Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Топли дни и хладни нощи с радиотеатъра през август

Снимка: Pixabay

През първата седмица (1 – 7 август 2022) на месец август екип "Драматургични форми" на програма "Христо Ботев" ще представи две от лицата на своя богат архивен фонд.

Малко след пладне, от 13 до 14 часа, ще можете да чуете пет български пиеси, които по един или друг начин са успели да уловят в себе си топлината и темперамента на лятото.

Ще прозвучат три произведения от големия български драматург Мирон Иванов. В понеделник ви очаква незабравимата комедия "Лющиян", вторникът е отреден за едни по-различни приключения на Дон Кихот и неговия верен оръженосец с пиесата "А утре пак", а в четвъртък ще прозвучи криминалният радиокомиск с много намигвания "Кажете го на шапката ми". В сряда и четвъртък пък можете да слушате две горещи постановки на български авторки. "Морето се чува" от Евгения Иванова ще звучи в сряда, а в четвъртък – знаковата пиеса "Ела, легни върху мен" от Силвия Чолева.

А неделният ден ще ви представим пиесата "А, лъже, че е водна линия" от Никола Русев, чийто текст е в основата и на незабавния български филм "Щурец в ухото". Тя ще се излъчи в традиционното за радиотеатър време – от 16 часа.

Нощите на вълните на програма "Христо Ботев" през тази седмица обаче ще останат по скандинавски хладни с едни от най-добрите образци на психологическата драма.

Седмицата ще започне с "Куклен дом" от Хенрих Ибсен под режисурата на Любен Гройс. В нощта на вторник можете да слушате класическата постановка на Ингмар Бергман "Лични разговори", а нощта в сряда отново е отредена на Ибесен и пиесата "Дивата патица". В четвъртък пък идва ред на още една класическа пиеса на скандинавски автор – "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг, режисурата и радиоадаптацията тук са на Петър Бакалов. Единствено в петъчната нощ ще направим малко отстъпление, но не по отношението на темата или качеството – просто ще поемем към една по-близка дестинация с Иво Андрич и неговата пиеса "Госпожицата", за да се върнем в събота и неделя отново в Скандинавието, когато можете да чуете съответно "Градът" от Ингмар Бергман и "Строителят Солнес" от Ибсен.

Всичките шест нощни пиеси ще бъдат излъчени в рамките на рубриката "Запазена марка "Радиотеатър" с начален час 0.30.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48