Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеалният цветен свят на пловдивския художник Юли Шумарев

Снимка: @ArtGalleryLargo

До 19 септември Арт галерия "Ларго"  във Варна представя  самостоятелна изложба живопис на пловдивския художник Юли Шумарев. Експозицията с романтичното име "Макгахански блусове и балади" е поредна изява на художника във варненската галерия, но е различна от досегашните му изяви.


Представена е  нова серия от картини, в която Юли Шумарев, познат на публиката като  уникален художник-разказвач на  истории,  за първи път рисува върху платното  своите малки живописни приказки  за родния Пловдив, за детството си  на малката уличка "Макгахан", за нежността  и влюбването като непреходни ценности не само с четка и бои, но и със слово. 


Кратките  авторски есета, написани от художника към всяка една от картините в изложбата,  се преплитат с визията в  творбите  и заедно създават една обща история за смисъла да обичаш и да бъдеш обичан.

Юли Шумарев и Нели Вълчева
Целия разговор  с галериста Нели Вълчева и с автора на "Макгахански блусове и балади", Юли Шумарев чуйте в звуковия файл.



По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът на Веско Велев

Художникът Веско Велев, изключително разпознаваем автор, представя самостоятелната си изложба в галерия "Българи". Експозицията се нарича "Празникът", с препратка към християнските празници и включва живопис, скулптура и керамика. Веско Велев създава своите произведения в естествена среда – природата на Кърнаре и Дълбок Дол. Те са естественото..

публикувано на 01.05.24 в 16:16

Обявиха номинациите за Аскеер

На 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост за 33-ти път ще бъдат връчени почетните награди от артисти за артисти на фондация "Аскеер" в театър "Българска армия". Всички номинирани представления са имали премиери в периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г. Церемонията по връчването на наградите е съпроводена и..

публикувано на 01.05.24 в 15:53
Момчил Карамитев (вляво) и Емил Янев

Апостолът на Доброто

В епизод 541 "Трамвай по желание" отново се насочва към личността на големия актьор Апостол Карамитев. Повод този път е новоиздадената книга "Рицарят на Доброто", с автори Олга Маркова и Момчил Карамитев. "Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той..

публикувано на 01.05.24 в 11:15

Венцислав Занков с Тренировки "Изходи:- упражнения 2024"

В Hostgallery - София се открива самостоятелната изложба на Венцислав Занков "Тренировки "Изходи:- упражнения 2024". Експозицията е неочакван завой и изход от традиционните за Венцислав Занков през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, както и опит за намеса и коментар на "социалното". С най-новата си..

публикувано на 01.05.24 в 10:07

Интерпретация чрез светлинно изкуство

С какво ще изненада публиката третото издание на един от най-впечатляващите европейски фестивали на светлините – Lunar? Фестивалът Lunar ще се проведе между 9 май и 12 май 2024 г. в София . Над 20 артисти от цял свят ще разкажат истории, които провокират въображението и изненадат публиката чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни..

публикувано на 01.05.24 в 09:05