Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Вдъхновяващата Наталия Цекова – първата ромка, завършила НАТФИЗ

Наталия Цекова
Снимка: личен архив

Наталия Цекова е първата ромка, завършила НАТФИЗ. Има две дипломи. Завършила е специалност “актьорско майсторство“ за драматичен театър в класа на проф. Здравко Митков, а след това магистратура “Публична реч“, отново там. Има няколко моноспектакъла в тандем със Здрава Каменова, последният е “Вкусът на живота“. Снима се активно в кино- и телевизионни продукции, сред тях са сериалът “Откраднат живот“, филмът “Големият френски обир“ и късометражната продукция “Майка“.

Наталия Цекова в сцена от спектакъла „Цигански колела“

Наталия Цекова е главен герой в “Нашият ден“

“Усещам се успяла в някакъв смисъл – не толкова, колкото би ми се искало. Фактът е, че се справям и работя това, за което съм учила, мисля, че е успех. Имам колеги, които не са стъпвали на театрална сцена, – казва Цекова и допълва –

В четвърти клас окончателно реших да стана актриса. Знаех, че искам да правя това и го постигнах. Аз не вървя с табела “Аз съм ромка“, когато започне процесът на работа и кажа нещо за себе си, няма как да не кажа този факт от моя живот. Случвало се е да премълчавам произхода си, защото виждам негативи реакции на хора, които веднага ме слагат в клишето или в представата на това какво е да си ром в България, но никога не съм го криела.“

Наталия ЦековаПроекти

“В момента работя върху едни проект, ангажиран с ранните бракове в ромската общност. С мои колеги правим плейбек театър пред тези деца. Не искам да бъда учител, достатъчно е да бъда пример за децата по някакъв начин. Не искам да вкарвам в главите им мисълта за това какво трябва или не трябва да бъдат. Колкото повече изкуство влиза в училището, толкова по-добре.“

“Вкусът на живота“

“Новият моноспектакъл “Вкусът на живота“ се приема страхотно от публиката. Той започва с една кулинарна книга с ромски ястия от Сливенския край. Но в този моноспектакъл не става въпрос само за храна, но и за истории и човещина, за любов и взаимоотношения.

Много ме вдъхновява това да правя нещо за децата около мен и не става въпрос само за ромските деца, защото съм работила не само с ромски деца. Важно е да даваме нещо на децата си, да ги вкарваме в светове, които да карат децата да преоткриват света по различен начин, не само през телефона или скъпите вещи, които могат да притежават. Малките неща са изключително важни в живота ни“, разказва още тя.

Предстои турне из България със спектакъла “Вкусът на живота“. На 6 юли той ще бъде във Варна, на 8 юли – в Бургас, а на 9-и – в Царево.

Тя разказа още, че през следващия сезон трябва да се стартира един много сериозен театрален проект, отново свързан с ромската тема:

“Проектът е за жени - ромки, които много активно са помагали по време на Холокоста. Проф. Христо Кючуков намери историите на три ромки, за които е доказано, че са помагали на много деца и на много жени, които са били изпращани към лагерите на смъртта.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки – личен архив, БНР
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35
Мая Манолова

Художничката Мая Манолова – свободоното дете на две култури

Мая Манолова е млада, талантлива художничка – дете на две култури. Неин баща е големият варненски маринист Димитър Манолов, а майка ѝ е полякиня, литератор и филолог.  В "Нашият ден" Манолова разказва, че е израснала в сърцето на варненската бохема в едно двуезично, артистично семейство. Светогледът ѝ се повлиява както от творческия устрем на..

публикувано на 17.05.24 в 11:29