Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Шпионски мрежи и завери

Снимка: Pixabay

С изгонването на 70-те служители в Посолството на Руската федерация в България неочаквано прожекторите осветиха може би едно от най-закътаните пространства на политическата дейност – това на шпионите.

Шпиони е имало винаги, още в древен Египет фараон Рамзес II праща съгледвачи, за да установят къде са противниците му хети с предводител Муватали преди битката при Кадеш. И все така през вековете – шпионите са важна част от политическата и дипломатическата игра.

Неслучайно се вдигна такъв вой, когато бяха напъдени руснаците, неслучайно и ги екстрадират днес, във време на война, правителствата от ЕС – не ги щат в държавата си, защото правят бели и си пъхат носа там, където не им е мястото – във вътрешните работи на съответната страна. Дирене на влияние, преобръщане на нагласи, диверсионни ходове – всичко това са действия от шпионския арсенал. 

А с колко още оръжия и прийоми разполагат шпионите, опитваме да разберем в изданието на "Премълчаната история“ заедно с културолога и публицист Тони Николов, с писателя Бойко Беленски и с журналиста, директор на Антикорупционния фонд, Бойко Станкушев.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35