Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Топли дни и хладни нощи с радиотеатъра през август

Снимка: Pixabay

През първата седмица (1 – 7 август 2022) на месец август екип "Драматургични форми" на програма "Христо Ботев" ще представи две от лицата на своя богат архивен фонд.

Малко след пладне, от 13 до 14 часа, ще можете да чуете пет български пиеси, които по един или друг начин са успели да уловят в себе си топлината и темперамента на лятото.

Ще прозвучат три произведения от големия български драматург Мирон Иванов. В понеделник ви очаква незабравимата комедия "Лющиян", вторникът е отреден за едни по-различни приключения на Дон Кихот и неговия верен оръженосец с пиесата "А утре пак", а в четвъртък ще прозвучи криминалният радиокомиск с много намигвания "Кажете го на шапката ми". В сряда и четвъртък пък можете да слушате две горещи постановки на български авторки. "Морето се чува" от Евгения Иванова ще звучи в сряда, а в четвъртък – знаковата пиеса "Ела, легни върху мен" от Силвия Чолева.

А неделният ден ще ви представим пиесата "А, лъже, че е водна линия" от Никола Русев, чийто текст е в основата и на незабавния български филм "Щурец в ухото". Тя ще се излъчи в традиционното за радиотеатър време – от 16 часа.

Нощите на вълните на програма "Христо Ботев" през тази седмица обаче ще останат по скандинавски хладни с едни от най-добрите образци на психологическата драма.

Седмицата ще започне с "Куклен дом" от Хенрих Ибсен под режисурата на Любен Гройс. В нощта на вторник можете да слушате класическата постановка на Ингмар Бергман "Лични разговори", а нощта в сряда отново е отредена на Ибесен и пиесата "Дивата патица". В четвъртък пък идва ред на още една класическа пиеса на скандинавски автор – "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг, режисурата и радиоадаптацията тук са на Петър Бакалов. Единствено в петъчната нощ ще направим малко отстъпление, но не по отношението на темата или качеството – просто ще поемем към една по-близка дестинация с Иво Андрич и неговата пиеса "Госпожицата", за да се върнем в събота и неделя отново в Скандинавието, когато можете да чуете съответно "Градът" от Ингмар Бергман и "Строителят Солнес" от Ибсен.

Всичките шест нощни пиеси ще бъдат излъчени в рамките на рубриката "Запазена марка "Радиотеатър" с начален час 0.30.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15
Сцена от

Със стремеж към една неделна баня

Със стремеж към една неделна баня… И надежда за по-чист понеделник Радиотеатърът представя премиерата си "Баня" – радиоадаптация по пиесата на Владимир Маяковски на 8 януари от 16.00 часа. Участват артистите: Георги Златарев, Росен Гицов, Димитър Илиев, Георги Сиркатов, Румен Драганов, Георги Богданов, Станислава Коцева, Кристина Топалова...

публикувано на 30.12.22 в 16:19

Ръкописите не горят

В богатия си фонд Радиотеатърът на програма "Христо Ботев" пази едни от най-големите шедьоври на словесното и драматургичното творчество, създавани през последните осем десетилетия. Щастливи ви сме да съобщим, че редом до тях застава един от най-значимите романи в руската, а и в световната литература –   "Майстора и Маргарита " от Михаил Булгаков...

публикувано на 23.12.22 в 13:39

Животът винаги предлага "План Б"

В неделя (20.11.2022) Радиотеатърът на програмата "Христо Ботев" ще представи своята премиерна радиопостановка по документални разкази "План Б" от Яна Добрева , която вече имаше своята сценична реализация в столичния "Сити Марк Арт Център". Зависимостите не подбират своите жертви. За тях полът и образованието, етносът и материалното положение,..

публикувано на 17.11.22 в 13:25

Думи в памет на Майя Динева

На 7-и септември загубихме нашата скъпа колежка Майя Динева. Тя не би допуснала да говорим патетично за нея. Тя най-много би искала да се съберем, да се посмеем, да разкажем някоя забавна случка от театралния живот и от работата ни в "Радиотеатъра", да си спомним за непрежалимата ѝ приятелка Негрита, да изпием по едно питие така, както тя изпращаше..

публикувано на 07.09.22 в 12:35