Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 5-11 септември

Снимка: @stageatacrossroads

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев" за седмицата от 5 до 11 септември. Ето и някои от акцентите в предаването от 11 септември.

От 30 август до 3 септември в рамките на "Аполония" се проведе майсторски клас по актьорско майстворство и режисура. Лектор беше режисьорът Галин Стоев. Галин Стоев завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство в София. Едно от неговите особено силни и определящи преживявания е срещата и приятелството му с Иван Вирипаев. През 2002 режисира първата пиеса на руския автор "Археология на сънуването", представена на Международния фестивал във Варна, по-късно "Кислород", а през 2005 създава и "Битие 2", представена на 61-ия фестивал в Авиньон, както на сцени в Европа и Канада. През 2018 Галин Стоев поема управлението на Градския театър в Тулуза. В понеделник режисьорът сподели свои размисли за дейността театър и съотношенията му с властта.

На 10-и септември в Пловдив бе открито 26-ото издание на международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът" и ще продължи до 21 септември. За него разказва Кръстьо Кръстев, директор на фестивала и директор на пловдивския театър "Николай Масалитинов", в "Артефир" в сряда.

На 8 септември в Гьоте-институт беше открита изложбата на Людмила Миланова със заглавие "Как да изчезнеш" . Младата художничката представя своето възприятие за естетическите конфликти, като изкуствено срещу естествено, статично срещу подвижното, нематериално срещу материално. Изложбата включва и кинетичен обект, който свързва дигиталния с физическия облак, както и фотографски изображения, а закриването ѝ ще бъде отбелязано с дискусия, която ще разгледа темата от философски, научен и артистичен ъгъл. Лайтмотивът на изложбата е "облакът", защото от една страна, той може да се разглежда като природен мотив, а от друга, може да е метафора за дигитално свързания свят и комплексните технически системи.

За пръв път стихове на Виктор Пасков излизат събрани в книгата със заглавие "Стихотворения". Съставят я Георги Господинов, Иван Ланджев и Захари Карабашлиев. Виктор Пасков познаваме като един от най-влиятелните белетристи в съвременната българска литература. Иван Ланджев говори за поезията му.

На осми септември светът се сбогува с една епоха. Почина най-дълго управлявалият монарх – британската Кралица Елизабет II. Тя бе на трона 70 години. Почитаме паметта ѝ с думите на англициста проф. Александър Шурбанов в откъс от интервю, което той е дал за БНР преди десет години по случай 60-ия, диамантен юбилей на Елизабет II като монарх.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе "Алиса в страната на чудесата" с илюстрации на Салвадор Дали

"Алиса се умори да седи без работа до сестра си на скамейката, тя беше надзърнала един-два пъти в книгата, която сестра ѝ четеше, но там нямаше нито картинки, нито разговори. "За какво ли е такава книга — си помисли Алиса — без картинки и без разговори?" И тъй както си мислеше (доколкото изобщо можеше да мисли в тая горещина, която я..

публикувано на 04.05.24 в 13:32

Поздрави се сам!

В редакция "Хумор и сатира" знаем, че съответните учени са изследвали, броили са и са установили научен факт – в България най-популярно е името Георги.  При нас актьори и автори с това име има доста, затова тази неделя след новините в 18 часа  ефирът ще изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният..

публикувано на 04.05.24 в 11:00

Sepia: нова изложба на Димитър Генчев в пространството на DOT София

"Смятам, че художникът е наблюдател на заобикалящия го свят, който се опитва да анализира онова, което вижда. А ако наблюдаваш нещо дълго време, започваш да го обикваш",                                                                                                                  Димитър Генчев. Пловдивската галерията за съвременно..

публикувано на 04.05.24 в 08:26
Кирил Кадийски

Саморазпятията на поета

Човекът се ражда от човека. "Фениксът се ражда не от яйце, а от пепелта" (Кирил Кадийски) . Поетът се ражда от поезията.  В печалния ден, в който Божият син е разпнат, за да изкупи греха на човечеството, в "Артефир" отправяме поглед нагоре – към възвишената поезия.   Престижното френско издателство "Аден" посвети годишния си алманах  на..

обновено на 03.05.24 в 14:34
Кадър от снимачния процес

Филмът "Сватба" по разказ на Хайтов с първи показ в Кан

Колко е голямо предизвикателството да правиш игрално кино по българската литературна класика – разговор в "Артефир" с Магдалена Ралчева , режисьор и продуцент на новия игрален филм "Сватба" по разказа на Николай Хайтов, със сценарист Юрий Дачев. Магдалена Ралчева е позната на българските кинолюбители като режисьор на филмите "Още нещо за..

публикувано на 03.05.24 в 14:30