Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова монография на Иван Христов

Иван Христов – поет, литературовед от БАН и музикант, издаде втората си монография след "Кръгът "Стрелец" и идеята за родното".

"Българският литературен модернизъм. Проблемът за времето и идентичността" изследва темите, посочени в заглавието, през литературната ни традиция. Авторът интерпретира модернизма у нас от появата му, през превръщането му в традиция, като стига дори до съвременни литературни явления като постмодернизма.

Иван Христов анализира процесите, разглежда модернизма не статично, проследявайки развитието му, а като динамика. Както четем в анотацията: 

"За фокус на изследването е избран българският литературен модернизъм в съпоставителен анализ с няколко важни за идентичността понятия, а именно – родното, женското, чуждото, медиите, социалистическия реализъм, българския литературен постмодернизъм“. 

Повече подробности около акцентите в монографията и откритията в нея можете да научите от интервюто със самия автор Иван Христов.

Иван Христов (1978) още с първата си стихосбирка "Сбогом, деветнайсти век" получава наградата за поетичен дебют в Националния конкурс "Южна пролет". Следващата е "Бдин" (2004), за която получава Националната литературна награда "Светлоструй". Заедно с писателите Петър Чухов и Емануил А. Видински и преводачката Анджела Родел, етномузиколог, основава групата "Гологан" и издава музикалния албум "Опит за запомняне". Иван Христов е защитил докторат в Институт за литература към БАН. Автор е на изследването "Кръгът "Стрелец" и идеята за родното" (2009).

Снимки – БНР, ИЦ "Боян Пенев"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България представя тревожна артинсталация на Венецианското биенале 2024 г.

STIR е многократно награждавана глобална медийна къща и кураторска агенция. Това е разностранна организация с дигитални и физически платформи, която е основана през 2014 г., за да раздвижи творческата мисъл, практиката, дискурса и индустрията, като същевременно насърчава, разпространява и насърчава творчеството и иновациите в областта на дизайна,..

публикувано на 16.04.24 в 16:00
Силвия Атипова

Силвия Атипова: От петък до неделя пиша книга, а от понеделник се занимавам с политика

Един глас, който заслужава да бъде чут – този на Силвия Атипова , която е писателка, граждански активист и общественик. Атипова гостува в "Нашият ден", за да говори за писането, политиката и темите, които вълнуват Белгия, където тя живее, и България. Атипова споделя, че детската ѝ мечта е била да пише книги, но професионалното развитие я..

публикувано на 16.04.24 в 10:35

Ден на българската Конституция и професионален празник на юриста

На днешната дата (16 април) през 1879 година Учредителното събрание гласува и приема Търновската конституция. Днес отбелязваме Деня на българската Конституция и професионалния празник на юриста. По този повод в "Нашият ден" гостува Емил Дечев , бивш зам.-министър на правосъдието, за да говори за промените в Конституцията, съдебната реформа,..

публикувано на 16.04.24 в 10:30

За къде пътува господин Бианки

Най-новото заглавие в репертоара на Университетски театър на Нов български университет е "Чудното пътуване на господин Бианки" по мотиви на Джани Родари. Драматизацията и режисурата са на тандема Мила Коларова и Румен Гаванозов. Всеки ден на г-н Бианки е досущ като предишния – отива на гарата в Пот и се качва на влака за Пает, където работи в голяма..

публикувано на 15.04.24 в 15:33

Представят премиерно "Мъртвешки танц" на Стриндберг

Въпросът за демоните в човека и търсенето на пътя между доброто и злото в отношенията между мъж и жена. Какво застава между двама души и как страховете и слабостите им представят танца на смъртта, а какъв точно е той? – Тези и още много въпроси на драматургията на Стриндберг провокират актрисата Ивелина Колева да дебютира като режисьор със заглавието..

публикувано на 15.04.24 в 14:45