Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Градското земеделие в България – предизвикателства и особености

Дона Пикард
Снимка: Творчески колектив На улицата

През 2015 г. учените съобщават, че земята е загубила 1/3 от обработваемите си земи за последните 40 години, от друга страна, се очаква световното население да нарасне до 9,7 милиарда души до 2050 г. На този фон се смята, че едно от решенията за изхранване на жителите на градовете е градското земеделие.

Градското и крайградскoто земеделие се дефинира като грижа за дървета и други селскостопански продукти и животновъдство в рамките на града или в покрайнините на градовете.

По темата за градското земеделие, неговата роля и как се случва днес в големите градове на България – говори Дона Пикарт, главен асистент в Института по философия и социология при БАН и редактор на книгата "Градско земеделие за повишаване качеството на живот", научно изследване на колектив от автори, което излезе тази пролет. От Дона Пикард разбираме повече за същността и концепцията на градското земеделие и какви са основните цели на подобен тип земеделие. 

Чуйте разговора с Дона Пикард, главен асистент в Института по философия и социология при БАН.

Снимки – Творчески колектив "На улицата"

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На гости в село Голям чардак

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора. До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт. Според свидетелства..

публикувано на 06.08.22 в 09:05

Д-р Нейко Нейков: За ползите и спецификите на пълноценния сън

Хубавият, дълбок сън е едно от най-важните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита и засилва риска от атеросклероза.  През различните етапи от човешкия живот нуждите от сън са различни. При децата трябва много повече сън – между 9 и 12 часа. Докато при бебета – 16 часа в денонощието...

публикувано на 05.08.22 в 16:00
Проф. Елисавета Наумова

Проф. Елисавета Наумова: Липсата на физическо натоварване и стресът потискат имунната система

Развитието на диагностичните технологии и приложението им в клиничната практика позволяват точна и по-навременна диагноза на имуномедиираните болести . Човешкият организъм използва вродени и придобити механизми за откриване и елиминиране на чуждородните клетки и вещества. Нарушението на един или повече компонента на имунната система може да доведе до..

публикувано на 05.08.22 в 13:00
д-р Вилияна Малева

Що е то диалектическа поведенческа терапия и как помага за справяне със стреса

Как съчетаването на "западните" научни постижения в сферата на психологията с източните древни познания за енергетиката на ума и тялото може да помогне на съвременния човек да се справи с емоциите си и нелеките предизвикателства на ежедневието? Д-р Вилияна Малева завършва бакалавърска степен Juniata College, Pennsylvania, докторантура по Клинична..

публикувано на 04.08.22 в 11:30
Албена Джоунс и Веселина Даковска (от дясно наляво)

Любов без граници и силата да оцелееш

Какво е чувството да си дете от смесен брак (бащата на Албена е от Южен Судан ), през какви перипетии преминава животът на Албена в Лондон и в София, какво е чувството да си имала лично познанство с Уитни Хюстън, как майката е запазила своя дух и сила и в момента е най-възрастната жена – маратонец в България?  В рубриката "Моето семейство” гостуват..

публикувано на 03.08.22 в 16:23