Eмисия новини

author: Зорница Гъркова

Красимир Колев и Иво Хараламбов

Новият живот на белия боб

Красимир Колев завършва кулинарно училище в Добрич, а след това икономическа специалност във Варна. Страстта да експериментира в кухнята обаче не го напуска през годините. Така се раждат рецептите за хумуси от бял боб, а впоследствие се появяват и..

09.07.25 14:06 | Региони

Природно земеделие – епизод 4: Синтропично земеделие

Алтернативни ли са алтернативните методи на земеделие или са вече единствената устойчива възможност за човечеството да отглежда храната си, и какви, не на последно място, са причините за възникването им? Природно земеделие – епизод 1:..

16.06.25 16:45 |

Природно земеделие – епизод 3: Консервационно, възстановително и безорно (no till) земеделие

Алтернативни ли са алтернативните методи на земеделие или са вече единствената устойчива възможност за човечеството да отглежда храната си, и какви, не на последно място, са причините за възникването им? Природно земеделие – епизод 1:..

29.05.25 16:35 |
лютата чушка „Български дух“

Люто, по-люто, най-люто

Във варненското село Страшимирово има ферма за люти чушки, в чиито парници съжителстват люти сортове чушки от цял свят. Фермата е създадена от Христо Родинов, който е и създател българския сорт люта чушка "Български дух", международно признат и..

25.05.25 08:20 | Региони

Природно земеделие – епизод 2: Биологично и пермакултурно земеделие

Алтернативни ли са алтернативните методи на земеделие или са вече единствената устойчива възможност за човечеството да отглежда храната си, и какви, не на последно място, са причините за възникването им? Радиоенциклопедията "Природно земеделие"..

23.05.25 12:05 |

Природно земеделие – епизод 1: Биодинамично земеделие

Алтернативни ли са алтернативните методи на земеделие или са вече единствената устойчива възможност за човечеството да отглежда храната си, и какви, не на последно място, са причините за възникването им? Радиоенциклопедията "Природно..

Очиндолски чудеса

Огнян Петров е родом от врачанското село Очиндол, но ако го попитате, ще каже, че е родом от Балкана. Той е животновъд, общественик и икономист и с всяка своя дейност от години се стреми да е полезен на обществото. Той е онези хора, мислещи в..

18.05.25 11:17 | Региони
Мая и Лия Петкови

За билките и хората

Мая и Лия Петкови отглеждат билки, маточина и роза, които преработват в собствена дестилерия и влагат в разнообразие от натурални козметични продукти. В с. Орешак, в непосредствена близост до Троянския манастир майката и дъщерята Мая и Лия предлагат..

16.05.25 08:15 |

Реколтите на българското селско стопанство

Студовете през февруари и през април се оказаха помитащи за вече напъпилите и разцъфтели трайни насаждения, но пострадаха и едногодишни култури. Множество земеделци няма да могат да изпълнят тази стопанска година, а вероятно няма да могат да..

11.05.25 10:39 | Региони
Христо Ваташки и Венцисав Чанов

Висока концентрация на... концентрация

В свят, който всячески се стреми да открадне вниманието ни, често пъти за кратко, ни се иска да сме все по-концентрирани. Днес пазарът предлага на заетите хора всевъзможни добавки, храни и напитки за фокус и концентрация, за да успяваме в ежедневието си..

30.04.25 08:45 |