Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Книгоразделители" – нов проект на художничката Мария Налбантова

Снимка: literarytalksbg.com

За визуалната артистка Мария Налбантова поетът и журналист Димитър Кенаров пише: "Винаги съм си представял, че раят е библиотека“ пише в едно свое стихотворение Хорхе Луис Борхес – цитат, изписан с големи букви над заемното гише в Столична библиотека. Ако това наистина е така, предполагам всеки посетител е праведник поне за кратко, независимо колко грехове има там долу, на площад „Славейков“, а служителите са един вид ангели, независимо че не са облечени изцяло в бяло и нямат крила (доколкото ми е известно). В този рай дървото на познанието е превърнато от непознати майстори в дървени рафтове, от които човек спокойно може да си откъсне плод без да бъде наказан за това (освен, разбира се, ако не закъснее да го върне). Библиотеката е може би най-магическият "Плод и зеленчук“.

Взели вкъщи късче от рая, хората обаче си остават хора. Отхапват от една книга, опитват да се извисят, да заживеят други животи в други светове, но нещо все ги разконцентрира и дърпа надолу: болести, любов, всекидневни грижи, скука, синдром на дефицит на вниманието. Често така и не успяват да довършат книгата, която са започнали и я връщат обратно в библиотеката-рай с известна доза тъга или може би облекчение. Там, където четенето е приключило (понякога на петата страница, понякога чак на сто и петдесетата), някои от тях оставят (или забравят) своите импровизирани книгоразделители, които ни напомнят, че дори и вече написаните книги могат да имат своя преждевременен край.

Мария Налбантова се интересува точно от тези спомени, които читателите оставят за себе си след себе си. Това са следи от онзи реален, биографичен живот на хората, там долу, на площад „Славейков“, където раят се е оказал невъзможен. Подобно детектив, тя е намерила и консервирала в своите буркани-обекти дребните, но многозначителни улики, оставени от читателите в предсмъртния момент на четене. Етикетът обозначава заглавието и автора на книгата, както и откъс от последната прочетена страница, а книгоразделителят вътре е оръжието на престъплението. Или може би това е стъкленица със самото сърце на читателя.

Поставени заедно в прозрачното пространство на буркана, остатък от книга и книгоразделител като че ли започват да общуват по нов начин. Текстът на етикета ни отправя към една реалност (възвишена/авторска), съдържанието – към друга (всекидневна/читателска). Това са сякаш два различни свята, компот от плодовете на литературата и бита, които често нямат абсолютно нищо общо помежду си, сблъскват се вкусово, противоречат си, но които понякога странно, почти мистично, се допълват. Как иначе да си обясним фалшивата столевова банкнота с герба на националния отбор по футбол, намерена в романа „Тютюн“, точно където Димитър Димов разсъждава за тежките условия на труд на работниците и ниското им заплащане? Или листовката от лекарството Torvacard за понижаване нивата на холестерол – в булевардния роман на Борис Иванов, „На почивка в Тенерифе“, на страницата на която главният герой похапва фруктова салата и череши? Навярно това е чиста случайност, но може би е съдба, предопределеност. В книгите винаги търсим скрит смисъл. Раят е, когато го намерим.“

 „Книгоразделители“ се реализирани с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи" 2021.

Снимки – "Литературни срещи" и Яна Лозева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови"

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови" на главен асистент Надя Текнеджиева представя обекти изработени от порцелан, в нейния неповторим елегантен и изящен стил. Творбите са вдъхновени от една от източните философии, където миналото е пред нас – ние вече сме го видели, настоящето сме ние – това се случва тук и сега, а бъдещето е зад гърба..

публикувано на 06.08.22 в 08:40

Започва фестивалът "Арлекино и Марионета"

На 5-и август започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Той се провежда в град Созопол, Бургас и Черноморец. За поредна година в рамките на изданието гостуват и обменят опит театроведи, кукловоди, специалисти по темата, артисти, любители от различни точки на Европа, сред които специално за първи път ще..

публикувано на 05.08.22 в 16:55
Методи Андонов

По краткия път към слънцето

В епизод 459 "Трамвай по желание" отдава почит към големия театрален и кинорежисьор Методи Андонов във връзка с неговата 90-годишнина. Майсторът на постановката е роден на 16 март 1932 г. в село Калище, Радомирско. През 1955 г. завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в София със специалност театрална режисура, след което работи в Бургаския драматичен театър,..

публикувано на 05.08.22 в 16:30
ИСИ-София, изложба „Self-Splaining (Триумф на емпатията)“, Манифеста 14, Прищина, Косово

Манифеста 14 и Западните Балкани

Много са причините да обърнем специално внимание на тазгодишното издание на пътуващото международно биенале "Манифеста". Първо, защото се провежда в Прищина, столицата на Косово. Акцентът му е върху Западните Балкани. Свързано е със създаването на истории и споделянето им между различни култури и общества. И не на последно място - Институтът за..

публикувано на 05.08.22 в 08:35

Културата на бързи обороти – 25-31 юли

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев" за седмицата от 25 до 31 юли. Ето и някои от акцентите в предаването от 31 юли. Столичната галерия nOva art space представя ежегодната си лятна колекция до края на месец август. Експозицията традиционно включва подбор от произведения на..

публикувано на 04.08.22 в 17:50