Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 16 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Приказка за неволята", разказ от Людмил Станев

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Кирил Чобанов

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Нови китарни хубости с Джулиан Лейдж

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика от Венецуела.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Иван Стефанов, София Ковачева, Никола Запрянов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Новата червена шапчица", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Мечо турист" от Панчо Манчев

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Нина Цанева
• Епизоди от живота: Младият архитект Румен Джагаров за живота на село на човека от големия град.
• Темите на деня: Кои са темите на деня според художника Феникс Върбанов, роден в София, в артистичното семейство на българския художник Марин Върбанов и на китайката Сун Куей, който открива изложба тази вечер в галерия "Росита".
• Темата на деня: Кога реално можем да видим България в еврозоната, как събитията в страната ни от началото на годината се отразяват на стремежа ни за присъединяване? Разговор по повод международната конференция "Еврозоната в България – кога?", организирана от Българската асоциация на сертифицираните финансови аналитици. Събеседник: Николай Василев, президент на Българската асоциация на сертифицираните финансови аналитици.
• Разговорът: Разговор с военния пилот о.з. подполковник Динко Динков, който неотдавна беше удостоен с Почетния знак на президента за значим принос за развитието на българската авиация – за патриотизма, самоотвержеността, смяната на поколенията и бъдещето на военната авиация в България.
• Минутите на редактора: срещаме ви с един млад човек с много интереси – инженерът-биотехнолог Тервел-Любомир Боянов, който има стартъп в сферата на квантовите изчисления.

от 10.05 до 11.00 часа
Денят делово
водещ: Нина Цанева
Кои са начините за постигане на бърз растеж на бизнеса ни чрез ефективно управление? – разговор с Владислав Цветанов, докторант в катедра "Предприемачество" на УНСС, автор на новоизлязлата книга "ръководство на ефективния мениджър."
И коментар за една екологична иновация, която дава възможност отпадъчна човешка коса да бъде използвана за изчистване на моретата и океаните от химическо замърсяване. Събеседник – авторът на идеята Марин Хубенов.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Представяме албума "I Owe It All to You" на уелската певица и Дама Командир на Ордена на Британската империя – Шърли Беси.
Реализиран е през 2020 година и с него певицата отбелязва 70 години в шоубизнеса.
В този албум Шърли Беси представя нов прочит на популярни мелодии и класически музикални теми на Бари Манилоу, Даян Уорън, Лейди Гага, Брайън Мей, Елтън Джон, Чарли Чаплин, Албинони-Джазото, както и две нови композиции.
Акомпанира й Чешкият студиен оркестър с диригент и аранжор - Роб Маунси. "I Owe It All to You" влиза в топ 5 на класацията за албуми в Обединеното кралство, което прави Шърли Беси първата изпълнителка претендент за албум в Топ 40 за седем последователни десетилетия.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Таня Димова
• "Само диви" - фотографика и фотография на Антония Маринова - CRAZY в рамките на XX фестивал на изкуствата "Борис Христов", посветен на 110 години от рождението на Борис Христов. Разговор с фотографката.
• Седем години SoFest – програмата на пролетното издание на фестивала, представя организаторката му Ангелина Осенска.
• Миглена Миткова за новата си поетична книга с авторски илюстрации "Неприказка".
• Режисьорът Петър Русев за филма си "Апостол: един нежен рицар в Бруталия".
• Наградите на Националния конкурс за хумор и сатира в град Кубрат - най-добре представилите се в 17-ото издание на творческата надпревара обявява Весел Цанков.
• "Джаз срещи" с пианиста и композитор Ангел Заберски-син.

от 14.00 до 15.00 часа
Песните от конкурса "Пролет 2024"

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Следобед за любопитните
водещ: Ани Костова
• Българите в световната наука: Какво означава код на идентичност или как семейните заболявания водят до семейно обременяване, какво е значението на родословието в разговор с гл. ас. Росен Гацин от Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН
• Млад изследовател:
- Какво не знаем за растенията-вампири, какво представляват растителните "суперхрани" и какво е влиянието на електромагнитните полета в прецизното земеделие в разговор с доц. Мирослава Жипонова от Биологическия факултет на СУ "Климент Охридски"
- За пословичната габровска пестеливост и пресметливост, съчетани с известния габровски хумор и преди деня на карнавала в Габрово – разговор със Светослав Славчев, режисьор на карнавала в града.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Цветелина Начева
Поредица "Дон Кихот в класическата музика" – балетът на Лудвиг Минкус, втора част.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
"Вулканът" под литературните конкурси – Елена Алексиева, доц. Борис Минков, проф. Амелия Личева, доц. Младен Влашки.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода
водещ: Лина Мачева
Концертен вариант. Звучи етномузика и изпълнения на Николай Георгиев - тамбура, дуото Димитър Атанасов и Христо Младенов, формацията "Варварски цигулки” на гъдуларя Димитър Гугов…

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещи: Цвети Бахариева, Мая Райкова
Директно от Първо студио на БНР - Концерт "Добър вечер, джаз!" на Биг бенда на БНР.
Биг бендът на БНР и един от най-ярките български джаз артисти като гост-диригент – Ангел Заберски ще представят любими образци от джаз класиката, както и някои от най-обичаните авторски композиции и аранжименти на музиканта.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
ТЕМА: За програмата на Европейската нощ на музеите 2024 в София – разговор с организаторите и участници.
"А сега внимавайте" – Ивайло Кицов за концерта на Кори Тейлър, фронтменът на "Слипнот" и "Стоун Сауър" в "Арена София" на 30 май.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на Сирил Еме, Стийв Тайръл, Бен Сидран, Браян Бромбърг, Джордж Дюк, Тери Лин Карингтън.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 30 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 9 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Поредният китарист, също гостувал ни в София – Бирели Лагрен с последната си продукция "Бирели свири музиката на..

публикувано на 29.05.24 в 08:25

Сряда, 29 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказните сюжети в развитие - финал с Пинокио и тромпета на Паоло Фрезу, Пари Комбо, Ману Чао и нашето Феъри тейл..

публикувано на 28.05.24 в 16:42

Вторник, 28 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 7 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Чик Кърия – този път с "Children songs" - соло и с "Ритърн ту форевър" '81, '84. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 27.05.24 в 08:05

Понеделник, 27 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 6 част от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Mандингската империя в Западна Африка и нейното музикално наследство в постколониалната епоха – интервюта и документални записи с Басеку Куяте, Али Фарка Туре, Тумани Диабате и други..

публикувано на 26.05.24 в 08:25

Неделя, 26 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Епизод, заснет в Хирошима" от Майкъл Уол от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 25.05.24 в 08:30