Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 27 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Радка Кушлева, Оркестър Хоро – Русе, Борис Машалов, Стефан Георгиев, Стоян Величков и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в кюстендилското село Жабокрът, където за 16-и път се проведе Празник на зелника и сладките изкушения.
Как премина празникът, каква бе програмата, от къде бяха гостите, кой журира тестените вкусотии, кои победиха в надпреварата? И много емоции, настроение, песни и танци.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещи: Наталия Цекова, Ангелина Грозева
• Четене с разбиране: пренасяме се във Варна, за да се запознаем с папагалчето Сами. Говорим и с автора на книгата "Перото на Сами" Събина Георгиева.
• Попитахме малките ни слушатели какво за тях е идентичност?
• Героите разказват: къщата Хундертвасер във Виена, една от цветните забележителности в Австрия.
Ще попитаме децата от 41-во ОУ "Св Патриарх Евтимий" каква къща биха си построили ако можеха да го направят.
• Ще сготвим и един традиционен виенски сладкиш. Този сладкиш е любим на много австрийци, а именно "Виенски сладкиш Кардинал".

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Революция – на прогреса или на отрицанието?". Говорим за ваксините и за тяхното епохално значение за оцеляването на човечеството. На фона на тревожните тенденции разговаряме с доц. Ангел Кунчев – главен здравен държавен инспектор. И още: иновативната медицина и нейните механизми, "Стареене и дълголетие" – книга на акад. Владимир Овчаров.  

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути:
- на Лазаровден отиваме в Етнографския музей на открито "Етъра", за да разберем какво се случва на тринадесетото издание на инициативата "Училище за лазарки", което в последните си две издания привлича гости и девойки от целия регион;
- в Нова Загора тази събота лазарките отстъпват място на Празника на самардалата – най-обичаната подправка в този край. Какво може да се приготви с нея и какви кулинарни фантазии ще се развихрят на централния площад на града ще ни каже специалният гост на събитието – Ути Бъчваров.
- продължаваме да пътешестваме, но с помощта на истински професионалисти, запалени географи, които да девети път организират Фестивал на Географията, който тази година се провежда в Бургас. За силата на тази наука ще научим повече от доц. д-р Димитър Желев (съосновател на Географ БГ).
• Студентската организация ,"Бизнес клуб" към Стопански факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" организира за втора година първото по рода си студентско бягане Uni Run в София под мотото "Нека заедно покажем, че спортът е модерен сред младите!". Инициативата има и благотворителна цел - подкрепа за децата със Синдром на Даун. Повече за инициативата разбираме от материала на стажант-репортера Юлиана Станимирова.
• Семейна библиотека: представяне на детския роман "Кръстьо частен детектив в долната земя", на писателката Юлия Спиридонова - Юлка. Разговор с илюстраторката Албена Каменова, която от много години работи с авторката.
• Младата майка: разгръщаме още една книга, която обаче е посветена не толкова на децата, колкото на техните майки. "Мама" заедно с книги "Любов" и "Татко", са обединени в семейната колекция "Заедно във всичко" на авторката Елен Делфорж и световноизвестния илюстратор Кантен Гребан. За визуалните и текстови послания на книгите им разказва издателят Нуша Роянова.
• Вкусът на истината: цветята и виното.
• Моето семейство: броени дни след премиерата на най-новата българска комедия "Опасни шматки", на гости са режисьорът и сценарист Николай Павлов и неговата съпруга и продуцент Аделина Павлова.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува талантливият млад български пианист Емануил Иванов.

от 12.20 до 13.00 часа
Антон Митов представя
водещ: Антон Митов

от 13.00 до 14.00 часа
Литературата. Начин на употреба – Избрано
водещ: Надежда Московска

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Номинирани артисти, при предстоящите награди на Кънтри академията. "Cowboy carter", новият албум на Бионсе с кънтри тематика. Песни на Майли Сайръс и Тейлър Суифт, които започват кариерите си в кънтри жанра.

от 15.00 до 16.00 часа
Домът на музите
водещ: Теодора Церовска
Светлините рисуват
Сграфито пана с творби на художниците Стоян Илиев, Георги Божилов –Слона и Марчо Караджов ще оживеят с помощта на 3D мапинг техниката в три български града - София, Пловдив и Велико Търново.
Разговор с Владислав Илиев, визуален артист и организатор на 3D мапинг инсталацията Heritage Illuminated.
За третата поредна година София се превръща в столица на дигиталните изкуства. Арт директорът на фестивала "Лунар" Марин Петков разказва за историите нарисувани чрез светлината.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Борис Гребенщиков отново в София - в "Сити стейдж" на 28 април. Бардът пристига с мултинационалния си състав БГ + и със своята нова програма в музикално-поетичен спектакъл, представящ актуалния им албум "Богрукиног". Какво да очакваме от концерта и всичко за новите солови композиции на фронтмена на знаменитата банда "Аквариум".
• ЧРД на:
- Левенти Сьорени. Дългият път на унгарския мултиинструменталист, певец, композитор, актьор, автор на филмова музика и виднейши саундмейкър от група "Илеш" и суперформацията "Фонограф", през творчеството му за Жужа Конц и Кати Ковач, до рок операта (по-късно и филма)" Крал Ищван", венец в кариерата на тандема Левенти Сьорени - Янош Броди.
- Ведран Муягич, басист и визионер, колоритен член на особено обичаната у нас дружина от Босня и Херцеговина "Дубиоза колектив". За полит-некоректното и принципите на функциониращата демокрация, хуманоидния робот Роби Мегабайта, "лошия изкуствен интелект, който взема хляба на добрите хора" и балканците.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
В своя епизод 542 "Трамвай по желание" среща своята публика с кинорежисьора Еленко Касалийски.
Повод за гостуването на известния документалист е предстоящата премиера на пълнометражния му филм "Отвъд предела". Лентата е заснета по време на 31-вата антарктическа експедиция до българската база на Ледения континент. Там, където при непознати за европееца климатични условия се срещат Атлантическия и Тихия океан.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Джони и микрофоните" от Светослав Драганов – 1 част
Премиера

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Маршрути: Историята на новия Музей на Троя, открит през 2018 г. и обявен за един от най-важните съвременни археологически музеи в света.
• Градът разказва истории: Златоград – разказ за история и традиции, но и за майсторите занаятчии, които продължават да работят в града и днес.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Ивета Грънчарова
Операта "Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, запис от Виена – 2 март 2024 г. Участват солисти, детският хор, хорът и оркестърът на Виенската държавна опера с диригент Бертран де Били. В ролите: Роберто Фронтали, Джон Озборн, Лизет Оропеза, Мария Назарова, Жан Тетжен, Иван Айон Ривас, Моника Бохинец и други.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03

Вторник, 7 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Концерт забавна музика водещ: Георги Величков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на програма "Христо Ботев" –..

публикувано на 06.05.24 в 08:18

Понеделник, 6 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Стриптийз", "Давай, Лазаре" – разкази от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Пътешествията са в сърцевината на този Джаз+Дуенде. Продължаваме с втората част на диптиха на контрабасиста Рено Гарсия-Фонс "Кинематичен бас" – сега е ред на "В духа на..

публикувано на 05.05.24 в 07:46

Неделя, 5 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Албена" от Йордан Йовков от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 04.05.24 в 07:17

Събота, 4 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев Посрещаме Велика събота с рок операта "Jesus Christ the Exorcist" от 2019 г. на американския вокалист, кийбордист и китарист Нийл Морз. Сюжетът е базиран на Евангелията, като се фокусира върху важни моменти от живота на Иисус от..

публикувано на 03.05.24 в 08:22