Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Военноисторическият музей отбелязва 106-годишнина с изложба на непоказвани бижута

Снимка: БГНЕС

На 4 юни през 1916 г. е основан Националният военноисторически музей. Той е държавен музей, който от създаването си до днес е структура на Министерство на отбраната (респективно Министерство на войната и Министерство на народната отбрана).

Музеят издирва, съхранява, научно обработва и популяризира културни ценности, свързани с националната и европейска военна история.  За своето вековно присъствие в културноисторическото пространство в неговите фондове са съхранени и проучени повече от 1 000 000 културни ценности, свидетели на българската и европейска военна история.


“106 години са достатъчно време, за да може една институция да индивидуализира своя облик. “, казва в “Нашият ден“ доц. Соня Пенкова, директор на музея и допълва:

“За един музей в днешно време е много важно да намери онзи удачен език на комуникация със своята публика. Най-вече първо да диференцира коя е основната му публика и коя е публиката, към която той има пристрастие и смята, че там трябва да заложи. Музеите трябва да се стремим и да говорим на езика на днешното младо поколение.“

Доц. Соня Пенкова
“За да направим по-сериозен прочита на българската история, е важно да накараме хората да се замислят и да усещат преживяното по-осезаемо. Да ги накараме сами да търсят информация за онова, което ние само загатваме в експозициите си. Нашето присъствие в онлайн пространството е изключително важно, защото не знаем какви са предизвикателствата в бъдеще пред нас. Колкото по-активно дигитализираме своя фонд, и колкото по-сериозно създаваме дигитални инструменти и за онлайн, освен за физическото си присъствие, толкова повече ще разширим своите шансове, за да бъдем близко до публиката.“

“Отбелязваме рождения ден на музея тази година с изложба.  В нея се стремим да покажем колко още неразкрити тайни крие той. Това е институция,  за която често казваме, че има повече от милион експонати. Това е един Музей, който тепърва има да разказва много истории“, допълва още доц. Пенкова.


Изложбата е създадена по повод 106-ата годишнина на Музея, тя представя една неизвестна и много любопитна част от неговия милионен фонд – колекцията с ценни бижута, повечето от които бяха показани пред публика за първи път.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българското кино и "Оскар"-ите: сага с продължение

Виктор Божинов изтегли филма си "Бягство" от конкурса за определяне на българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм, след като в края на миналата седмица бяха обявени деветте заглавия, предложени от Националния филмов център. Решението си режисьорът и продуцентите на филма Галя Тонева и Кирил Кирилов съобщиха с писмо до изпълнителния директор..

публикувано на 11.08.22 в 10:40

Сцената на "Vox populi" e новото артпространство на открито в София

В разгара на лятото, когато повечето театри вече са спуснали завеси, София се сдоби с ново артпространство на открито. Сценичният павилион се намира в Княжеската градина, до Паметника на Съветската армия, и се казва "Vox populi" – по името на Студиото за документален театър "Vox populi", което тази година празнува десетия си рожден ден. Новото средище..

публикувано на 11.08.22 в 08:25
Мирослав Пашов

Театърът на храбрите

В епизод 463 "Трамвай по желание" отбелязва Денят на храбростта с гостуване на директора на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов в 70-годишнината от основаването на легендарната сцена. Сградата на театъра, разположена в самия център на София, е построена през 1936 година като киносалон "Роял". Тежко пострадала по време на бомбардировките през..

публикувано на 10.08.22 в 17:05
Израелската джаз певица Дафна Леви и композиторът Кристиян Бояджиев в Банско

За 25-и път джазът завладя Банско

Най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал – се откри на 6 август и продължава до 13 август. Площадът в центъра на града е препълнен всяка вечер с почитатели на джаза, а началото даде виртуозният Ангел Заберски-син, неговият Биг бенд и Милица Гладнишка, които откриха празничното издание на Банско джаз фестивал. В първата..

публикувано на 10.08.22 в 14:10

"Дон Роберто" или история за бръснар, тореадор и добродушен бик

От 5 до 10 август в Созопол се  провеж да Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета".  Сред участниците са артисти от Португалия и Италия , както и български кукловоди, театроведи и артисти. "Има огромен интерес към всички събития на фестивала – както към всички спектакли, така и към нашата изложба,..

публикувано на 09.08.22 в 16:35