Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлината на света

В нагорната си проповед Спасителят се обръща към апостолите Си с думите: "Вие сте светлината на света." Христовите ученици напълно оправдават тези думи, тъй като разнасят Божествената светлина из цялото земно кълбо. Не само на думи, но и с делата си те доказват, че са носители на тази Божествена светлина и това е едно от основанията християнството да има толкова много последователи във всяко кътче на планетата. Христовите думи са отправени не само към апостолите Му, но и към всички, които вече 2000 години, ръководят живота си от Христовото благовестие. В първите години след Възкресение Христово християните побеждават езическия мрак със светлината на живота си.

Днес от нас не се изисква да се борим срещу езичеството, но като че ли нашата задача също не е лесна, защото трябва де се борим с много повече изкушения. Бог изисква от нас да светим с делата си, за да можем не само на думи да покажем, че сме християни. Силата, която помага на човека духовно да расте, силата, която прави хората по-добри и под чието влияние израстват благородни личности, доказано е, че е Христовата светлина. Заедно с заедно с проф. Иван Желев дългогодишен преподавател по Нов Завет разговаряме за светлината според евангелското повествование.


Християнска поезия
Стихотворението "Видях Христа" от Змей Горянин в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наука за три минути: Вълнуващи срещи с българските учени на FameLab

Фондация "Красива наука" организира поредица от събития, вдъхновени от Европейската нощ на учените, които ще се проведат от 25 до 29 септември в партньорство с Министерството на образованието и науката, общини като София, Видин, Монтана и Бургас, както и с университети, научни институти, училища и неправителствени организации. Програмата..

публикувано на 26.09.24 в 12:58

Морето и околната среда: как защитаваме водите на България

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден", по повод Световния ден на морето, говорим за морската околна среда и бъдещето на човечеството. В разговора участва проф. д-р Мирослав Цветков, капитан първи ранг и началник на научната секция във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. "Световният ден на морето се..

обновено на 26.09.24 в 11:53

По дирите на сиренето

Български животновъди и майстори на сиренето, които преработват млякото си в собствени мандри, регистрирани по Наредба 26, се срещат за обмен със специалиста и технолог на сирене и млечни продукти Джанпаоло Гаярин в алпийската италианска община Трентино, където традициите в производството и многообразието от вкусове са запазени. За срещата, за..

публикувано на 26.09.24 в 10:44
Александър Димитров и водещия на предаването

От английски до унгарски: Пътешествието на един млад полиглот

На 26 септември Европа отбелязва Европейския ден на езиците – инициатива на Съвета на Европа, която има за цел да насърчи изучаването на чужди езици и да популяризира езиковото и културното многообразие на континента. В рамките на този специален ден, в предаването "Нашият ден" по БНР, гостува младият полиглот Александър Димитров , който сподели..

обновено на 26.09.24 в 10:31