Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Кънчева се вдъхнови от безлюдния Слънчев бряг и го запечата в 60 фотоса в "Извън сезона"

Илияна Кънчева
Снимка: Ася Чанева

Визуалният артист Илияна Кънчева събра изгледи от Слънчев бряг, снимани в отсъствието на туристи. Курортът е изоставен и безлюден във фотокнигата ѝ "Извън сезона". Представянето на изданието беше само в един ден, придружено от видеоинсталация, на която се редуват фотоси и видеа от есента и пролетта в Слънчев бряг, а компютърно генериран глас изрежда отдавна забравени реклами за "най-добрия курорт в България" от 70-години на миналия век.

Книгата "Извън сезона" започва с текст. Ето част от него:

"Разхождам се по пустите улици, няма никой. Виждат се само остатъци от човешко присъствие, прилежно увити в стреч фолио и прибрани за следващия сезон. Кошчетата за боклук също са празни и гларусите не са заети с това да разпиляват кофички от сладолед наоколо, летят си спокойно над мен. Никакъв звук, освен от птиците и вятъра. Природата все още се чува някъде далеч, но почти не се вижда отвъд оградите, подстригана и сместена в тясна лента около басейна, под шезлонга. Отивам на плажа.

Пясъкът и водата все още замайват с блясъка и чистота си но временните постройки са агресивен плевел…

Един съсипан пейзаж, който необяснимо ме привлича и ме кара да се връщам при него винаги когато, когато остава оголен и сам – извън сезона."

Илияна Кънчева разказва за "Аларма":

"Попаднах случайно на Слънчев бряг извън сезона в края на октомври и бях силно провокирана от това което видях – пустинни пейзажи, призрачен град, няма никого, сам си със себе си. След това отидох още няколко пъти, веднъж и през пролетта, изследвах какъв е сезонът и всъщност той е много кратък – от началото на юни до края на септември, и след това моментално се случва това, което виждаме на снимките – няма преходен момент, всичко е много бързо.

Три месеца е оживено и след това веднага всичко опустява– изоставени са баровете, временните постройки. Вижда се само една машина за заравняване на пясъка, защото в началото на сезона издигат една пясъчна дюна, за да пази плажните заведения от вятъра."

Почти не се вижда морето на снимките в "Извън сезона", има го само на три снимки. Това е така, защото авторката е с гръб към него докато снима акцентите на човешкото отсъствие.


Илияна Кънчева завършва специалност "Сценография" в НАТФИЗ и магистратура "Дигитални изкуства" в Националната художествена академия. Работи в сферата на театъра и визуалните изкуства. Има три самостоятелни изложби и няколко общи в България и чужбина като една от тях беше "Образът не струва нищо", а 12 от фотосите включени в настоящата книга могат да се намерят като хавлиени кърпи

Илияна Кънчева спечели наградата "Икар" 2022 на Съюза на артистите в България за сценография на спектакъла "Галерия Стриндберг" по Аугуст Стриндберг с режисьор Крис Шарков на Театър "Азарян".

Проектът "Извън сезона" е реализиран с финансовата подкрепа на национален фонд "Култура" по програма "Творчески инициативи".

Снимки: Ася Чанева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът на Веско Велев

Художникът Веско Велев, изключително разпознаваем автор, представя самостоятелната си изложба в галерия "Българи". Експозицията се нарича "Празникът", с препратка към християнските празници и включва живопис, скулптура и керамика. Веско Велев създава своите произведения в естествена среда – природата на Кърнаре и Дълбок Дол. Те са естественото..

публикувано на 01.05.24 в 16:16

Обявиха номинациите за Аскеер

На 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост за 33-ти път ще бъдат връчени почетните награди от артисти за артисти на фондация "Аскеер" в театър "Българска армия". Всички номинирани представления са имали премиери в периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г. Церемонията по връчването на наградите е съпроводена и..

публикувано на 01.05.24 в 15:53
Момчил Карамитев (вляво) и Емил Янев

Апостолът на Доброто

В епизод 541 "Трамвай по желание" отново се насочва към личността на големия актьор Апостол Карамитев. Повод този път е новоиздадената книга "Рицарят на Доброто", с автори Олга Маркова и Момчил Карамитев. "Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той..

публикувано на 01.05.24 в 11:15

Венцислав Занков с Тренировки "Изходи:- упражнения 2024"

В Hostgallery - София се открива самостоятелната изложба на Венцислав Занков "Тренировки "Изходи:- упражнения 2024". Експозицията е неочакван завой и изход от традиционните за Венцислав Занков през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, както и опит за намеса и коментар на "социалното". С най-новата си..

публикувано на 01.05.24 в 10:07

Интерпретация чрез светлинно изкуство

С какво ще изненада публиката третото издание на един от най-впечатляващите европейски фестивали на светлините – Lunar? Фестивалът Lunar ще се проведе между 9 май и 12 май 2024 г. в София . Над 20 артисти от цял свят ще разкажат истории, които провокират въображението и изненадат публиката чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни..

публикувано на 01.05.24 в 09:05