Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Илко Гетов

Рекорден брой лекарства са получили разрешение през 2021

Проф. Илко Гетов
Снимка: Ани Петрова

Европейската агенция по лекарствата е препоръчала 92 лекарства за одобрение през 2021 г. Това става ясно от дейността на регулативния орган, който бе приет от Управителния съвет.

В "Нашият ден“ проф. д-р Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарствата, коментира, че "2021 година беше изключителна натоварена за работата на Европейската агенция по лекарства. Рекорден брой нови международни непатентни наименования са разрешени. Освен това към тях трябва да добавим 89 лекарства, за които са разширени указанията или това за какво могат да се прилагат“.

Част от новите лекарствени препарати се прилагат в следните групи: онкохематология, ревматология, онкология, педиатрия и при ендокринните заболявания. "Пет лекарства са получили негативно становище, т.е. отказано е да бъдат разрешени за употреба в ЕС", казва експертът. 

И допълва, че "политиката за одобрение следва стриктно регулаторните  изисквания за съответните лекарства да имат доказателства за качество, ефикасност и безопасност. Като с оценката са ангажирани най-добрите специалисти от страните-членки на ЕС".

Скоро към Европейската агенция по лекарства ще бъде създадена система за следене на потенциални липси за недостиг на лекарства за гражданите на ЕС. Добрата новина е, че България вече разполага с такава.

Клиничните изпитвания също имат своето място в годишния отчет на Европейската агенция по лекарства, като достъпът на пациенти се улеснява значително. Най-голям дял имат в сферата на онкологията, онкохематологията и педиатрията, а също така и за Covid-19. 

"Само в рамките на 2021 г. Европейската агенция по лекарства разреши за употреба 4 ваксини и 5 терапии за лечение на Covid-19. Все още е рано да говорим за комбинирана ваксина срещу Covid-19 и грип", допълва експертът. Очаква през есента да се появи ваксина и за най-малките до 5-годишна възраст. 

За съжаление масовата безконтролна употреба на антибиотици води до появата на мултирезистентност. Има пациенти, които няма с какво да бъдат лекувани. Разработват се нови антибиотици. Най-важното е предприемането на мерки и политики по отношение на ограничаване на безконтролната употреба на антибиотици, твърди проф. Гетов.

Целия разговор с проф. д-р Илко Гетов можете да чуете в звуковия файл. 



По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За свободата да знаеш

Овцефермата в пловдивското село Строево отглежда 500 овце от породата Лакон, а началото е поставено през 2015 г. Мандрата към фермата съществува от 2019 г., а в производството е ангажирано цялото семейство. Мария Василева се занимава основно с мандрата, но с нея разговарям в момент, когато е ангажирана и с храненето на агнетата. Във фермата..

публикувано на 08.05.24 в 17:00

Редките белодробни заболявания – възможности и предизвикателства

Световният ден на пулмоналната хупертония се отбелязва всяка година на 5 май. Lege Аrtis насочва вниманието на слушателите към редките белодробни заболявания. За предизвикателствата, пред които са изправени пациентите и медицинските специалисти у нас, говорят Наталия Маева , председател на Българското общество на пациенти с белодробна хипертония..

публикувано на 08.05.24 в 14:00
Мила Минева

Младите хора искат идеологически ориентири – това е начинът да знаят как и какво избират

Социолозите ни изследват по това, което им казваме. Често ги обвиняваме, че представят един повърхностен и неверен обществен образ. Оскар Уайлд, от друга страна, е казал: "Само повърхностните хора не вярват на повърхността." Пред прага на поредните избори в "Нашият ден" разговаряме със социолога Мила Минева за ценностните грешки, които..

обновено на 08.05.24 в 12:12
Александър Дунчев

Изсичане на дървета пред домовете. Как могат да реагират гражданите?

В последния брой на рубриката "Темата на деня"  от предаването "Нашият ден" разговорът се фокусира върху сериозна екологична тема, която вълнува обществото — гражданските сигнали за изсичане на дърветата в българските градове и села . Гост в студиото беше Александър Дунчев , известен природозащитник, лесовъд и бивш директор на Изпълнителната..

обновено на 08.05.24 в 10:28

Компенсация за неприето дете в яслена група. Защо пак стигнахме до "Параграф 22"?

Само ден преди крайния срок за подаване на желания за настаняване в детски ясли и градини, много родители се намират в напрегнато очакване. В интервю за предаването "Нашият ден", Габриела Маркова, майка на две деца, споделя своя опит и препятствията, с които се сблъсква в опитите си да намери място за децата си в детските заведения . "При мен..

обновено на 08.05.24 в 09:44