Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерни изпълнения в клавирния рецитал на Александра Иванова

Снимка: sofiaweeks.com

И тази година международният фестивал "Софийски музикални седмици" продължава поредицата "Сцена на младия изпълнител". Част от този сезон е концертът на Александра Иванова. Тя е корепетитор на балета на Софийската опера и балет, но не пропуска да изнася концерти - рецитали или заедно със свои колеги. От 2005 г. се изявява на сцените на НМА "Проф. Панчо Владигеров", Съюза на българските композитори, къща-музей "Борис Христов", къща-музей "Панчо Владигеров", Руски културно-информационен център, Софийска опера и балет, камерна зала "България", както и в Австрия и Германия. Александра Иванова осъществява премиерни изпълнения на редица творби от български и чужди композитори.

През 2020 г. тя представя премиерно в камерна зала "България" клавирни пиеси от американския композитор Мартин Макс Шрайнер.

"Запознанството ми с Мариан Борковски и творчеството му, в частност с "Романтични интерлюдии" за пиано, се осъществи точно заради Мартин Макс Шрайнер. Мариан Борковски прояви интерес към издадения диск в Харвард с моите изпълнения на произведенията на Мартин Макс Шрайнер; запозна се и с канала ми в You Tube. Осъществихме контакт в интернет и той ми изпрати нотите на "Романтични интерлюдии", които с удоволствие ще представя премиерно в България" – казва Александра.

Това ще се случи на 26 юни от 12 часа в камерна зала "България".

Мариан Борковски е композитор, музиколог, пианист, учител, аниматор и организатор на музикалния живот, професор, хабилитиран лекар. Роден е в Пабианице. През 1959-1965 г. учи във Висшето държавно музикално училище във Варшава (понастоящем Музикален университет Шопен) в класа по композиция на Казимеж Сикорски и в класовете по пиано на Ян Екиер и Наталия Хорновска. Едновременно с това учи музикознание във Варшавския университет, който завършва при Йозеф М. Хомински през 1966 г. През 1966–1968 г., като стипендиант на френското правителство, продължава обучението си по композиция при Надя Буланже и Оливие Месиен в Парижката консерватория и в Американската консерватория във Фонтенбло, както и с Янис Ксенакис в École Pratique des Hautes Études; учи също музикознание при Жак Шайли и Бари С. Брук в Парижкия университет (Сорбона). В същото време учи философия при Жан Хиполит и Жул Вюлемен в Сорбоната и в Колеж дьо Франс. Участва в Международните летни курсове за нова музика в Дармщат (1972, 1974) и в Accademia Musicale Chigiana в Сиена (1973, 1975 – Diploma di Merito), където работи в областта на композицията с György Ligeti, Iannis Xenakis, Карлхайнц Штокхаузен и Франко Донатони. Печели награди от конкурса за млади композитори във Варшава (1966), Международния конкурс за композитори "Джовани Батиста Виоти" във Верчели (1969), композиторския конкурс на Карол Шимановски във Варшава (1974), Международния конкурс на композитори за нова музика в Ню Йорк (1990); многократно е номиниран и носител на музикалната награда "Fryderyk" (1998-2016). Освен това е удостоен със Сребърния кръст за заслуги (1977), рицарския кръст на ордена на Polonia Restituta (1984) и командирския кръст на ордена на Polonia Restituta (2002), златен медал за заслуги към Култура – Глория Артис. През 2020 г. е удостоен със званието почетен професор на Музикалния университет на Шопен.

Пиесите на Борковски са изпълнявани в различни страни по света, като много от тях са издадени от различни звукозаписни компании.

"Романтични интерлюдии" за пиано е композиция написана през 1977 г. под формата на импровизация, записана от композитора в Националната филхармония във Варшава. Този запис е използван като фонова музика за рецитирането на романтични поетични текстове от изтъкнатите полски поети – Адам Мицкевич, Юлиуш Словацки и Киприан Норвид – от големия полски актьор Казимеж Опалински. След това е издаден на няколко плочи и компактдискове ("Veriton"-Варшава, "Олимпия"-Лондон, "DUX"-Варшава). Премиерата е на 6 октомври 2017 г. в Малборк (Полша) от пианиста Марчин Тадеуш Лукашевски.

Освен българската премиера на пиесата на Борковски в рецитала си Александра Иванова е включила още една премиера – концертната сюита "Спящата красавица" направена от Михаил Плетньов по едноименния балет на Чайковски. Ще прозвучи и Прелюд и фуга от "Добре темперирано пиано" на Йохан Себастиан Бах.

Във видеофайла чуйте и поканата за концерта на самата Александра Иванова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50