Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нощта на учените – и проекта К-ТРИО

Утрешните космически инженери, микробиолози, откривателите на нови енергийни източници или на начини за събиране на космически боклук – всички те, днес на 4, 6 или 10 години. Науката на утрешния ден има да решава предизвикателства като климатичната криза и отношенията на човека с изкуствения интелект. По тази причина днешните деца трябва да бъдат запалени от науката, да бъдат провокирани да се захванат с нея и да останат на терена на изследователската работа. Интересът към тъй наречените СТЕМ дисциплини е голям, но все повече се налага и присъединяването на Art, или добавянето на изкуство към СТЕМ образованието за подхранване на нова култура на творчество и научно любопитство.

За целта проектът "Изследователи в триъгълника на знанието" (K-TRIO) се стреми основно да приближи учените и тяхната работа до широката общественост. K-TRIO се включват в Европейската нощ на учените с богата и разнообразна програма в над 25 градове и населени места.

Какво ще може да се види на живо и онлайн, разказва Петър Теодосиев.

Вижте и програмата на събитията, които ще можете да следите на живо или онлайн в комуникационните канали на списание "Българска наука". Останете на техните канали и на 5 октомври, когато е премиерата на филма посветен на 110 години от Балканската война.

В него ще чуете и видите двете гледни точки за войната, тази на България и на Турция. Къде се разминават и защо това е важно.

Сред партньорите на събитието са: Софийският университет, сдружение "Форум Наука", Тракийският университет, Русенският университет, Бургаският университет, Центърът по растителна системна биология и биотехнология, Институтът по математика и информатика на БАН, клуб "Млади таланти", Регионален исторически музей - София, Единен център за иновации на БАН, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дяволът в европейската култура: епизод 3 – Срещата с дявола

"Само молитви и пост в пустинята могат да изкоренят духа на злото от човешкото сърце", пише Маргарет Дженингс за ранните християнски отшелници. За съжаление, добавя тя, по стара библейска, старозаветна традиция злите духове обичат да се скитат именно в пустинята. Третият епизод от демоничното издание на Радиоенциклопедията, посветено на дявола в..

публикувано на 08.12.23 в 16:30
Анна Мария и Георги Еленков

За децата в конфликт със закона

За повечето хора те априори са осъдени престъпници. Без значение дали става дума за противообществени прояви или за извършени престъпления. За някои медии пък те просто са част от "пикантните теми", за които има готови етикети и стандарти за отразяване, без значение как това "отразяване" влияе на "малкия престъпник". За институциите..

публикувано на 08.12.23 в 15:05

На 67 да се изкачиш до базовия лагер на Еверест

Албена и Павел Благеви гостуваха в "Покана за пътуване", след като изкачиха Килиманджаро и веднага щом изминаха 779-те километра на Камино. Преди броени дни те се завърнаха от най-високо място. Долетяха от Непал със сертификати, че са достигнали до базовия лагер в подножието на Еверест. Как да не ги покани за разговор човек?! Запитах ги ще бъде ли..

публикувано на 07.12.23 в 09:15

Бургас в историята, в културата и в историята на културата

Предаването е посветено на Бургас – градът, който празнува Никулден като свой празник. Но дори да не беше празникът, Бургас заслужава да бъде тема на предаването, защото е едно от българските места, в които история и култура се преплитат осезаемо, оформяйки народностни възли, които ни крепят и като българи, и като човеци. За да разберем кои са..

публикувано на 06.12.23 в 17:15

PISA 2022 – провалът е налице, какво правим

На 5 декември бяха обявени резултатите от последното изследване на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) от 2022 г. с акцент върху математическите умения на 15-годишните. Изследването е разработено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) като международно стандартизирано оценяване на функционалната..

публикувано на 06.12.23 в 08:00