Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 7 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев

от 0.30 до 2.00 часа
Концерт забавна музика
водещ: Георги Величков

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на програма "Христо Ботев" – "Джаз плюс". В няколко последователни предавания – Чик Кърия в по-малко известни записи, включително и излезли след смъртта му. Акустични концерти от 1987 и от 2018 – част 2, посветена на Гершуин.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна и традиционна музика от западната част на Швейцария.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Божанка Великова, ПФА "Странджа", трио "Божура" други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"С кошница яйца на пазара" от Ангел Каралийчев.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Конопка", по народна приказка – 2 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Светлозар Желев
• Епизоди от живота: Честваме деня на радиото и телевизията с колегите от регионалните радиостанции на БНР.
• Темите на деня: на Мануела Малеева – легендарната българска тенисистка за своите теми, нещата, които са истински важни, за спорта, обществото, политиката, семейството, и личната отговорност на всеки, за да променяме света около нас към по-добро.
• Темата на деня: Българският географски фестивал - Бургас 2024 г., първото българско учебно помагало по картография, и какво е ГИС – разговор с доцент д-р Евгения Сарафова от Геолого-географския факултет на СУ.
• Разговорът: Първият черноморски международен литературен фестивал - Бургас, 6-9 юни 2024 г., – разговор с Яна Кършиска, директор на Регионалната библиотека "Пейо Яворов" и Центъра за съвременно изкуство, и с Весела Йорданова, община Бургас.
• Евранет плюс

от 10.05 до 11.00 часа
Време за наука
водещ: Василена Мирчева
• Грижата за себе си, за децата, за родителите и за уязвимите членове на обществото - как се съотнасят те в съвременната етика на грижата – разговаряме с д-р Маргарита Габровска от Института по философия и социология към БАН.
• Оригиналният научно-популярен бестселър "Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандарталец" представя Паулина Мичева.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Албена Велева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ Димитрина Кюркчиева
• Журналистът Серги Гьошев за новата си книга "Господ няма да ми се сърди".
• Премиера на СБП: поетът Петър Андасаров за стихосбирката си "Моята обич ще те посрещне".
• Литературен наблюдател: "Последни поръчки" – роман на Греъм Суифт, награден с "Букър".
• "Цялата небесна синева" на Мелиса да Коста, най-четената авторка във Франция с няколко литературни награди през 2023 година. Книгата ще представи редакторът ѝ Десислава Желева.
• През май предстои голям юбилеен концерт в Париж – в театър Théâtre Saint-Léon ще бъдат връчени наградите на победителите в международния конкурс "Вълшебното перо". Разговор с Елена Сачкова, представител на организаторите.
• Проф. Любомир Стойков представя Post Mortem: Изложба на Ставри Калинов в арт клуб "Дипломат" и галерия "Средец".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Великденска меса от бароковата композиторка и монахиня Киара Маргарита Кодзолани (1602-ок. 1678), допълнена от съответните хорали за празника, така както е звучала тази музика в манастира на авторката през XVII век. Изпълнява ансамбъл "Магнификат" с ръководител Уорън Стюард.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Великодушие, великолепие, великомъдрие… значение, "авторство" и развитие на старинни сложни думи със съставка "велик" – доц. Ваня Мичева.
• 30 години "За думите": "Как говорим и пишем за природата" – Ясен Антов.
• Игрословица: игра със слушателите с въпроси от областта на езика.
• Всичко за образованието: "Моят роден край в семейните спомени" – съвместен проект на Регионалния исторически музей, Бургас и СУ "Христо Ботев", Айтос – Татяна Байкушева, РИМ Бургас и ученикът Денис Епитропов.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Кожата и нейната епоха
Първи епизод: Кожата, без която не можем
Какво представлява кожата, този най-голям човешки анатомичен орган? Какво е значението на неговата структура? Каква е функцията ѝ за човешкия организъм и как трябва да я защитим от вредни влияния? Познаваме ли кожата, която може да бъде балсамирана и татуирана, а в друг контекст и употреба да се превърне в белег за социален статус. Какво четем по грапавата ѝ структура за нас, за околните, за времето, в което живеем?
Разказът принадлежи на специалистите: проф. д-р Каролина Любомирова и доц. д-р Косара Дреновска, както и на гримьорката Яна Стоянова.
Тази история за кожата е провокирана от есето на Дубравка Угрешич "Епохата на кожата", и нейните думи присъстват в нея.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Границите на България и животът на българските артисти в Ню Йорк – разговор за разпространените стереотипи за живота в чужбина и начина, по който представяме себе си, с актрисите Ванина Кондова и Мартина Новакова, които изследват мотивацията зад избора "да заминеш" или "да се върнеш" в авторски моноспектакли.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Композитор, диригент, общественик: проф. Пламен Джуров.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Хелиана Велинова
Ще направим задълбочен анализ на индустрията за видео игри, един от най-динамичните и вълнуващи сектори на глобалната икономика.
Гости в студиото са Гергана Попова от Incineration Productions и Сергей Пунчев от Punchev Group. С тях разглеждаме историята на българската и международна game dev сцена, анализираме настоящето състояние на индустрията и обсъждаме как тя влияе на икономическото развитие на държавите.
Очаквайте интересни разговори и анализи, които да дадат повече информация как видео игрите оформят технологичните и културни тенденции днес.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Животът в джаз
водещ: Михаела Колева
През годините редица изпълнители са доказали, че звукът на виолончелото в джаз музиката вече не е новост или пък нестандартно композиционно решение, отдалечено от очакванията на публиката. Някои от тях се възползват от сходствата между виолончело и контрабас и поддържат бас линията, а други – изтъкват мелодичните качества на инструмента, като заемат соловата партия. Ще проследим изпълнителството на Оскар Петифорд, Рей Браун, Фред Катз, Ерик Фридландър и Йо Йо Ма, които допринасят към утвърждаването на человата джаз традиция.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 20 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Продължението на бразилската тематика е с концерт на Жакоб де Бандолим, Елизет Кардозо и Зимбо трио, наречен "Златната епоха". Годината е 1989, а няколко месеца по-рано, Мишел Петручани, в..

публикувано на 19.05.24 в 08:35

Неделя, 19 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Изложба на рози" от Ищван Йоркени от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 18.05.24 в 07:15

Събота, 18 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Отправяме се на междузвездно пътешествие с албум номер девет от фантазната поредица на "Ayreon" - "The Source". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 17.05.24 в 18:11

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Четвъртък, 16 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Приказка за неволята", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Нови китарни хубости с Джулиан Лейдж от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 15.05.24 в 08:10