Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фестивалът на изкуствата в Копривщица с второ издание

Снимка: @MasterOfArtKoprivshtitsa

За втора поредна година Копривщица е домакин на Фестивала на изкуствата. В рамките на пет дни на откритата сцена, точно до старото училище в града, ще се играят театрални постановки, ще има концерти и литературни четения. Градското читалище пък ще оживее от кинопрожекции на филми за изкуство от тазгодишната програма на "Master of Art".

Фестивалът, който Хилда Казасян, Александрина Пендачанска и Найо Тицин организират, беше открит вчера с концерт на Белослава, която празнува 22 години на сцена. И ще продължи до 23 юли, като публиката в Копривщица ще може да чуе още Веско Ешкенази и Вероника Тодорова, които ще свирят заедно с Плевенската филхармония, тя от своя страна ще бъде част от програмата в три фестивални вечери,"Световното кино в музиката" с Хилда Казасян, Теодосий Спасов и Васил Петров, да гледа също така документални филми, които разказват за живота и творчеството на Кърт Вонегът, Луис Армстронг, Рембранд и други.


Фестивалът на изкуствата включва и представяне на двутомната антология "Любовта за напреднали" от Светлозар Желев, майсторски клас на Александрина Пендачанска, програма за деца и по две филмови прожекции на ден. Театрални спектакли ще представят Александра Сърчаджиева и Снежина Петрова.

Фестивалът оползотворява пространствата, с които Копривщица разполага, и по този начин вдъхва живот на града. Придава му и нов, културен облик.

Журналистът Найо Тицин, който е сред тримата отговорни артистичният форум да съществува, каза в "Артефир", че именно това е смисълът на фестивалите:

"В цяла Европа през лятото човек може да попадне на най-различни малки и средни градчета, където се провеждат различни фестивали и културни събития. Така и се зароди идеята да създадем този фестивал в Копривщица и се надявам да го утвърдим през следващите години. Разбира се, втората година на един фестивал е най-трудната, защото тя показва дали той ще може да продължи напред, или просто ще бъде еднократно усилие и няма да има енергия за повече."

Цялата програма на Фестивала на изкуствата в Копривщица можете да видите във Фейсбук страницата на събитието.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Писане на приказка като творческа игра

Първата версия на играта "Направи си сам приказка" преди няколко години претърпя пет издания и беше любима на децата. Срещите-работилници с публиката тогава се състояха в София, Пловдив, Варна, Добрич, Враца, Ловеч, Лондон, Бремен, Оксфорд и Кьолн. Творческата игра е вдъхновена от Джани Родари и неговата "Граматика на фантазията" и развива писмените..

публикувано на 04.12.23 в 09:05

Liminal/Гранично – изложба на Мариана Смит в галерия "Академия"

Със самостоятелна изложба Liminal /Гранично на американската артистка Мариана Смит в галерия "Академия" започва поредицата културни събития от програмата на 9-ото Международно триенале на графиката в София. Мариана Смит е доцент по визуални изкуства в Stockton University, Galloway в Ню Джърси, САЩ. Води класове по рисуване, графика и съвременни..

публикувано на 03.12.23 в 09:25

Лиз Нюджънт и марианските падини на човешката душа

Тази седмица в София гостува ирландската писателка Лиз Нюджънт. Тя представи най-новия си преведен на български език роман "Странната Сали Дайъмънд". Лиз Нюджънт е автор на криминални романи, някои от които нашите читатели вече познават. Сред тях са: "Загадката Оливър", "Стаено зло", "Малки жестокости". Книгите ѝ се отличават с въздействащи..

публикувано на 02.12.23 в 09:25

Светът на писателя и преводача Венцеслав Константинов

Под този надслов се проведе вечер, посветена на творчеството на писателя и преводач-германист, в която взеха участие водещият доц. Морис Фадел, проф. Албена Бакрачева, проф. Михаил Неделчев и проф. д-р Христо Тодоров. Събитието, организирано от департаменти "Чужди езици и култури" и "Нова българистика", отбеляза дарението на личната библиотека на..

публикувано на 01.12.23 в 13:10

Актрисата Станка Калчева с режисьорски дебют в "Опасни връзки"

На 1-ви декември в Младежки театър "Николай Бинев" е премиерата на спектакъла "Опасни връзки" от Шодерло дьо Лакло. Драматизацията и режисурата са на Станка Калчева. За актрисата това е дебют в ролята на режисьор. Сценографията е на Свила Величкова, а музиката на Емилиян Гацов Романът на Шодерло дьо Лакло е една от емблематичните творби на..

публикувано на 01.12.23 в 12:25