Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура – Непознатите будители:

Знаем ли достатъчно за жените и майките-будителки в българската история?

Райна Футекова (Райна Княгиня)
Снимка: архив

За втора поредна година в очакване на Деня на народните будители – от 19 септември до 31 октомври се излъчва поредица, посветена на непознати факти и данни за българската будителска мисия и личности, свързани с нея.

В днешното издания поглеждаме към жените и майките-будителки в българската историческа и културологична трактовка.

Участник по темата е една съвременна будителка, изследователката и писателка Катя Зографова:

“Фани Попова-Мутафова е най-голямата българска белетристка, една жена с много страдалческа съдба, въвлечена в политическите въртопи на своето време, изстрадала с двукратни арести, инквизиции и съдебни процеси. Тя е единствената жена, осъдена от Народния съд на седем години затвор.

Тя наистина е жена-стоик, една истинска будителка. Въпреки всичко, което преживява, успява отново да вземе перото и до края на дните си пише все по-мащабни и по-неженски епически произведения“.

“Искам да откроя най-храбрата българска учителка, това несъмнено е родолюбивата баба Неделя Петкова и нейната дъщеря Станислава Балканска, която е първата българска жена, облякла униформа. Първата българска чиновничка, но преди това е била учителка. Това е първата българска учителка в Македония. Тя преживява там сериозни патила и мъки и храбро псе бори за отстояване на българските училища, че наистина е една легенда. Те двете извеждат и знамето по време на априлското въстание, което укриват по един хитроумен начин, защото са били наблюдавани, обискирани.

При нея – и при майката, и при дъщерята се съчетава това по-мащабно будителство. Учителското призвание, с мисията да се сее и национално съзнание. Виждаме този модел и при Райна Княгиня. Не бива, когато открояваме изключителния принос на Райна Княгиня като знаменоска на Априлското въстание да забравяме, че тя е една изключително надарена и призвана българска учителка“, казва още тя. 

Предлагаме на слушателите да изберат личност-будители, за които искат да научат повече, да пишат до страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/groups

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Carpe diem – изложба живопис на Георги Щърбев в галерия "Астри"

От Града на седемте тепета до Града на седемте хълма – от Пловдив до Рим и Помпей – един художник грабва мига (Carpe diem*), за да го претвори във вечност и обратното – да превърне вечността в миг.  Георги Щърбев гостува с изложбата си Carpe diem на столичната галерия "Астри“.  Ето какво пише за твореца галеристката Вихра Пешева:  "Той е роден и..

публикувано на 14.05.24 в 15:45

"Двама" на Станислав Памукчиев – от днес в галерия "Арте"

Вгалерия "Арте" от днес е подредена самостоятелната изложба на художника проф. Станислав Памукчиев. Изложбата е озаглавена "Двама" и включва 12 живописни платна и подготвителни рисунки към интерпретираната тема. Интригуващото в случая е, че изложбата "Двама" неочаквана авторефлексия, различно лице на този утвърден в нашето съвременно изкуство..

публикувано на 14.05.24 в 15:22

Фентъзи жанрът се завръща в българското кино с рецепта за магия

Приказното и вълшебното оживяват на големия екран в късометражния филм "Бандата на Банши: Рецепта за магия" . Как фентъзи жанрът се завръща на територията на българското кино и каква е рецептата за магия – разказва Ралица Цветкова в "Нашият ден". Цветкова, която се превъплъщава в ролята на таласъма Вакул, споделя, че самият творчески процес е..

публикувано на 14.05.24 в 09:35

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57