Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Нейко Нейков: За ползите и спецификите на пълноценния сън

Снимка: Rawpixel

Хубавият, дълбок сън е едно от най-важните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита и засилва риска от атеросклероза. През различните етапи от човешкия живот нуждите от сън са различни. При децата трябва много повече сън – между 9 и 12 часа. Докато при бебета – 16 часа в денонощието. Тийнейджърите се нуждаят минимум от 7-8 часа сън. Колкото повече остаряваме, толкова повече необходимостта от сън намалява.

"Нощният сън е незаменим, тогава настъпват специфичните промени в мозъка, натрупват се хормоните, които следва да бъдат натрупани по време на сън, които са абсолютно незаменими. Нуждата от сън е физиологично важна за нашия мозък и неговото правилно функциониране“, споделя д-р Нейко Нейков, невролог и специалист по проблемите на съня в "За здравето“. 

В днешното общество се наблюдава една постоянно увеличаваща се тенденция за намаляването на съня и влошаването на качеството му. Добрият сън е в основата на всичко, емоционално здраве, физическо здраве, професионален успех и бистър ум.

"Когато имаме нарушения на дневния си живот от недоспиване, това вече е диагноза. Всяко едно изследване на съня е неврологична методология. Има стандартизирани скали за измерване на сънното нарушение и доколко то тежи на дневния живот", допълва д-р Нейков. 

Пост Covid-19 синдромът има директно вреда върху нервната система. Около една пета от усложненията от коронавирус са свързани с периферна или централна нервна система. Системно нарушенията на съня са налице поради допълнителните чисто телесни изживявания, поради самия задух, поради мускулните болки, които причинява.

Едно от най-важните неща, които се препоръчват, е човек да си ляга и става по едно и също време. Това е един от първите принципи на хигиената на съня. Необходимо е физическо и умствено натоварване, както и разнообразно хранене.

Съвременните технологии  увреждат съня. Монитори с течни кристали ни гледат навсякъде, синята светлина, която излъчват, ни събужда, води до нарушение на съня. Всеки е с телефон, с таблет, с дисплей на колата си.

"Безсънието започва да тежи много бързо психологически. Особено ако сме в състояние, което го е предизвикало. Казва се, че миналият век е бил депресията, сега сме във века на тревожността. Когато си тревожен и реактивен, не ти трябва още едно нещо, на което да обръщаш внимание, което допълнително да те напряга“, казва д-р Нейков. 

Чуйте повече за ползите и спецификите на пълноценния сън от интервюто на д-р Нейко Нейков в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22