Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eмануил Трейман

Кога фотографията от хоби се превръща в начин на живот

Фотографската изложба "Огледала" или индивидуалното възприятие за различна част от реалността

Изложбата „Огледала“
Снимка: @Photoworld

Eмануил Трейман е израснал в семейство, занимаващо се с фотография. Той е основата на най-големите събития и инициативи, свързани с фотографията в България. През 2011 г. поема организацията на Фотоваканция и оттам тръгва да се специализира в организирането на фотографски събития. През 2017 г. се отдава на  каузата да се изгради голяма, солидарна фотографска общност, която да помага за популяризирането и развитието на фотографията в България. Така се появява Клуб "Фото Свят", понастоящем "Photoworld". За да има активно творяща и свободна фотографска общност, Eмануил Трейман е моторът на над 300 фотографски събития у нас: лекции, сбирки, пътувания, конкурси, изложби, фестивали, конференции и др.

"Пандемията ни приземи по-скоро и промени цялата тази дейност много рязко. Структурите, които бяхме създали по градовете, някак затихнаха. Намираме се в един по-тих етап от нашата дейност. Остана едно ядро от хора в тази общност, с което сме почти както семейство", споделя фотографът Емануил Трейман в "Нашият ден".

И допълва: "С част от тези хора, ще представим наши фотографии, аз също участвам като автор във фотографска изложба "Огледала". Тя ще бъде открита на 5 октомври (сряда)  в 19.00 ч. в nOva Art Space в София, ул. Съборна 3. Проектът се реализира съвместно с Национален фонд "Култура". 

Всеки от нас е огледало, което отразява различна част от реалността. Ето защо фотографската изложба събира 10 различни автори, които представят 10 визуални серии, отразяващи 10 различни преживявания. Има абстрактни пейзажи, микросветове, истории от различни краища на света. Фотографите са запечатали и отделни човешки истории, място са намерили и фотоси, които представят способността на природата да твори. Отделено е място и за възможностите на изкуствения интелект, който интерпретира късчета от нашата истории и как човешкият ум  създава визуални мистерии. 

"Един от авторите е Красимира Пастирова, която много обича да пътува и обича хората. Тя представя две серии, които са фотографии от нейните пътувания и е съсредоточена върху хората от местата, които е посещавала през последните години. Една от сериите се казва "Лицата извън медиите“, която показва потрети от улиците на Иран и Пакистан, а другата серия е за хората на Истанбул през нейния уникален поглед“, казва фотографът.

Серията, която Емануил Трейман представя, носи причудливото заглавие "Мастилото на живота“. Реално са снимани хора с татуировки, като едновременно с това с тях са направени и интервюта, в които те разказват историята, провокирала всяка татуировка.

"Всеки, който е осъзнал интереса си да се изразява, снимайки, може да дойде в нашата общност и да намери среда, в която да получава нови знания, нови умения. Да се събере с хора, които това ги вълнува, да снима и да получава някакво поле за изява под формата на изложби като тази“, твърди Емануил Трейман.

През октомври предстои обявяването на инициатива на "Photoworld". За създаването на среда за творчески обмен на хората, които имат мотивацията и имат донякъде знанията. Но нямат този последен тласък, тази среда, която да им помага да вървят напред.

Фотографът Емануил Трейман посочва, че "изложбата е първата от четири, които ще бъдат реализирани в рамките на тази и следващата година. Те дават възможност този тип любителско изкуство да бъде представено по най-добрия начин".

Посланието на деня от майстора на сенките Емануил Трейман е, че "фотографията е един процес, който те кара да спреш и да се загледаш в света наоколо и да намериш онези неща в него, които са важни за теб. Да ги вкараш в рамка и да можеш споделиш с останалите. Каня всички, да спрете за малко, да погледнете света наоколо и да оцените важните за вас неща и да ги споделите с хората“.
Целия разговор с Емануил Трейман можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05