Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица "Моментна снимка" с Майя Праматарова и приятели за световното изкуство

Театър Плюс – нова платформа на Камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов"

Във фокуса на поредицата "Моментна снимка" е новата платформа на Камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов", наречена "Театър+ Театър. Текст. Контекст".

В екипа са режисьорите Василена Радева, Катя Петрова, Крис Шарков, Стилиян Петров и драматургът Майя Праматарова.

"Театър Плюс" е платформа за дългосрочна и съвместна творческа работа за обмяна на идеи и представяне на нови драматургични и сценични тенденции на съвременния театър.

Ключова дума на "Театър Плюс" е среща. Среща на екипите със специалисти и хора, свързани с темите на представленията. Изследователските и образователни модули със студенти са част от процеса по време на репетицията и след премиерата. Формират се партньорства с различни учебни и културни институции, както и нови подходи за общуване с публиката.

Първото премиерно заглавие е "Частици жена" от Ката Вебер, постановка на Крис Шарков с участието на Радина Кърджилова, Мария Каварджикова, Стефан Вълдобрев, Ана Пападопулу, Цветан Алексиев, Жаклин Даскалова и Албена Ставрева. Как се превъзмогва личното страдание, можем ли да съпреживяваме на чуждата болка, как се справяме със страха и скръбта – са сред важните теми на спектакъла. В момента текат последните репетиции и на 7-и и 8-и октомври зрителите ще се срещнат с великолепния екип на представлението. А сред съпътстващите го събития предстоят образователни модули и изложба съвместно с Унгарския културен институт.

Второто заглавие от платформата е "Хоро" по Антон Страшимиров, спектакъл на Василена Радева. Репетициите започват в годината на 150-годишнината на Страшимиров, а премиерата се очаква през януари 2023 година.

Върху прозаични текстове ще се изградят и постановките на Катя Петрова, озаглавена "Разходка с Гогол", и на Стилиян Петров по "Антихрист" на Емилиян Станев.

Съпътстващите прояви на всяко едно от представленията са различни, в пряка връзка със спецификата на материала и идеите на бъдещия спектакъл. Общото са срещите със студенти, зрители и колеги от различни културни институти.

При някои от тези срещи, каквато бе изключително ползотворната работа с д-р Радка Пенчева, завеждащ Музея "Емилиян Станев" във Велико Търново, възникват идеи, които разширяват географията на платформата "Театър Плюс" и тя ще бъде представена не само в София, но и в други градове на България. И така математическият знак "плюс", добавен към думата театър, постоянно разширява значението си, като все повече придобива смисъла за събиране на хора и съвместни програми.

Поредицата "Моментна снимка" завършва с бърз преглед върху няколко театрални фестивала и спектакли от предишни сезони, придобили днес друга актуалност. Акцентира се върху няколко предстоящи събития, сред които премиерата на голямата сцена на Народния театър "Орфей" – авторско представление на Йерней Лоренци и върху серията прояви в "Топлоцентрала", свързани с творчеството на Ромео Кастелучи.

Разговора с драматурга Майя Праматарова чуйте от звуковия файл.

Автор на логото: Николай Димитров Nad

Автор на репетиционните снимки от "Частици жена": Стефан Щерев

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната си инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Историята на германската фотография в пет имена

На 24 април в Гьоте-институт София започва серията лекции на изкуствоведката доц. д-р Катерина Гаджева, посветени на немската фотография от началото на ХХ век. До ноември в рамките на пет лекции, ще се запознаем с ранната история на немската фотография през творчеството на петима немски майстори на камерата. "Историята на фотографията е низ от..

публикувано на 24.04.24 в 09:36
Марта Радева

Марта Радева: Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята

За хората от последните вагони, за училището като единствен свят и неочакваното завръщане към детските мечти – разговор с Марта Радева , автор на книгата с разкази "Човекът от последния вагон" . За Марта Радева осъществяването е най-важният човешки стремеж. " Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята . Преди човек да я открие,..

публикувано на 24.04.24 в 09:15

Български художник преобразява базилика в Брюксел

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" ви срещаме с човек, който в момента сбъдва своя голяма мечта. Това е Диан Костов, чиято изложба-инсталация с образи от Библията "Кръстопът – цената на избора" може да бъде видяна в базиликата "Сакре Кьор" в Брюксел това лято между 15-и юни и 18-и август. Диан Костов е завършил..

обновено на 24.04.24 в 09:11

Уличният фестивал "6Fest" в Пловдив за 14-и път

Предстои 14-ото издание на Фестивала за улични изкуства "ШестФест" (6Fest) в Пловдив. Той ще продължи 6 дни с две програми – основна с улични изкуства и паралелна градска програма.  Датите са 27 и 28 април, както и от 9 до 12 май. Входът е свободен, а основнoто място ще бъде площад "Централен" в Пловдив . Сред събитията се откроява третото..

публикувано на 24.04.24 в 08:55