Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 2 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Седми септември" от Георги Тенев

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Диди Кушлева, Володя Стоянов, Ана Назърова, оркестър "Хоро", Магда Пушкарова, Димитър Богданов, Диляна Колева, Любомир Петов, Кичка Христова и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Изгрев разказва историята на художничката и театрална и киногримьорка Татяна Слепцова, която преди три години създава собствена линия органична козметика, лекуваща и възстановяваща кожата. Днес Татяна вече планира създаването и на линия органична декоративна козметика.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
Гостуваме на Националната художествена академия и творческите им ателиета за деца и ученици.
Мария Ландова, организатор на проекта, разказва за вълшебното пространство и заниманията.
Среща с децата-участници. Какво изработват и кое е най-интересно за тях?
Студентите, които влизат в ролята на преподаватели, разкриват какви знания предават на своите "ученици".

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Христовият морал
Думите на Христос "Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях" са първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се достигне до по-съвършен живот. Синът Божи изяснява "дай, за да получиш", но така постъпват и езичниците. От гледище на Христовия морал естествено тази максима трябва да прерасне в нещо повече. Съвършенството, което може да се постигне в нашите взаимоотношения, е изразено в Господните думи: "Но вие обичайте и враговете си, и правете добро, и на заем давайте, без да очаквате нещо; и ще ви бъде наградата голяма и ще бъдете синове на Всевишния." Християнството е начин на живот, в който всеки е отговорен не само сам за себе си, но и за отношенията си към своите ближни. Дори и към враговете си. За нас звучи неестествено да обичаме враговете си, но след като Синът Божи го е поискал от хората, значи е възможно. Надмогнем ли омразата, егоизма и гордостта в сърцето си, ние ще успеем да изпълним тази заръка, с което ще победим и врага в самите нас. Това не значи, че трябва да се съюзяваме с враговете си и да приемаме техните норми на "морал", а да се стремим винаги да проявяваме любов във всекидневните си отношения с хората. Чрез любовта към враговете си се доближаваме към своя Създател, защото "Той е благ и към неблагодарните, и към злите". Заедно с ставрофорен иконом Дончо Александров, председател на варненския храм ”Свети Атанасий” ще се спрем на Христовия морал.
Рубрика какво се случва в християнския свят
Рубрика ни "Християнска поезия” - стихотворението "Дух, разум, мъдрост истина отвеждат” от Стоян Михайловски, в изпълнение на актьора Ириней Константинов

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти
водещ: Зорница Гъркова

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Бойко Ламбовски
Темата е ФАНТАСТИЧНИЯТ ЧОВЕК.
Хората копнеем по този човек, дори по време на избори очакваме той да дойде – по свят от Иван Рилски, по-умен от Айнщайн, по-хубав от Венера на Ботичели, и да покаже чудеса от геройства, водейки ни към светлото бъдеще.
Фантастичният човек е обект на какви ли не интерпретации във фолклора, митологията, изкуствата, футурологията. Големите фантасти го привиждат и невидим, и безсмъртен, и плуващ като риба в океаните, и пътешестващ между галактиките. Авторите на комикси и филми го привиждат пък или като Леонид при Термопилите, или като Човек-паяк, или като Човек-ракета, като магьосник или Триока врана.
За големите фантасти и техните утопични и антиутопични визии – Станислав Лем, Хъксли, Артър Кларк, Братя Стругацкии, за фантастичния човек на бъдещето говорим с писателя Алек Попов, с театралния режисьор Георги Михалков, с изследователя на фантастичното Николай Генов...
доц. Камелия Спасова от СУ "Св. Климент Охридски".

от 11.00 до 12.00 часа
Академия комика
"Хоум офис"

от 12.20 до 14.00 часа
От песен в песен
водещ: Магдалена Маданска
• Специален гост е пиринската певица Кинче Вълчева. С нея разговаряме за творческия ѝ път и представяме първите ѝ записи с Оркестъра за народна музика на БНР.
Георги Илиев дава информация за първото гайдарско надсвирване "Странджанска гайдуница".
• Юлия Гатдерова разговаря с народната певица Ива Гидикова и композитора Александър Тодоров за новите им записи и отправят покана за предстоящата промоция на албума "Част от мен".
• Отбелязване на 100 години от рождението на трънската певица Ика Стоянова. Звучи запис от Златния фонд на БНР, в който самата тя разказва за началото на кариерата си и групата "Наша песен". Мили спомени за нея споделя дъщеря ѝ Лиляна Галевска.

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
водеща: Цветана Тончева
В разгара на напрегнатия изборен ден – два часа мир, спокойствие, светлина и красота с неземния глас на Катлин Батл, бляскавия и виртуозен тромпет на Уинтън Марсалис, прекрасните трели на флейтиста Жан-Пиер Рампал и серия уникални интерпретации на един от най-впечатляващите пианисти на световния концертен подиум, един от най-аплодираните и награждавани съвременни класически музиканти – Лейф Уве Андснес.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Смъртта на Тантажил" от Морис Метерлинк

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Петя Кръстева за Азорските острови
• Наталия Бояджиева за Пънлай в Китай
• Магдалена Гигова – зооприключения в Бахрейн

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт лека класика

от 19.00 до 21.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Даниела Найденова
Директно от зала "България" – Заключителен галаконцерт на участниците в XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от Новия български университет. С участието на солисти, Софийската филхармония и Найден Тодоров на диригентския пулт.

от 21.10 до 22.00 часа
Концерт – класика

от 22.00 до 23.00 часа
Фотофабрика
водещ: Eми Барух
Майсторството да създадеш внушение, което прехвърля мост между изображението и въображението. Майсторството да предложиш на зрителя да погледне света през твоите очи - това е темата на предаването, в което ще стане дума за вековните дървета на България, през интерактивния фотографски проект на режисьора Симеон Цончев, за въображаемата културна топография на София през инсталацията на Лиляна Караджова и Димитър Стоянович и за разрухата в самите устои на обществото през изложбата "Изтезание" на американския фотограф Андрес Серано.

от 23.00 до 24.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на: Джон Денвър, Нийл Янг, Йорданка Христова, Селин Дион, Керън Карпентър, Джон Ленън, Валди Тотев, Ел Дебарж, Джордж Дюк.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15