Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Знание и съвремие

Снимка: Pixabay

Поредното издание на предаването „Гласът на времеto“ темата е „Знание“. В дискусия заедно с водещия Радослав Чичев участие вземат имунологът д-р Никола Кереков, който е и част от екипа на платформата „Рацио“ и философът доцент Марина Бакалова – която ръководи секция „Знание и реалност“ към БАН. В студиото е и редакторът на предаването Александър Христов.

Разговорът започва от самото начало на времето, на човешкото време, и от това как именно знанието – способността да се филтрата, използва и запазва във времето информацията за околния свят – се превръща в най-важната предпоставка за появата и развитието на човешката цивилизация. В по-късен етап, когато се поява и стремежът за по-добро осмисляне на реалността, идват и дефинициите на знанието – една от първите, според доц. Бакалова, е тази на Платон: знанието е истинно и обосновано убеждение, за което имаме добро основание.

От тези предпостави разговорът постепенно поема към настоящето, за да премине през темите за важността на научния консенсус, типовете знание, начини, по които стигаме до тях, и връзката между знание и реалност. Как съвременните технологии и политики влияят върху начините, по които оперираме с информацията. Не на последно място дискусията засяга и опасностите от невярната информация, която често ни се представя като знание, и авторитете като механизъм за противопоставяне на тази тенденция. 

Разговора слушайте в звуковия файл.

Снимка – Pixabay

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Финисаж - Крум Дамянов, ХГ “Владимир Димитров - Майстора“ в Кюстендил

Финисаж в ефира

В Кюстендилската галерия "Владимир Димитров - Майстора" се закрива изложбата на акад. Крум Дамянов – "Скулптура и процес" с творби и композиции на скулптора академик Крум Дамянов. Експозицията е нетрадиционна и показва освен готови завършени творби и моменти от процеса на изработването им. Дори ателието на големия скулптор – във вида, в..

обновено на 27.09.23 в 18:52
Мариета Бостанджиева и Борис Борисов

Натурални сапунени мечти

Независимо дали ще кръстя този текст сапунени мечти, сапунена ария или не дай си боже, сапунена опера, рискувам да откажа посетителите на страницата на програма "Христо Ботев" от четенето му. Смело поемам риска – така, както са направили Мариета Бостанджиева и Борис Борисов. Затова и сапунени мечти, при това натурални – защото за мен най-добре описва..

публикувано на 27.09.23 в 17:00
Юри Стайков и Росица Мутафчиева

Да отглеждаш семейна мечта

Гости в рубриката "Моето семейство" са любителите на екстремни спортове Юри Стайков и Росица Мутафчиева, които имат една обща "семейна мечта". Тя се появява съвсем случайно по време на семейна разходка на Росица с една от дъщерите им – Ива. Изгубени сред красотата на Троянския балкан и язовир "Сопот", двете случайно попадат на бившото селско училище в..

публикувано на 27.09.23 в 16:05

Моят род – моята сила

Промените са неизменна част от живота ни. Понякога те са изпитание, а друг път – награда. За една такава положителна промяна и плодовете от нейната реализация разказва пред Виолета Димитрова авторката Олга Михова, която съвсем скоро издаде своята нова книга – "Силата на семейството и рода".  В нея Олга Михова дава своята гледка точка за справяне със..

публикувано на 27.09.23 в 15:30
д-р Цветомила Дудевска

Медицинската общност призовава българите да обърнат внимание на белодробното си здраве

На 25 септември 2023 г. отбелязваме Световния ден на белия дроб .  Темата на тазгодишната кампания е "Достъп до профилактика и лечение за всички".  Кои са рисковите фактори за този най-голям вътрешен орган, който за съжаление е изложен на почти всички вредни фактори на външната среда, като се започне от мръсния въздух, изгарянето на..

публикувано на 27.09.23 в 15:25