Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мимолетно прелестни сме на земята

Книгата "Мимолетно прелестни сме на земята" на виетнамския автор Оушън Вонг е писмо от един син до майка му, която не може да чете. Написано, когато разказвачът е близо до трийсетата си годишнина, то разкрива семейната история, започнала много преди той да се роди. История, чийто корени са в далечния Виетнам и отваря врата към части от живота му, за които майка му никога не е знаела.

Едновременно свидетел на тежката, но безусловна любов между една самотна майка и нейния син, книгата е честен поглед върху наболели въпроси за западното общество като раса, класа и мъжественост. Задаването на тези въпроси е потопено в пристрастяване, насилие и травма, но и подкрепено от състрадание и нежност. Книгата е финалист за National Book Award и е номинирана за наградите на Goodreads в категории "Най-добър роман" и "Най-добър дебют" за 2019 г., разказва Флора Велчева, комуникационен специалист на издателството в България:

"Самият роман е написан в епистоларен стил и до голяма степен фигурата на автора и главния герой се припокриват. Този невъзможен разговор прави разказът на главния герой толкова открит и честен. Отношенията между майка и син са изключително сложни. В ранна детска възраст отношенията са свързвани с насилие дори, последиците на Виетнамската война са причина майката да бъде толкова неразбираща. Вуонг с този роман показва, че любовта изисква сила и смелост, за да бъде приета, такава каквото е. Коментирани са раса, класа, мъжественост, приемане на различните, фокусира се върху училищен тормоз, алкохолни зависимости."

Оушън Вонг пише "човешкото око е най самотното божие творение. Как толкова много от света минава през зеницата и въпреки това, тя не задържа нищо". Оушън Вонг говори и за силата на споделените думи и за заличаващата тишина на мълчанието.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Вандов с първа награда за цялостен принос към българския театър

Никола Вандов е първият носител на наградата за цялостен принос към българския театър на Обществото на независимите театрални критици, което е член на Международната организация на театралните критици. Обществото присъди Годишната си награда на уважавания театровед за неговата неизменна преданост и рицарско служене на българския театър, за..

публикувано на 30.06.24 в 12:15

Белият цвят на камъка в изложбата на Иван Русев

Изложбата на Иван Русев "Бяло" в галерия "Арте"  е част от събитията по повод 70-aта годишнина на автора.  Камерната експозиция включва 11 бели каменни пластики, 20 рисунки във вътрешното пространство и няколко по-големи скулптури в откритото пространство на галерията. Обединяващото е белият цвят на камъка и мощната творческа енергия на автора...

публикувано на 30.06.24 в 08:50

Граф Дренски – безделник по душа

В книгата си "Граф Дренски – безделник по душа" Траян Антов представя коктейл от лични спомени, шеги и закачки, разкази за остров Бали и Виетнам и опити за сериозни разсъждения. На страниците се мяркат негови роднини и Румен Урумов, Елисавета Багряна, Елена Бобевска, Таню Киряков, Пламен Димитров, Дора Габе, Тома Спространов, Весел Цанков, Ники..

публикувано на 29.06.24 в 12:35
Асен Блатечки и Николай Урумов

Николай Урумов поставя "Зимните навици на зайците" в Ловеч

Драматичният театър в Ловеч между две премиери в края на сезона – в "Артефир" разказва директорката на ДТ "Борис Луканов" Биляна Петрова . "Зимните навици на зайците" е пиеса, писана от Станислав Стратиев през 1996 година и поставяна само веднъж. Николай Урумов, в качеството на режисьор и актьор, съживява този сатиричен сюжет  за "България,..

публикувано на 29.06.24 в 11:35
Автопортрет, 1983

За материалното и духовно наследство на Дечко Узунов

Казанлък е град, който освен наследството на траките и аромата на роза дамасцена може да предложи на своите гости едно пътуване в чудния свят на изобразителното изкуство. На 27 юни в Софийската градска художествена галерия се състоя лекция на тема "Дечко Узунов и неговото наследство в Казанлък". В "Артефир" д-р Пламен Петров говори за..

публикувано на 29.06.24 в 08:30