Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови"

4
Снимка: ФС на Надя Текнеджиева

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови" на главен асистент Надя Текнеджиева представя обекти изработени от порцелан, в нейния неповторим елегантен и изящен стил. Творбите са вдъхновени от една от източните философии, където миналото е пред нас – ние вече сме го видели, настоящето сме ние – това се случва тук и сега, а бъдещето е зад гърба ни, зад нас – не го виждаме, то още не се е случило, но ние го създаваме. Изпълнени в отливна техника, една чисто производствена технология, обектите търсят използват несъвършенствата и дефектите, позволявани от този метод на формоизграждане на уж еднакви на пръв поглед тела. Те предават личната, поогъната несъвършена форма на житейския път, форма, вдъхновена от изначално заложената функционалност в керамиката, разказва Надя Текнеджиева, чиято изложба може да се види до 10 август в столичната галерия "Integrated artists":

Надя Текнеджиева
"Разказвам вътрешния си свят. Представям изображения със случили се събития. На целия свят му се отрази Ковид 19, войната, но образите, които представям са по-скоро лични и усещанията ми за тези периоди, цветовете са инспирирани от Източната традиция – в синьо и бяло, изработени от кобалтов пигмент. Работите ми са 17 на брой, но серията включва още няколко. В моя стил на работа имам лични дневници. Избрах технологията на отливането, тъй като е традиционна за съдовете. Използвам и гипсовия калъпи и деформирам или не ретуширам творбите си, за да постигна една уникалност."

Снимки: ФС на Надя Текнеджиева
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Ушев

За бягството от хаоса, за цифрите и божествената пропорция

Той е аниматор номер 1 в света, известен в цял свят с майсторските си анимационни проекти. Има над 200 отличия през годините, включително номинация за "Оскар". Един от Българските посланици на културата за 2021-ва година в конкурса на БНР.   В "Нашият ден“ Теодор Ушев разказва за най-новия си игрален филм "φ 1.618" .  Cюжeтът на антиутопията..

публикувано на 06.10.22 в 14:50
Здравка Владова-Момчева

Здравка Момчева спечели престижна литературна награда

Великотърновката Здравка Владова-Момчева, която живее и работи във Великобритания, спечели престижната награда за най-добър сборник/разкази в конкурса “Съвременна българска художествена литература без граници” 2022. Той се организира от Администрацията на Президента на Република България и Националния дарителски фонд “13 века България”..

публикувано на 06.10.22 в 12:56

Представят сборник с творби на български автори от шест континента

Софийската премиера на "Шарената сол на планетата“ – седмия литературен сборник с творби на български автори от различни страни, публикувани в EuroChicago.com, е на 6 октомври от 18.30 ч. в клуб „Журналист“ на Съюза на българските журналисти, ул. „Граф Игнатиев“ 4. В "Шарената сол на планетата“ са събрани 42 разказа и 48 стихотворения..

публикувано на 06.10.22 в 11:09
Жаклин Вагенщайн и Емил Янев

По следите на преоткритото време

В епизод 475 "Трамвай по желание" представя на своята публика осмото издание на единствения в света Международен кино-литературен фестивал "Синелибри". Мотото "Преоткритото време" отбелязва 100 години от смъртта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм, автор на монументалния роман "По следите на изгубеното време".  " Преоткритото..

публикувано на 06.10.22 в 10:10
Катрин Витали, Мария Мира Христова  и Нели Стойчева

“Студио Мирикъл“ или за достойния творчески живот на хората с нарушено зрение

За музиката, светлината и възможните избори в живота и изкуството като издигане над изпитанието разказват музикантите от “Студио Мирикъл“ в ефира на “Нашият ден“.  “Студио Мирикъл“ е група, създадена от хора с нарушено зрение. “ Музиката е важна не само за нас, хората с определено увреждане, а изобщо за човешката душа . Тя лекува, тя издига и..

публикувано на 06.10.22 в 08:45