Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Хинков за психиатричната стигма и реакцията на обществото

Проф. Христо Хинков
Снимка: БГНЕС

Какви демони измъчват съвременния човек и "отключват" страхове, неврози, отчаяние? Психоанализа на хората от вчера и от днес, защо станахме агресивни, яростни, гневни? Има ли терапия за промяната в мисленето и в ценностната ни система?

Психичното здраве на българина се влошава и реакцията от страна на държавата, на обществото, на институциите понякога е твърде бавна. Самата дума "обсебен" означава, че някой те изважда от твоята автономност, твоята идентичност и те вкарва в себе си. Това каза в предаването "За здравето" проф. д-р Христо Хинков,  дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи. 

"В Центъра по обществено здраве има дирекция "Психичното здраве и зависимости", която е доста сериозна част от центъра и върши доста работа. Тази дирекция има лъкатушещ път. И то защото Националният център по наркомании се сля с Центъра по обществено здраве и анализи. В България няма друга институция на държавно ниво, която да организира, координира, анализира, изучава проблемите на общественото психично здраве“, допълва проф. Хинков. 

Болните с тежки психични разстройства не трябва да се изолират от обществото, не бива към тях да се подхожда различно от останалите пациенти в медицината. Психиатрията е медицинска дисциплина като всички останали.

"Организацията на психиатричната помощ е много неравномерно разпределена в страната. Психиатърът трудно може да работи и да практикува в едно малко отдалечено градче. За да се повиши достъпът до психиатрична помощ, в този процес трябва да бъдат включени и личните лекари", посочва проф. Хинков.

Здравната система в България така, както е замислена и все още функционира, макар с много по-малки възможности поради лошото финансиране, е изградена на вътрешни взаимовръзки. И когато се разкъсат тези взаимовръзки, системата започва да се разпада, твърди психиатърът.

"Свестните у нас считаме за луди", споделя проф. Хинков и допълва, че политическата шизофрения е едно голямо лицемерие, водещо до абсурд. Истинската шизофрения разцепва личността и там няма лицемерие, там има страдание. 

Според проф. Хинков "четенето на всякакъв вид литература от поезия до философия, всичко това отвлича вниманието от ежедневието и проблемите и те вкарва в един друг свят. Четенето е изключително важен изход от невротичната обстановка. Ако можеш да четеш постоянно, това ще те запази по-дълго време здрав психически“.

Ако човек е психично болен, той е подложен неправилно на изолация, на стигматизация и  дискриминация. Това не бива да се прави. "Психиатричната стигма е една реакция на обществото срещу непознати явления, които могат да застрашат неговия интегритет. Такова явление е лудостта. Един човек в манийна фаза може да тръгне гол по улицата. Той нарушава базисни конвенции на обществото и бива стигмагизиран", твърди проф. Хинков.

Целия разговор с проф. д-р Христо Хинков можете да чуете в звуковия файл.

Проф. д-р Христо Хинков завършва медицина в София през 1980 г. Има специалност психиатрия. Специализирал е в Япония, САЩ, Холандия и Белгия. Бил е началник на отдел "Проекти" в Министерството на здравеопазването и зам.-директор на Здравната каса през 1999-2001 г. Ръководил е отдел "Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), а от декември 2014 г. е негов директор. 
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53