Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 юни – Световен ден на засушаването

Снимка: ЕПА/БГНЕС

17 юни е Световният ден за борба с опустиняването и засушаването, обявен за такъв на 30 януари 1995 г. от Общото събрание на ООН.

Опустиняването или загубата на биологичната продуктивност е едно от най-сериозните предизвикателства пред човечеството. Проблемът е глобален и засяга 1/5 от населението на Света в над 100 държави.

Тази година домакин на събитието ще бъде Испания, една от страните в Европа, която е най-уязвима към недостига на вода, свързан с изменението на климата.

Световният ден ще бъде отбелязан в Националния музей “Кралица София“ в Мадрид. Той е под мотото – “Да се преборим заедно със сушата“.

Само за 22 години засушаването е нараснало с близо 29% и това засяга 55 млн. души всяка годинаОколо 15% от земята в ЕС е подложена на ерозия.

“Сушата е един от най-тежките ефекти от глобалното затопляне и климатичните промени, особено когато се редува с екстремни явления като наводнения, защото едното не изключва другото“, казва в “Нашият ден“ Апостол Дянков, ръководител на програма “Климат и енергия към“ WWF, и допълва:

“Трябва да се откроят два типа подход към климата – единият е свързан с големите решения. Например, как планираме общата селскостопанска политика за бъдещето. В България този въпрос е много належащ, защото това е ключов сектор и отрасъл за нас, който зависи до голяма степен от вода. Необходимо е да планираме тези политики дългосрочно, които да са съобразени с климатичните рискове. Тук според мен е мястото на законодателството.

Това, което видяхме в Плана за възстановяване и устойчивост, който също финансира тези политики, заедно с програмата за селските райони, е, че все още има концентрация на мислене и средства сред големи проекти, за които не е ясно до какви ефекти ще доведат.

Бяха планирани стотици милиони евро, за да се изчистят едни напоителни канали и съоръжения, които са на 20 и 30 години и не е ясно дали те ще помогнат на този ефект. Много по-важно е да има децентрализирани практики, които да достигнат много повече земеделски производители.“

Чуйте пълния запис в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Празнично богослужение, в първия ден на Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София

Възкресение Христово – празникът на празниците

"Христос възкръсна от мъртвите, като чрез Своята смърт победи смъртта и на ония, които бяха в гробовете живот подари." Това са словата от Пасхалния тропар, който огласява всички храмове в нощта на Христовото възкресение. Те разкриват неговата същност, благодарение на която ние човеците придобихме живот вечен. От светлината на Неговото..

обновено на 05.05.24 в 13:39

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14