Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременните измерения на светостта

Минала през множество превратности, Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или няколко от тези Божи угодници.

При все това има много никому непознати, освен на Бога, герои на духа, които безшумно, но последователно са прокарвали пътя на Божията правда. За тези скрити за човешкото око праведници, както и за ония, които са издълбали с живота си трайни следи в историята на човечеството е отредена първата неделя след Петдесетница – на всички светии.


Тази година се навършват 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написване на "История славянобългарска" и 60 години от канонизирането му, чиято памет се чества на 19 юни.

В неделята на всички светии заедно с Ваня Станчева, богослов, председател на Комитета за отбелязване на 300 години от рождението на св. Пайсий Хилендарски, ще разговаряме за съвременните измерения на светостта.



Християнска поезия
Стихотворението "Дух, разум, мъдрост, истина отвеждат" от Стоян Михайловски в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


Преди една година в деня на всички светии гост на "Благовестие" бе приснопаметния ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на столичния храм "Св. София" и духовен надзорник на софийската света митрополия. Ще ви припомним част от нашия разговор.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03