Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фестивалът на изкуствата в Копривщица с второ издание

Снимка: @MasterOfArtKoprivshtitsa

За втора поредна година Копривщица е домакин на Фестивала на изкуствата. В рамките на пет дни на откритата сцена, точно до старото училище в града, ще се играят театрални постановки, ще има концерти и литературни четения. Градското читалище пък ще оживее от кинопрожекции на филми за изкуство от тазгодишната програма на "Master of Art".

Фестивалът, който Хилда Казасян, Александрина Пендачанска и Найо Тицин организират, беше открит вчера с концерт на Белослава, която празнува 22 години на сцена. И ще продължи до 23 юли, като публиката в Копривщица ще може да чуе още Веско Ешкенази и Вероника Тодорова, които ще свирят заедно с Плевенската филхармония, тя от своя страна ще бъде част от програмата в три фестивални вечери,"Световното кино в музиката" с Хилда Казасян, Теодосий Спасов и Васил Петров, да гледа също така документални филми, които разказват за живота и творчеството на Кърт Вонегът, Луис Армстронг, Рембранд и други.


Фестивалът на изкуствата включва и представяне на двутомната антология "Любовта за напреднали" от Светлозар Желев, майсторски клас на Александрина Пендачанска, програма за деца и по две филмови прожекции на ден. Театрални спектакли ще представят Александра Сърчаджиева и Снежина Петрова.

Фестивалът оползотворява пространствата, с които Копривщица разполага, и по този начин вдъхва живот на града. Придава му и нов, културен облик.

Журналистът Найо Тицин, който е сред тримата отговорни артистичният форум да съществува, каза в "Артефир", че именно това е смисълът на фестивалите:

"В цяла Европа през лятото човек може да попадне на най-различни малки и средни градчета, където се провеждат различни фестивали и културни събития. Така и се зароди идеята да създадем този фестивал в Копривщица и се надявам да го утвърдим през следващите години. Разбира се, втората година на един фестивал е най-трудната, защото тя показва дали той ще може да продължи напред, или просто ще бъде еднократно усилие и няма да има енергия за повече."

Цялата програма на Фестивала на изкуствата в Копривщица можете да видите във Фейсбук страницата на събитието.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Пенев с награда „Икар“ за водеща мъжка роля

Връчиха "Икар"-и 2023

Вчера по повод Международния ден на театъра бяха връчени театралните награди "Икар" на Съюза на артистите в България за 49-а поредна година. Церемонията се проведе в Народния театър. В категория водеща женска роля, "Икар" получи Светлана Янчева за ролята на Уини в "О, щастливи дни" в театрална работилница "Сфумато". Наградата прие режисьорът проф...

публикувано на 28.03.23 в 16:24
Джералдин Чаплин

Джералдин Чаплин с Наградата на София на София филм фест - 2023

Наградата на Столичната община за цялостен принос към изкуството на киното тази година беше връчена на актрисата Джералдин Чаплин (САЩ), която участва във втори филм на режисьорката Джесика Удуърт – "Лука". Филмът бе с премиера в зала 1 на НДК на Международния София филм фест, 2023. В ролята на Генерала в кинолентата се превъплъщава Джералдин Чаплин,..

публикувано на 28.03.23 в 15:44

"Непокорната" – роман-събитие за Италия

Монца, март 1936 г. Две момичета се опитват да скрият в реката трупа на млад мъж с фашистка значка на ревера. Когато полицията го открива, едната от тях е обвинена в убийство. Франческа е единствено дете в семейство от средната класа. Всеки ден тя тайно наблюдава от един мост Мадалена, която играе с две по-големи момчета на брега на реката. В града..

публикувано на 28.03.23 в 12:13
Корица: Ивелина Велинова

Златните пародии за Властта и Идеала

В епизод 497 "Трамвай по желание" прави радиопремиера на кавър фототипното издание "Радой Ралин: Две златни пародии за Властта и Идеала". "Тази книжка е израз на почит и памет към скъпите ми покойници – двамата вечни съратници в битката на сатирата срещу злобата на деня и зловещината, причинена от силните на деня – Радой Ралин и Борис Димовски“. Така..

публикувано на 28.03.23 в 09:30

Обща книга на Иван Теофилов и Георги Господинов

"Сега повече от всякога виждам какво съм постигнал, пропуснал или пропилял“, заявява Иван Теофилов в края на книгата "За радостта и езика". В нея той разговаря в писма с Георги Господинов. А в заключението добавя: "Остава ми надеждата, вярата в преосмислянето, преимуществото на доброто, на което съдбовно му е отсъдено да надделява…" Нейната необичайна..

публикувано на 28.03.23 в 08:50