Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 4 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 1 част

от 0.30 до 2.00 часа
Най-доброто от Заедно след полунощ срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
Пътешествие в Пиемонт. Страната на чудесата, където традиция и съвременност намират среща. Разказва Кристина Маркова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е екзотичен уърлд от Карибите – Куба, Венецуела и Хаити. Изпълнители – "Юса", "Галера Соушъл Клъб", "Лаку Мизик", Саша Найроби и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Георги Добрев, Младен Койнаров, Ангел Добрев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца
"Пук" от Валери Петров – 1 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Христина Симеонова
• България и светът на този ден
Най-голямото хранилище на ценности от военната ни история навършва 106 години от основаването си на 4 юли. Какви богатства пази във фондовете си Националният Военноисторически музей, променя ли се мисията му през годините  и лесно ли е да пазиш жива връзката с публиката – разговор с директора на музея доцент Соня Пенкова.
• Остава ли горещ имотният пазар и през лятото?
Достигнаха ли горната си точка бързо растящите цени на имотите? Основателно ли е да се говори за имотен балон? Какви са нагласите на купувачи и продавачи в периода на засилваща се инфлация и емоционални или практични мотиви определят поведението им? Коментари и прогнози с Васил Люнчев, създател на интернет платформа за имоти, и Галин Гавраилов, регионален мениджър за гр. София на една от големите агенции за недвижимо имущество.
• Безплатни езикови курсове за интеграция на чужденци
Езикът и неговата роля в процеса на интеграция на украински бежанци в българското общество. Разговор на български език с курсист и с представител на академия „Никола Тесла“ в деня, в който започва поредният безплатен курс на учебното заведение.
• Главен герой: езиковедът проф. Светла Коева, ръководител на Секцията по компютърна лингвистика при БАН и дългогодишен директор на Института за български език отбелязва рождения си ден със слушателите на програма "Христо Ботев". Разговор за отдадеността на науката, личните изследователски търсения, предизвикателствата при трансформиране на естествения език в алгоритъм, разбираем за машините и постиженията на българската компютърна лингвистика през 30-годишната ѝ история.
• Подкаст: Насочваме погледа си към небето, за да видим самолетите от друга гледна точка. Зелена. Заедно с Александър Богоявленски, пилот и авиожурналист и Балин Балинов от Грийнпийс - България. В подкаста ще чуете и мнението на Юстас Нугарас, декан на Авиационния институт към Техническия университет

от 10.00 до 11.00 часа
Радиотеатър
"Най-малката любов на света" от Миклош Дярваш

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Нови продукции:
- Китаристът Александър Логозаров представя краткосвирещия си албум "Vacant Stare".
- "This is Brian Jackson" на кийбордиста, певец и автор Брайън Джаксън.
• Земя на таланти: Диян Савов представя "Хубава си моя горо" – версия на "Deep Zone Project".

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Открива се Международният документален "Родопи филм фест" в Смолян. Разговор с директора на фестивала Христо Бакалски.
• Премиера на представлението "Дневниците на Адам и Ева" в Нов театър НДК. Разговор с актрисата Елица Костова.
• Център за изкуствата "За Родопите" гостува на "Топлоцентрала" с кукления концерт – "Концертът". Разговор с актрисата Десислава Минчева.
• Новата книга "Хроника на болката" на Иво Иванов. Разговор с автора.
• Открива се американско-българска изложба "Трансатлантически арт дискурс" в галерия "One плюс". Разговор с куратор на проекта.
• Гьоте-институт България и фондация "Български архитектурен модернизъм" представят изложбата "Госпожо Архитект". Разговор с организатора Васил Макаринов.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикален момент
водещ: Аделина Александрова
Музиканти, родени под знака на Рака: Клаудио Абадо, Пинкас Цукерман, Кристоф Вилибалд Глук, Крис Кристофърсън, Ринго Стар, Мирей Матийо, Людмил Ангелов и др.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• За Добротата, Приятелството и Честта
За настоящето и бъдещето на света; за ценностите и надеждите – за всичко това разговаряме с организаторите и участниците  в Международния литературен младежки конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ в Бургас. Слушателите ще чуят поета Недялко Йорданов, писателя Георги Господинов, английския писател и преводач Кристофър Бъкстън, номинирани младежи и победители.
• Светове: гостува победителката в тазгодишния конкурс "Зрящи сърца" Ваня Статева

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Венета Гаврилова
Класици на педагогиката: Ян Амос Коменски – родоначалникът на съвременната педагогика
Той настоява за всеобщо образование – за богати и бедни, за мъже и жени, за даровити и ограничени. Съставя стройна система за обучение на младите от майчиния скут до зрелостта, от най-малкото селце до столичния град. Говори за онагледяване на учебния материал, за обучение на роден език, за привличане на младите към учението с любов, благост и добри примери, за училището, което трябва да бъде приятно място, където учениците да ходят с радост. Това става през 17 век в Централна Европа (в земите на днешна Чехия), разкъсвана от религиозни и политически конфликти, гонения и епидемии. За "учителя на народите" разказват гл. ас. Марина Пиронкова от СУ, учителките Цветанка Дойкова и Димана Ветова и ученици от СОУ "Ян Амос Коменски" в София.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва – Избрано
водещ: Мариана Ганчева
Кое се смята за ценно и кое за недопустимо в археологическата реставрация?
Кои са най-добре работещите ни и най-успешни археологически обекти ?
Има ли липса на млади специалисти в областта на археологическата реставрация?
По тези и други въпроси говорим с доц. Стефан Белишки, ръководител на Катедра "Реставрация" в НХА, доц. Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей към БАН и Петя Пенкова и Китан Китанов, реставратори от Лабораторията за анализи, консервация и реставрация.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
Концерт с изпълнения на ОНМ на БНР, Цветанка Варимезова, Недялко Недялков, Ивелина Димова, Костадин Михайлов, Валерия Момчилова и други.

От 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Мария Вълчанова
Директно от Градската художествена галерия във Варна – концерт от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Първи от трите тематични концерта към международния симпозиум "Френски модернизъм" с участието на Марио Карбота (флейта), Милена Моллова (пиано), Милена Радинска (пиано), Франческо Манара (цигулка), Иван Мартин (пиано), Фредерик Удибер (виолончело), Емануела Пиемонти (пиано). В програмата: Клод Дебюси – Сиринкс; Морис Равел – Валсът (версия за клавирно дуо); Клод Дебюси – Соната за цигулка и пиано; Албан Берг – Соната за пиано; Морис Равел – Клавирно трио.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Новият епизод на Градски детектив: Събарянето на стара София. За промяната на столицата ни от 1879 година до кметуването на Димитър Петков, когато от тесните сокаци и калните улици ще изникне новият ѝ европейски облик.
• Фотографката Цветелина Димитрова за новите си проекти.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Песните от конкурса "Пролет" 2022

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25

Неделя, 14 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Мъртвата кралица" от Анри дьо Монтерлан от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от концерт "Златният кос" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 13.04.24 в 08:30

Събота, 13 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Evership" ни повеждат на алегорично пътешествие в търсене на истината с фентъзи сагата си за "Некоронованият крал", базирана на едноименната творба..

публикувано на 12.04.24 в 15:31

Петък, 12 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Радослав Чичев автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Наталия Маева от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 11.04.24 в 10:30