозния музикант споделя – "Много неща са характерни в този концерт. На първо място, той е написан изключително добре. В него има български фолклор, латиноамерикански и джаз елементи, много импровизация, въведение и каденца. Като структура е класически концерт, който изисква много подготовка и пулсация за ритъм".

Свeтлин Русев и Йоръм Сон
Какво още споделят Минко Ламбов и Светлин Русев, можете да чуете в звуковите файлове, направени по време на подготовката. Събитието е част от програмата на 53-тото издание на Международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици“.

Концертът се излъчва директно по програма "Христо Ботев" на 9 юни от 19 часа.



Снимки: Василка Балевска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златомир Фунг: Музиката е толкова безкрайна, че ако си любопитен, винаги има какво да научиш

Едва на 24 години Златомир Фунг продължава да удивява публиката с безграничната си виртуозност и изключителна чувствителност. Като резидентен артист с Кралския филхармоничен оркестър през сезон 2023/24 Фунг се подвизава в Cadogan Hall в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Акцентите в Северна Америка и Азия включват дебюта на Фунг с..

публикувано на 12.05.24 в 16:55
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35

Директно от Ню Йорк – шедьовърът на Пучини "Мадам Бътерфлай"

Пролетните изпълнения на "Мадам Бътерфлай" на Пучини събират сопраното Асмик Григорян и тенора Джонатан Тетелман, двама вълнуващи певци, които правят големи дебюти на сцената на Метрополитън този сезон. Възхвалявана като "един от най-яростните драматични таланти" от The New York Times, литовското сопрано Асмик Григорян пристига в Метрополитън този месец..

публикувано на 11.05.24 в 08:05
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Виенски филхармоници в Музикферайн

Неделно матине на Виенските филхармоници в Музикферайн

На 25 февруари тази година под диригентството на Франц Велзер-Мьост Виенските филхармоници представиха в Музикферайн, Виена, втората концертна програма за предстоящото турне през март в САЩ: един концерт с музиката на Паул Хиндемит, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и Морис Равел, блестящо реализиран и много горещо аплодиран. Музикалният предобед беше..

публикувано на 10.05.24 в 11:05