Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Омагьосаната душа" на Мартин Джачков на открито в Пловдив

4
„Аз мога без всички“
Снимка: Мартин Джачков

Образи на чувството, които разкриват цял един живот – колкото личен, толкова и всеобщ, директно ще говорят с душите на зрителите от 8 до 31 август на ул. "Райко Даскалов" в Пловдив. Там, на открито, Мартин Джачков ще изложи своята "Омагьосана душа"

Изложбата е своеобразно продължение на експозицията, която беше представена преди две години в София и която срещна българската публиката за първи път с творчеството на световноизвестния български портретист, майстор на поетичния колаж.

„Има един Мартин“"Много съм развълнувам, че ще изложа в Пловдив, града на Златю Бояджиев. Пловдив е моят Париж в България и наистина е голяма чест. Ще има осем нови картини, които за първи път представям пред каквато и да е публика, от които седем съм направил в България. Това за мен е нещо ново, тъй като аз от десет години живея в Париж и бях стигнал до етап да мисля, че мога да работя само в моето парижко ателие“, каза в "Артефир" Мартин Джачков, като отбеляза, че зарядът в България е съвсем различен.

Именно той е довел до създаването на новите творби, които поддържат линията на чувството, с което портретистът работи, и разкриват страстта му към литературата и в частност към поезията. Художникът отбелязва, че това е най-пълната откъм смисъл изложба, която е представял досега.

Сред новите портрети откриваме:

• "Гладен и свят“, който изобразява физическия глад върху едно човешко лице;

• "На шах и на провали той е кралят“, който разказва историята за преодолените неуспехи и красотата на страданието;

• "Аз мога без всички“ е портретът на самотата, която човек не спира да търси, в него са нарисувани още страстите на света и белезите, които представят истинската същност на човека, противопоставени са мирът и хаосът като две взаимносвързани състояния на духа;

• "Кучето, което пуска дивеча си заради своята сянка“ е картината, която говори за чувството за принадлежност, което всеки от нас носи;

„Матадиор“• "Матадиор“ е портретът, поръчан на Мартин Джачков от "Диор“ специално за представянето на новата чанта на модната марка – признание, което български артист получава за първи път;

• и макар всеки портрет по един или друг начин да изобразява душата и личността на своя автор, "Има един Мартин“ е първият автопортрет, който Джачков не просто представя пред публика, а изобщо рисува. Образът потъва в множество изрязани български рози, които художникът събира от каталози, представени на празника на розата в Казанлък.

"Един автопортрет е изключително странно нещо – вглъбяване в себе си, изолиране, анализиране може би. Най-важното при мен, както винаги, е чувството. Чувството, което води до казване на някаква истина, защото в моите портрети аз не рисувам чисто физически хора, а искам да изразя тяхната истина. Когато четем биография или научаваме историята на някой човек, много често виждаме една истина, един порок, нещо, което го води в живота, за да направи някакъв избор или за да се откаже от него, нещо, което само той притежава – и това е, което искам да рисувам. Да намеря това в моя автопортрет, беше предизвикателство. Тъй като е първият, не съм сигурен дали съм успял докрай, но резултатът – гледаме се с едно странно отражение на стената", разказва още Мартин Джачков.

„Гладен и свят“В своите картини той замества четките и боите с хартия. Създава си правила за използването ѝ: първо, трябва да я рециклира, и второ – всяко парче, вплетено в колажа, трябва да носи не само образа, необходим за изграждането на цялостния портрет, но и да носи своята история (как е намерено то, на кого е принадлежало, от какво е съвкупност). Всичко това е част от процеса на работа и точно заради тези детайли Мартин Джачков често преобръща цялото си ателие нагоре с краката. Важното накрая е всяко парче хартия да "кликне" на място си и да говори – ако не за чувство, то за усещане.

Какво обаче представлява "Правилото на Пикасо" и как го прилага българският портретист със световна слава, както и какво още разказват всички 20 портрета, включени в "Омагьосаната душа" на Мартин Джачков, която, след като срещне публиката си на ул. "Райко Даскалов“ в Пловдив, ще се премести на алеята до фонтан "Деметра" (от 19 септември до 2 октомври) - можете да чуете в звуковия файл. 

Снимки: Мартин Джачков
По публикацията работиха: Наталия Маева, Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59

Неда Спасова: Не съм "скрита лимонка"

Спектакълът "Скрити лимонки" на австралийската Джоана Мъри-Смит е най-новото заглавие в репертоара на Театър " София ". Представлението се играе на открита сцена Театър "Сълза и смях" . Режисьор е Николай Поляков, който поставя текста за първи път на българска сцена. "Скрити лимонки" са шест истории. Обединява ги формално, видимо и..

публикувано на 22.04.24 в 16:35

"Граф Монте Кристо" на театрална сцена

Любимият ни роман "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". През 1846 г. светът за първи път има възможност да прочете в цялост един от най-великите романи в историята на литературата. Класиката се поставя за първи път на българската театрална сцена под драматургията на Юрий Дачев и под режисурата..

публикувано на 22.04.24 в 16:17
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за геометричната прогресия любов

Една ефирна приказка създава за слушателите Terra Култура в  разговора с участието на актьора и режисьор Момчил Карамитев и младата композиторка Михаела /Мишел/ Колева. Денят за Момчил започва с един забравен телефон, след което преминава през проблем с автомобила и… Синът на Апостол Карамитев не успява да стигне до студиото. Включва се в ефир..

обновено на 22.04.24 в 14:28