Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биографичните книги на Стефан Диомов

В двете части на книгата "Белите и черните клавиши на моя живот" големият български композитор и музикален педагог маестро Стефан Диомов представя своята биография. 

Любовта към музиката за Стефан Диомов започва от акордеона, който го печели като инструмент от малък. След това започва да свири на тромпет и на пиано. В книгата си Стефан Диомов разказва за историите, свързани с "Тоника" и с нейното зараждане, за първи път чува Ева на конкурс в Бургас. Маестро Диомов възстановява конкурса "Бургас и морето“. Естественото продължение на дейността на "Фамилия "Тоника" са "Петте сезона“. 

"Аз съм бил винаги музикално дете. Училищните забави не минават без мен. Постепенно с акордеона станах музикант. Преиначавах шлагери – френски, немски. Много се стараех. Имах успех. Свирих на концерти. Изобщо не очаквах, че един ден ще пиша тези песни и тези песни ще се слушат толкова. В книгата си разказвам за моето житейско приключение. Това беше приключение, към което се върнах. Не съжалявам, за това което съм направил.“

Чуйте повече от звуковия файл.

Стефан Диомов основава група "Горещ пясък“ към Община Бургас. Две години по-късно успява да изглади всички противоречия и събира членовете на ръководените от него вокални групи във "Фамилия Тоника“. Новата формация има изключителен успех, а песента му "Здравей, как си, приятелю“ печели годишната класация на "Музикална борса“ по Хоризонт на БНР за 1995 г. През 1996 г. възражда конкурса "Бургас и морето“ и е директор на следващите издания. Основава група "Петте сезона“. Сред популярните му песни са "Мария“, "Ако помниш“, "Разказвай ми“, "Дъждовно реге“, събрани в троен диск с хитовете му.

Снимки – Стефан Диомов, личен архив, Ангелина Грозева, изд. Знаци

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Артседмици на "Артистократи": Как се възпитава у децата любов към изкуството?

Как се възпитава у децата любов към литературата и различните форми на изкуство разказват Ренета Иванова – актриса и сугестопед и Николина Харизанова  – актриса, творец и дългогодишен преподавател, по повод откриващата се днес (3 юни) Артседмица на "Артистократи". В артистичното пространство "Арт къща" предстоят четири артседмици за деца от..

публикувано на 03.06.24 в 09:31
 Антон Митов и Елена Веселинова

Антон Митов представя: Елена Веселинова, студентка

Елена Веселинова е втори курс студентка по медицина в СУ "Климент Охридски". Стипендиант е на програма "Готови за успех" и е одобрена за научен обмен в Тунис, където ще прекара един месец в отделение по Имунология. За разликите между поколенията, франкофонията и социалните текстове на френския певец Струмая. Размисли за феминизма и отношението..

публикувано на 03.06.24 в 09:02
Калина Иванова, Габриела Петрова и Виктория Бакърджиева

"Вълшебната градина" и нейната хармонията с архитектурата

Лесно ли е да създадеш усещане за женственост, красота и вълшебство, преплетени с характера на българската природа споделят студентките по стенопис Габриела Петрова , Калина Иванова и Виктория Бакърджиева от Националната художествена академия? Основна задача пред студентите бе разработване и представяне на проекти за стенопис на част от фасадата..

публикувано на 03.06.24 в 08:32
Момчил Карамитев

Вариации за цигулка и човечност

В епизод 546 "Трамвай по желание" поставя във фокус късометражната кинолента "Вариации за цигулка: 100 долара", представена в студиото от своя продуцент и режисьор Момчил Карамитев. 16-минутният филм заслужи световно признание с включването му сред стотици участници в късата листа на една от съпътстващите програми на фестивала в Кан. Как..

публикувано на 02.06.24 в 17:35

Изложба "Избори" в обновената Художествена галерия в Казанлък

Преди 123 години в Казанлък от Петър Топузов и Иван Енчев-Видю е поставено началото на колекцията, която е в основата на първата по рода си институция у нас. До днес във фондовете на галерията се пазят 5000 произведения. "Събирателството и историзирането на творбите са неотменно свързани с жеста на избора. Изборът, който науката описва като..

публикувано на 02.06.24 в 09:05