Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11-ият A to JazZ с музикална програма като никоя друга досега

Джон Маклафлин с "4th Dimension" открива фестивала!

София отново е джаз с 11-ото издание на международния фестивал за градска култура и музика "A to JazZ". 

От 1 до 3 юли фестивалът ще се фокусира върху духовното и културното преживяване на публиката, а музикалната селекция е най-добрата, която е имал в цялата си история досега – 12 артисти от 8 страни.

Първото голямо име от световната музикална сцена, което откриваме в програмата на тазгодишния "A to JazZ", е Джон Маклафлин. 26 години след последния си концерт в България, той пристига с бандата си "4th Dimension", за да открие фестивала, като част от световното турне на музикалния му проект. Джон Маклафлин е жива легенда и част от историята на световната музика. Списание "Rolling Stone" го нарежда сред 50-те най-велики китаристи на всички времена, а самият той е носител на награди "Грами".

Хедлайнъри във втората фестивална вечер ще бъдат не по-малко легендарните "Snarky Puppy". Четирикратните носители на "Грами" са една от най-чаканите и желани групи от българската публика. Те ще изсвирят най-новите си композиции от предстоящия им албум "Empire Central" на сцената в Южен парк 2. Неотдавна лидерът им сподели, че няма търпение да се върне тук и да бъде част от фестивала, след като миналата година взе участие с другата си група – "Bokanté".

Сред ключовите участия на "A to JazZ" тази година са концертите на виртуоза на стийл китарата, познат с характерните за Юга оживени и разтърсващи изпълнения на живо, Рузвелт Колиър и на новатора Илхан Ершахин, който заедно с култовия си проект "Istanbul Sessions" ще представи симбиоза между оригинален звук, модерни джаз форми и източни бийтове. Те ще свирят за пръв път в България на третата и последна фестивална вечер.

Адриен Брандеис също е сред акцентите на "A to JazZ" 2022. Пианистът, композитор и аранжор ще представи последния си албум "Meeting" със своя латино джаз квартет.

И нюйоркският тромпетист Алекс Сипягин ще гостува на фестивала и ще свири заедно с Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев. Сипягин е смятан за един от най-креативните артисти на съвременния джаз.

Българските музиканти, които ще се качат на сцената на "A to JazZ" и по нищо няма да отстъпят на световните такива, са Рут Колева,Trombobby x C-MO и "Единствените им приятели", "Jazzanitza" с новия си албум "Би-боп-хоп-троп", "Spectrum Vocal Band", младите музиканти от "Red Light District" и Даниела Белчева, която ще представи дебютния си албум.

"За нас е важно да покажем на света възможно най-доброто от българската музикална сцена, за да можем да представим България наистина подобаващо и да стопим голямата дистанция между българската сцена и европейската такава", каза в "Артефир" организаторът на "A to JazZ" Петър Димитров.

Тази година публиката на емблематичния музикален фестивал може да очаква промени и подобрения във фестивалния парк и цяла серия от чисто нови преживявания за деца и възрастни. Повече за тях и съпътстващите събития в програмата чуйте в звуковия файл.

Снимки –  "A to JazZ"
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За къде пътува господин Бианки

Най-новото заглавие в репертоара на Университетски театър на Нов български университет е "Чудното пътуване на господин Бианки" по мотиви на Джани Родари. Драматизацията и режисурата са на тандема Мила Коларова и Румен Гаванозов. Всеки ден на г-н Бианки е досущ като предишния – отива на гарата в Пот и се качва на влака за Пает, където работи в голяма..

публикувано на 15.04.24 в 15:33

Представят премиерно "Мъртвешки танц" на Стриндберг

Въпросът за демоните в човека и търсенето на пътя между доброто и злото в отношенията между мъж и жена. Какво застава между двама души и как страховете и слабостите им представят танца на смъртта, а какъв точно е той? – Тези и още много въпроси на драматургията на Стриндберг провокират актрисата Ивелина Колева да дебютира като режисьор със заглавието..

публикувано на 15.04.24 в 14:45
Митко Новков, Доротея Табакова, Мария Дамянова и Асен Масларски (от ляво надясно)

Песните на площада, посланията под открито небе

Бардовете. Преди години те бяха едни от най-популярните и обичани гласове на българската музикална сцена… Дали в наши дни те като че ли позаглъхнаха и позамлъкнаха? Едва ли е така? Бардовете ги има и като доказателства могат да бъдат посочени концертите, които правят, фестивалите, на които участват, песните, които създават. Как е със здравето..

публикувано на 15.04.24 в 12:55
Дани Бо

Нишката на радостта в акварелите на Дани Бо

Срещата на художничката Дани Бо с акварелната техника е любов от пръв поглед. "Terra Култура" открива Даниела Бошнакова (Дани Бо) далеч от френетиката на София – в Бреша, Северна Италия. Повод за разговора е изложбата с акварели в пазарджишката галерия "Георги Машев", която може да бъде видяна до 24 април.   Поглеждайки около себе си сега,..

публикувано на 15.04.24 в 11:49

Малкият човек в една от най-сложните човешки епохи

В нямото кино, което и днес казва толкова много, образът на Малкия човек отрази една от най-сложните човешки епохи. Утре (16 април) се навършват 135 години от рождението на Чарлз Чаплин . "Terra Култура" отдава почит на Скитника, на безумния талант или разумния творец – една от най-значимите личности в киното на ХХ век – Чарли Чаплин. Чаплин е..

публикувано на 15.04.24 в 10:30