Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От каква подкрепа се нуждае българският бизнес

Ивайло Пенчев: Не е работа на държавата да помага на бизнеса

Единствената разумна от обществена гледна точка подкрепа за бизнеса е да му намаляват данъци и регулациите

Ивайло Пенчев
Снимка: БГНЕС, архив

От каква подкрепа се нуждае българският бизнес, за да устоява в условията на инфлация, глобална конкуренция и война, и икономиката ни да расте по-бързо? В последните дни в бюджетната комисия на НС се състоя сериозна дискусия в БСК по повод актуализацията на бюджета – за подкрепа на бизнеса от гледна точка на високите цени на електроенергията. От бизнеса реагираха остро за това, че от 1 юли подкрепата спира и вероятно ще има затворени предприятия и освободени работници.

Ето как българският предприемач Ивайло Пенчев коментира темата в "Нашият ден":

"В която и да било обстановка, в която и да било държава бизнес, който иска директни плащания, директна подкрепа, не трябва да бъде слушан. Хората, които го искат, или са объркани, или искат да прецакат всички останали. 

Единствената разумна от обществена гледна точка подкрепа за бизнеса е да му намаляват данъците и регулациите. Това е добре за всички хора, не само за бизнеса – по-ниски данъци и по-малко и по-прости регулации. Това е всичко. Този, който иска парите на другите (било то бизнесмен или не), няма никакви основания и не трябва да бъде слушан. Исканията на бизнеса за субсидии са нечестни, неправилни, неоснователни. И аз имам много бизнес и много ток плащам, и ако държавата ми плаща сметката за ток, ще добрувам. Ама това не е честно. 

Не е работа на държавата да помага на бизнеса и не е работа на бизнеса да иска помощ от държавата.

Когато пазарната обстановка се промени, цената на някакъв ресурс се променя, цената на труда се променя. Пазарът е живо и сложно нещо. Там цените на всякакви неща постоянно играят нагоре-надолу. Идеята, че държавата може да се намеси в свободния пазар, да го регулира и да компенсира трудностите на свободния пазар, съществува (има Маркс и Енгелс... Кейнс). Бая народ се е пробвал, но всички са се провалили. 

Сегашните искания за помощ за бизнеса нямат фундаментална икономическа и идеологическа обосновка. Те са просто тарикатски вопли

Ивайло Пенчев вярва в инициативата на частния бизнес, но е скептичен по отношение на иновациите, еднорозите, конференциите на евродепутати и т.н.

По повод актуализацията на бюджета, Пенчев препоръча: "Ако зависеше от мен, категорично нямаше да увеличавам дълга – небалансираните бюджети са срам за майстора, а бюджетите на дефицит – двоен срам за майстора! Нямаше да променям простата схема за събиране на ДДС. Предлагам да се намалят преките данъци, но без да се усложнява данъчната система. В мътна вода тарикатите ловят риба..."

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – БГНЕС, архив
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08